Сад и Тирана по задатку тврди да Русија Американцима и NATO квари планове на Балкану

ДИТМИР БУШАТИ: БАЛКАНСКЕ НАЦИОНАЛИЗМЕ ПОДСТИЧЕ МОСКВА ЈЕР ЈОЈ ТРЕБА НЕСТАБИЛНОСТ

  • ФАКТИ: Не смета министру спољних послова Албаније што су Американци уз шиптарску помоћ у Македонији извели обојену револуцију. А и зашто би када кад им је донела Тиранску платформу?! Смета му зато што Русија и даље међу првима реагује на збивања у Македонији. То је опасност! Реаговање! Али, шта би Шиптар друго?! Шта друго себи може дозволити вазална Албанија!

        МИНИСТАР спољних послова Албаније Дитмир Бушати изјавио је да се сутрашњи Самит у Софији, на ком ће лидери ЕУ потврдити европску перспективу Западног Балкана, одржава у јеку настојања Русије да ојача свој утицај у региону.

        „Русија се противи ширењу NATO у региону и настоји да сузбије проевропске реформе”, рекао је Бушати за бриселски портал ЕуОбсервер.

        Бушати је рекао да Москва не пропушта прилику када је реч о експлоатисању регионалних проблема и да би Запад требало да припази на уплитање Русије у земљама које су предводници у процесу приступања ЕУ - Македонији, Црној Гори и Србији јер је Москва спремна да подстакне националистичке напетости да би спречила напредак.

        „Национализам подстичу треће стране (Русија) чији би интерес могао бити пре нестабилност, него стабилност. То је опасно начело које желе да искористе”, рекао је албански министар.

        Он је навео да је „Русија објавила више саопштења о прошлогодишњим догађајима у Македонији него ЕУ и најближи суседи Македоније заједно”. „Руско министарство спољних послова и даље пажљиво прати ситуацију и увек је прво у реаговањима”, додао је.

        Када је реч о Србији, навео је Бушати, руска компанија Газпром шири се из геополитичких интереса, док је Црна Гора која је била игралиште за руску олигархију, иако је у међувремену постала чланица NATO, и даље подложна руском политичком мешању.

        „Чак и у Албанији, такође чланици NATO, где смо мислили да смо имуни на руске интервенције, покренута је истрага навода да су наши политички опоненти примали финансијску подршку од Русије у супротности са нашим законом”, додао је.   

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари