ПОДУЈЕВО: На десетине повређених на обе стране

БРИСЕЛ И ВАШИНГТОН ИНСПИРИСАЛИ

НОВО ЗАОШТРАВАЊЕ НА КОСОВУ

АКЦИЈА ПРИСТАЛИЦА АЉБИНА КУРТИЈА

УЗ ПОМОЋ ШИПТАРА ИЗ АЛБАНИЈЕ, ПРЕШЕВА И БУЈАНОВЦА

        ПОДУЈЕВО, (ФоНет) - Сукоб полиције и припадника покрета Самоопредељење код Подујева попримио је велике размере, извештава Коха.нет, наводећи да су специјалне полицијске јединице интервенисале воденим топовима како би растерале демонстранте, који су одговорили каменицама.

        Како се наводи, има на десетине рањених на једној и другој страни, а амбулантна кола почела су да одвозе повређене.

МЕРДАРЕ: Похапшено неколико десетина активиста Самоопредељења

  • Полиција је испаљује патроне сузавца на присталице Куртијевог покрета које одбијају да се склоне са пута
  • Полциија, под пуном опремом за разбијање демонстрација, довукла и водени топ, тражећи да се разиђу окупљени  којих је на путу између Подујева и прелаза Мердаре између две и три хиљаде
  • Обраћајући се својим присталицама (пре хапшења) Аљбин Курти је рекао да „постоје људи у Приштини којима не одговара да Косово функционише као парламентарна република, јер имају много интереса када је у питању увоз, односно продаја српске робе“
  • Косовска полиција употребила сузавац против групу присталица Самоопрељељења и на прелазу Морино између Албаније и Косова

        МЕРДАРЕ, (ФоНет) - Косовска полиција ухапсила је неколико десетина присталица покрета Самоопредељење код Мердара, где су избили сукоби полиције и демонстраната, који су упркос јаким снагама безбедности, на путу између Подујева и Мердара, блокирали саобраћај за камионе натоварене робом из централне Србије, јавља РТС.

        Како јавља РТС, полиција је испалила патроне сузавца на присталице тог покрета, које одбијају да се склоне са пута.

        Полциија, под пуном опремом за разбијање демонстрација, довукла је и водени топ, тражећи да се разиђу присталице покрета којих је на путу између Подујева и прелаза Мердаре између две и три хиљаде.

        РТС преноси и да је косовска полиција испалила патроне сузавца на групу присталица покрета на прелазу Морино између Албаније и Косова.

        Обраћајући се окупљенима, лидер покрета Аљбин Курти је рекао да „постоје људи у Приштини којима не одговара да Косово функционише као парламентарна република, јер имају много интереса када је у питању увоз, односно продаја српске робе“, преноси КИМ радио.

        „Заправо се читава прича о увозу српске робе и непристајање званичних органа Републике Косова на реципроцитет, када су у питању мере везане за трговину  седи у Влади, одлучују о свему у корист сопствених интереса“, рекао је Курти.

ПРИШТИНА: Ухапшен Аљбин Курти

        ПРИШТИНА,  (ФоНет) - Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти ухапшен је данас код Подујева, саопштио је тај покрет.

        Како преноси Коха.нет, у сукобу са косовском полицијом ухапшено је више активиста тог покрета, међу којима и тројица активиста из Тиране.

БЕЛА ЗЕМЉА: Блокирана једна трака пута

  • Са активистима и симпатизерима Самоопредељења су и посланици овог покрета у Скупштини Косова, а на протесту има Албанаца из Бујановца и Прешева, као и из Албаније

        БЕЛА ЗЕМЉА, (ФоНет) - Више од хиљаду активиста и симпатизера Самоопредељења блокирало је на прелазу Бела земља код Гњилана једну коловозну траку, на путу између Гњилана и Бујановца.

        Протести протичу мирно, уз повремено скандирање УЧК, нарочито на почетку протеста.

        Са активистима и симпатизерима Самоопредељења су и посланици овог покрета у Скупштини Косова, а на протесту има Албанаца из Бујановца и Прешева, као и из Албаније.

        Протесте прате јаке полицијске снаге косовске полиције.

        Протесте обезбеђују и припадници обезбеђења које је организовало Самоопредељење.

        Функционер Самоопредељења Сали Куртеши рекао је окупљенима да су ово мирни протести и да активисти Самоопредељења не желе никаве сукобе са полицијом.

        Он је поновио да се протести организују, уз захтев да се „адекватно одговори на понашање Србије“.

        Они су ову акцију извели тражећи, како су навели, да влада Косова доследно спроведе одлуку скупштине Косова о реципрочним мерама према роби која на Косово долази из Србије. 

Топи, Бериша и Хаџинасто формално - против

        Највиши званичници Албаније - председник Бамир Топи, премијер Саљи Бериша и министар спољних послова Едмонд Хаџинасто - изјаснили јавно су се против  протеста у организацији Самоопределења.

        А и како би се друго јавно поставили?! Подела улога је – подела улога!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари