Шиптарска општина Дечани поручила ЕУ: Спроводимо само оне одлуке које су нам по вољи

НЕ ПОКАЗУЈУ НАМЕРУ ДА ПОШТУЈУ ОДЛУКУ СВОГ „УСТАВНОГ СУДА“

О ИМОВИНИ МАНАСТИРА ВИСОКИ ДЕЧАНИ

Расим Сељманај

  • Канцеларија ЕУ у Приштини објавила да је забринута због тога што се не спроводи одлука Уставног суда Косова од 20. маја 2016. године која се односи на спор око земљишта у Дечанима: „Одлуке највишег правног органа Косова су коначне и морају се спроводити. ЕУ позива власти на свим нивоима да покажу поштовање за владавину права, што је основно демократско начело“

        ПРЕДСЕДНИК Општине Дечани Расим Сељманај данас је реаговао на забринутост канцеларије ЕУ на Косову поводом непримењивања одлуке Уставног суда Косова о земљишту манастира Високи Дечани, оценом да је то политичка одлука.

        Сељманај је у писаној изјави навео да они (Општина Дечани) такве одлуке нити прихватају, нити спроводе.

        Он је указао да су „Општина Дечани и два предузећа (чија је имовина предмет спора) стално тражили остваривања закона у спору око имовине на које има претензија Манастир“.

        „Како је могуће да канцеларија ЕУ на Косову буде узнемирена у вези са спрођењем одлуке Уставног суда док ни једном није изразила узнемирење због чињенице да се покушава поштовати одлука из времена (Слободана) Милошевића о поклањању те имовине Манастиру Високи Дечани?“, питао је Сељаманај.

        Још је додао: „Принципе владавине закона треба да поштују сви. Ми ценимо подршку ЕУ Косову и захвални смо јој, међутим одлуке које су донете под утицајем, и које су противзаконите, не спроводимо. Да ли овај проблем може да буде решен политиком, остаје да се види. Ми смо и даље спремни за добре односе с Манастиром, али не и да поклањамо имовину која дави економски развој општине Дечане“.

        ЕУ је забринута због тога што се не спроводи одлука Уставног суда Косова од 20. маја 2016. године која се односи на спор око земљишта у Дечанима, саопштила је данас канцеларија ЕУ на Косову.

        „Одлуке највишег правног органа Косова су коначне и морају се спроводити. ЕУ позива власти на свим нивоима да покажу поштовање за владавину права што је основно демократско начело“, каже се у саопштењу.

        ЕУ тражи да се одлука Уставног суда Косова спроведе без одлагања, и осуђује све акције које би блокирале приступ или на други начин реметиле живот у манастиру Високи Дечани.

        Уставни суд Косова је, одлучујући о захтеву за оцену уставности двеју одлука Жалбеног већа Посебне коморе Врховног суда Косова за питања која се односе на Косовску агенцију за приватизацију од 12. јуна 2015. , одлучило да земљиште које је било предмет одлучивања припадне манастиру Високи Дечани.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари