Тачи моли америчку жабу да скочи у воду: Тражи да САД Србији наметну „коначно решење”

У БЕЛОЈ КУЋИ ГА ПРИМИО МАЈК ПЕНС – ДОЗВОЛИЛИ МУ И ДА ПОЛОЖИ ВЕНАЦ НА АРЛИНГТОНСКОМ ВОЈНОМ ГРОБЉУ

  • Оценио да је пут Косова према слободи, независности и изградњи државе пређен заједно са САД. Потпредседнику САД је изразио захвалност косовског народа на партнерству и сталном пријатељству са САД, па нагласио: „Директно укључивање САД у овој завршној фази је одређујуће за постизање коначног споразума који је спроводљив за обе стране”

         ПРЕДСЕДНИК Косова Хашим Тачи оценио је данас у разговору са потпредседником САД Мајком Пенсом у Белој кући да је директно укључивање САД у дијалог Косова и Србије одређујуће за постизање коначног споразума.

         Косовски председник, како је саопштено из његовог кабинета, посебну пажњу на састанку са Пенсом посветио је завршној фази дијалога Косова и Србије.

         „Директно укључивање САД у овој завршној фази је одређујуће за постизање коначног споразума који је спроводљив за обе стране”, рекао је Тачи.

         Косовски председник је рекао да је Косово кроз јачање међународне субјективности и унутрашњих реформи „постало фактор мира и стабилности у региону и шире”.

         Тачи је обавестио Пенса о процесу трансформисања Безбедносних снага Косова (БСК) у Војску Косова, који како је навео, треба да се оствари „у потпуној координацији са САД, осталим стратешким партнерима и НАТО”.

         „Радимо на томе да имамо свеобухватни процес и што шири консензус за трансформисање БСК-а и она ће бити мултиетничка снага у служби свих грађана Косова”, додао је он.

         Тачи је обећао и да ће Косово наставити бескомпромисну борбу против тероризма, „блиско сарађујући са САД и осталим партнерима”.

         Додао је да је ово једини начин да се ојача дугорочни мир у региону, наводи се у саопштењу.

         Председник Косова је рекао и да је пут Косова према слободи, независности и изградњи државе пређен заједно са САД.

         Тачи је изразио захвалност косовског народа на партнерству и сталном пријатељству са САД.

         „Пут према слободи, независности и изградњи државе прешли смо заједно са САД. Сада смо у процесу оживљавања тежњи о учлањењу Косова у ЕУ и НАТО и поново, у томе је америчко вођство незамењиво”, рекао је Тачи.

         Председник Косова положио је данас венац у Комплексу војног гробља у Арлингтону.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари