И Тачи предлаже комисију за истину и помирење у бившој Југославији

САЈТ НАТО ПАКТА ЗА БАЛКАН SETIMES О ЈЕДНОЈ ИНИЦИЈАТИВИ ПРИШТИНЕ

  • Комисија би утврдила шта се догодило у сваком ратном злочину, успоставила програм одштете за жртве, породице жртава и кривично гонила починиоце
  • Српски члан Уставног суда Косова судија Иван Чукаловић изјавио за SETimes да је идеја важан корак за помирење и предуслов за заједничку будућност. Па закључио: „Ако смо искрени, што се, верујем, гради корак по корак - Срби и Албанци сами могу да пронађу решење и изненаде међународну заједницу“
  • ФАКТИ: Ко нуди и подржава и шта нуди и како се подржава, а како још чукају српски чукаловићи – Срби ће, ако ово уопште буде реализовано, плакати од среће

         Сафет Кабашај за Southeast European Times из Приштине

         КОСОВСКИ премијер Хашим Тачи предлаже регионалну комисију за истину и помирење за бившу Југославију, која би истражила ратне злочине почињене током сукоба деведесетих година. 

         „Почећемо и радити на овом питању колико можемо, даћемо све од себе да се ангажујемо и сарађујемо са земљама у региону“, изјавио је потпредседник владе Хајредин Кучи.

         Комисија би утврдила шта се догодило у сваком ратном злочину, успоставила програм одштете за жртве, породице жртава и кривично гонила починиоце.
Државни секретар српског министарства за Косово Оливер Ивановић изјавио је да ће дијалог између Приштине и Београда, у којем посредује ЕУ, довести до помирења између Срба и Албанаца. 

         „Сваки корак у том смислу чини помирење могућим, што је потребно на обе стране“, рекао је Ивановић за SETimes, додајући да је уверен да ће нова српска влада, чије се формирање још чека, наставити дијалог са Приштином. 
„До помирења би требало да дође између два народа, тако да мора да постоји искрен приступ са обе стране, укључујући трећу, међународну заједницу“, рекао је Ивановић. 

         Према његовим речима, помирење је могуће, али је додао да кривци са обе стране морају да се суоче са правдом. 

         „Они из Србије који су криви или су изручени у Хаг или се суочавају са правдом пред националним судовима у Србији. Очајнички чекам да видим када ће косовско правосуђе почети да ради на случајевима ратних злочина почињеним над Србима током периода од 1998. до 1999. године“, рекао је Ивановић.

         Српски члан Уставног суда Косова судија Иван Чукаловић изјавио је за SETimes да је идеја важан корак за помирење и предуслов за заједничку будућност. 

         „Ако смо искрени, што се, верујем, гради корак по корак; Срби и Албанци сами могу да пронађу решење и изненаде међународну заједницу“, рекао је Чукаловић. 

         Различита искуства и ратна страдања рефлектују позицију различитих етничких група у погледу иницијативе. Хаки Касуми, шеф асоцијације за нестале Албанце, мисли да је требало предузети друге кораке пре овог потеза владе. 

         „Још увек је рано, јер прво мора да буде призната кривица, да уследи извињење и онда можемо да наставимо са овом иницијативом“, рекао је Касуми за SETimes. 

         Он признаје да је идеја позитивна и важна за породице свих жртава. „Ми искрено желимо да утврдимо судбину наших несталих и пронађемо починиоце, како би могли да добију казну коју заслужују, али посао мора другачије да се одради.“ 

         Владина иницијатива је позитивна порука породицима свих ратних жртава, изјавио је за SETimes Небојша Перић, чији је отац киднапован у октобру 1999. године и пронађен мртав 13 дана касније.

         „Коначно, 12 година после рата, имамо конкретне кораке и мере званичних институција, а врло је важно да државне институције на Косову стекну поверење породица жртава“, рекао је Перић.

         Кетрин Цисе ван ден Мујсенберг, извршна директорка Института за историјску правду и помирење, са седиштем у Хагу, одобрава иницијативу Приштине. 

         „На Косову постоји висок осећај надлежности око тог питања, у суочавању са прошлошћу, јер то нико други неће урадити. Косово мора то да уради само“, рекла је она за SETimes.

         Иницијативе за формирање комисије за истину и помирење у бившим југословенским републикама до сада су пропадале. 

         У марту 2001. године, неколико дана пре хапшења Слободана Милошевића, политичар Војислав Коштуница успоставио је комисију за истину и помирење, са циљем да се утврди истина о злочинима почињеним у бившој Југославији током деведесетих година. Комисију је укинула Уставна комисија у марту 2003. године.

         У Босни и Херцеговини је било више неуспешних покушаја да се покрене таква иницијатива. Почетком двехиљадитих цивилно друштво било је решено да успостави комисију за истину и помирење, али му је недостајала неопходна подршка влада. 

         Као резултат тога, око 1.800 невладиних организација из бивше Југославије основало је заједничку асоцијацију КОМРА, са циљем да се утврди истина о сваком злочину у бившој Југославији током деведесетих година. Једна од њених намера била је да укључи владе у иницијативу. 

         Овај текст наручио је SETimes.цом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари