КУЋИ: Забранићемо Тадићу да посећује Косово

ПРИШТИНА СЕ СПРЕМА ДА КАЗНИ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

ЗБОГ „ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОСЕТЕ“ ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА

Хајредин Кући

  • Потпредседник владе и министар правде у Тачијевој влади Хајредин Кући је, у интервјуу локалној телевизији Клан, оценио да је Тадић злоупотребио посету манастиру и да је себи дозволио да даје политичке изјаве о томе како је Косово српска земља и да Србија никада неће признати независност Косова и Метохије. Чак и да нема намеру да повуче паралелне структуре са севера
  • Активисти екстремистичке организације „Самопредељење“, који су каменовали Тадићев ескорт у Дечанима, траже да Приштина забрани посете српских лидера православним манастирима све док Србија не призна независност Косова јер прете његовом суверенитету
  • „Самопредељење“ критиковало Тачија што је послао специјалне полицијске снаге да обезбеђују Тадићев ескорт  и оценило да је Тачи на тај начин показао да „ради код Тадића“

        ПОТПРЕДСЕДНИК владе и министар правде Косова Хајредин Кући изјавио је да власти самопроглашене републике у будуће неће дозволити председнику Србије Борису Тадићу да посећује Косово због његових политичких изјава за време прославе Божића у манастиру Високи Дечани.

        Тадић је, да подсетимо, био у манастиру Високи Дечани и присуствовао божићном богослужењу.

        Кући је, у интервјуу локалној телевизији Клан, ракао да је Тадић злоупотребио посету и дозволио себи да даје политичке изјаве о томе како је Косово српска земља и да Србија никада неће признати независност Косова и Метохије. Чак и да нема намеру да повуче паралелне структуре са севера.

        Као што се види, Кући је потпуно игнорисао чињеницу да је Тадић из Високих Дечана  упутио „поруку мира Србима, Албанцима и међународној заједници“. Чак  се и решио да манастир назове „светим местом не само за наш народ, него и за све људе који посећују наше Косово и Метохију, нашу земљу“.

        После литургије Тадић је ракао да никада неће признати независност Косова.

        Приликом Тадићевог доласка, у Дечанима и Пећи су одржани масовни протести у организацији радикалног опозицоног покрета „Ветевендосе“  ("Самопредељење"). Учесници протеста су бацали каменице на колону аутомобила у којој је био председник Србије. Званично је саопштено да је само једна погодила аутомобил председника Тадића. А незванично: знатно више од једне каменице.

        Косовска полиција је ухапсила, али затим брзо и пустила десеторицу учесника акције протеста.

        Активисти „Самопредељења“ сматрају да посете српских лидера православним манастирима прете косовском суверенитету и треба да их треба забранити две дотле док Србија не призна независност Косова. „Самопредељење“ критикује премијера Косова Хашима Тачија што је послао специјалне полицијске снаге да обезбеђују Тадићев ескорт.

        Како истиче ова екстремистичка организација, Тачи је показао на тај начин да „ради код Тадића“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари