Међу косовским Албанцима све је више тајних протестаната

АДВЕНТИСТИЧКЕ ЕВРОПСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СМАТРАЈУ

ДА СУ „ВРАТА ЕВАНГЕЛИЗАЦИЈЕ КОСОВА ОТВОРЕНА“

Приштински пастор Феми Цаколи

  • Протестантско-евангелистичка црква Косова, коју води пастор из Приштине Феми Цаколи, има око 5.000, док их је 1992. било само 15, а окупљају се на 32 места
  • Цаколи је указао да је само половина чланова спремна да јавно говори о својој новој вери, друга половина то крије, „из страха од дискриминације у образовању и раду“
  • У Приштини је недавно боравио и пастор Џон Стивенс, који је више дана држао проповеди у хотелу Гранд, са превођењем на албански, после чега је више Албанаца донело одлуку да се крсти

        БЕОГРАД, (ФоНет) - На Косову, међу Албанцима, све је више протестантских хришћана, а половина то крије из страха од дискриминације у образовању и раду и напада радикалних муслимана, оцениле су европске евангелистичке организације.

        Као пример се наводи се Протестантско-евангелистичка црква Косова, коју води пастор из Приштине Феми Цаколи, преноси Верска информативна агенција (ВИА).

        Цаколи је у извештају европским црквеним организацијама навео да верника ове заједнице има око 5.000, док их је 1992. било само 15. Они се окупљају на 32 места.

        Протестантско-евангелистичка црква Косова је недавно примљена у Европски евангелистички савез, а власти у Приштини су овој заједници дале регистрацију.

        Цаколи је указао да је само половина чланова спремна да јавно говори о својој новој вери, друга половина то крије, „из страха од дискриминације у образовању и раду“.

        Насиља према њима и другим хришћанима има све више од „радикалних муслимана“, рекао је Цаколи и упозорио да се често разбијају прозори на објектима окупљања протестаната.

        Протестантске цркве не могу да од локалних власти добити дозволу за градњу богомоља, рекао је Цаколи, а забрањује им се и употреба јавних објеката.

        О баптистима на Косову, нема поузданих података, њихов број је након 1999. драстично опао, многи су напустили своја места.

        Протестантски свештеник Артур Краснићи, који је на челу Протестантске анђеоске цркве наводи и примере насиља према протестантима.

        Адвентистичке европске организације сматрају су да су „врата евангелизације Косова отворена“.

        У Приштини је боравио и пастор Џон Стивенс, који је више дана држао проповеди у хотелу Гранд, са превођењем на албански, после чега је више Албанаца донело одлуку да се крсти.

        Некада бројне адвентистичке протестантске заједнице у Ђаковици, Пећи и Приштини, које су окупљале Албанце, Србе, Роме, Ашкалије, после 1999. године, остале су без већине чланова. Оне и даље делују уз велике тешкоће.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари