Тачи: Ако ЕУ неће Косово - сви Албанци региона живеће у једној јединственој држави

ГЛАВНИ ШИПТАР У ПРИШТИНИ БРИСЕЛ КОБАЈАГИ УБЕЂУЈЕ: НЕ ПРАВИТЕ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ…

  • За Радио Слободна Европа рекао да Европска унија нема никакву визију за Косово и Западни Балкан и да не ради на њиховој интеграцији, односно - на проширењу ЕУ земљама Западног Балкана
  • Још је Доналду Туску, Жан-Клоуд Јункеру и осталима објаснио: „Ово кашњење, овај застој и непостојање визије за Западни Балкан, на жалост, користе идеологије и неевропске земље и земље које нису у евроатлантском духу. Блокада Европске уније према Косову и према осталим земљама Западног Балкана подстиче на идеје које су у супротности и с нашом актуелном посвећеношћу евроинтеграцијама

        ПРЕДСЕДНИК Косова Хашим Тачи је данас изјавио да уколико Европска унија „затвори врата“ Косову, „сви Албанци региона живеће у једној јединственој држави како би се наставило даље са интеграцијом у европску породицу“.

        Тачи је то рекао дан пошто је премијер Албаније Еди Рама изјавио да би могло доћи до уједињења Косова и Албаније уколико избледи европска перспектива Западног Балкана.

        Не желећи да коментарише туђе изјаве, Тачи је за Радио Слободна Европа рекао да Европска унија нема никакву визију за Косово и Западни Балкан, нити да предводи њихову интеграцију или проширење земљама Западног Балкана.

        „Ово кашњење, овај застој и непостојање визије за Западни Балкан, на жалост, користе идеологије и неевропске земље и земље које нису у евроатлантском духу. Према томе, блокада Европске уније према Косову и према осталим земљама Западног Балкана подстиче на идеје које су у супротности и с нашом актуелном посвећеношћу евроинтеграцијама“, нагласио је Тачи.

        Он је рекао да ако се настави тај застој ЕУ и нејасан приступ, онда ће, наравно, свака земља да донесе одлуку о својој сигурној будућности „која води и према националној перспективи“.

        Грађани Косова који стреме евроатлантским интеграцијама и мултиетничкој држави, фрустрирани су Европском унијом због блокаде, казни и неправде која се чини над њима у процесу либерализације виза, рекао је он.

        Косовски председник је истакао да је Косову, које је испунило све потребне критеријуме, неправедно постављен услов ратификације демаркације границе с Црном Гором, и додао да тај услов није имала ниједна друга држава.

        Косово и даље није добило визну либерализацију и једина је земља Западног Балкана чији грађани и даље не могу да путују без виза у ЕУ.

        Реаговала је и Европа оценивши да политичко уплитање нарушава суседске односе.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари