Косоварима намигују да ће у ЕУ без виза путовати већ 2013.

Приштина почела `дијалог о визној либерализацији` са Бриселом

Косовски пасош са визом, фото: Валона Телићи

  • „Ово сведочи да је Косово на добром путу ка европским интеграцијама. Данас је почело једно ново, историјско поглавље за Косово",  оценио  Хашим Тачи, задовољан што се опет потврдило да је Бриселу много важжнији од Бориса Тадића

          КОСОВО је 19. јануара започело дијалог о визној либерализацији за Европском комисијом.

          Европска комесарка за унутрашње послове Цецилиа Малмстром изјавила је у Приштини:

          „Мапа пута ће тачно дефинисати шта се треба урадити у областима сигурности граница, миграције, борби против корупције и организованог криминала, а на многим од ових питања Влада Косова већ ради“, казала је Малмстром, додајући да уклањање виза зависи од реализације `свих потребних реформи`.

          У свим досадашњим преговорима Београда и Приштине, окупатори-медијатори су уверавали режим Бориса Тадиаћа: да ће – ако се `постигне споразум о кључним питањима` - Србија добити кандидатуру за чланство у ЕУ.

          Цецилиа Малмстром и Хашим Тачи у Приштини

          Истовремено је `држави Косово` обећавано да са њом – за исти `успех` - бити `започети преговоре о визној либерализацији`.

          Вест из Приштине само је потврдила: да је Хашим Тачи ванредно награђен за оно за шта је Борис Тадић (за добро Србије) кажњен у децембру.

          Зато је потпуно разумљиво што је `влада Косова` поздравила `почетак дијалога о либерализацији виза`, а сам Тачи оценио је тај догађај историјским.

          „Ово сведочи да је Косово на добром путу ка европским интеграцијама. Данас је почело једно ново, историјско поглавље за Косово", навео је Тачи.

          Он је рекао како је 'важно поменути да је овај процес заслужен радом свих људи на Косову'.

          "Косово више није изолована земља. Косово се сада креће ка европским интеграцијама и бићемо у потпуности посвећени спровођењу свих потребних услова“, казао је Тачи.

          У Приштини се надају да ће `Косовари` моћи да у Европску унију путују без виза већ 2013. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари