Тачи под сукњом Меркелове

ШИПТАРИ ЗНАЈУ ПРЕД КИМ И КАКО ТРЕБА ДА СЕ КЛАЊАЈУ

        ПРИШТИНА , (ФоНет) - Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Приштини да Немачка подржава Косово, али је указала да се мора појачати борба против криминала и корупције, преноси РТК.

        Ангела Меркел је, после разговора са премијером Косова Хашимом Тачијем, рекла да Србија мора да настави са применом споразума постигнутих у договору са Приштином, која је испунила свеој део обавеза.

        Тачи је захвалио Ангели Меркел на подршци и поручио да ће Косово наставити да испуњава неопходне критеријуме у процесу европских интеграција.

 

        Меркел је и у Приштини нагласила да је неопходно „проналажење решење за сукобе на северу Косова“ и да при томе Србија треба да испуни захтеве које је она изнела летос у Београду. Реда ради, додала је: да „и Косово треба да допринесе решавању проблема“.

        „У директним смо контактима са Београдом и Србији смо јасно рекли да  Београд треба да коначно успостави разумну робну размену са Косовом, да се успостави контрола прелаза и укину парлалене структуре“, рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре са Тачијем на приштинском аеродрому.

          Меркелова је одбила да у Приштини говори шта Србија треба да учини, али је открила да је поучила Тачија шта даље треба да ради и како да се држи. Још конкретније: признала је да је „косовском премијеру пренела шта Приштина треба да уради“.

         „Мислим да је учињен велики корак, а то је независност Косова, а сада косовска страна треба да да допринос како би се пронашло мирно решење овог сукоба и ту спадају и отворене границе са Србијом“, казала је Меркелова.

         За север Косова потребено је затражила „да се успоставе разумни облици односа“.

         Осокољен и знајући да је под немачким покровитељством, Тачи је рекао: „Косово је одлучно да закључи историјско поглавље конфликата. Будућност је важан део идентитета Косова. Не желимо да дозволимо да нас историја држи као таоце. Морамо бити део ЕУ и НАТО“.

        Тачи је рекао да се моли за брзо оздрављење немачких војника КФОР-а, који су повређени у сукобима на северу Косова.

        Немачка канцеларка састала са командантом КФОР-а немачким генералом Ерхардом Древсом, шефом ЕУЛЕКС-а Гвазије Бо Де Марњаком и изаслаником ЕУ на Косову Фернандом Ђентилинијем.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари