И међу Шиптарима има хомосексуалаца - одржали своју прву Параду поноса у Приштини

ПОЛИЦИЈЕ КОЈА ИХ ЈЕ ШТИТИЛА БИЛО ВИШЕ НЕГО УЧЕСНИКА МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ БИО И ТАЧИ

Тачи на „Прајду”

  • Паради присуствовали и амбасадор Велике Британије Рори О’Конел и шеф канцеларије ЕУ Наталија Апостолова. Није било премијера Рамуша Харадинаја због „раније преузетих обавеза“, као ни амбасадора САД Грег Делавија који је, иначе, подржава LGBT заједницу на Косову

        ОБРАЋАЊЕМ једног од организатора LGBT заједнице на Косову, у Приштини је данас без инцидената завршена прва Парада поноса, у којој су учествовали председник Хашим Тачи, министар за европске интеграције Дурат Хоха, дипломатски представници и представници политичких партија.

        Шетњу припадника геј параде обезбеђивао је велики број припадника полиције након што су медији синоћ добили поруку у којој је учесницима ове манифестације прећено смрћу.

        Парада је окончана на Тргу Захир Пајазити присутнима се обратио један од организатора, рекавши да је у Приштини данас успешно одржан марш LGBT заједнице на Косову.

        „Велика је част да разговарам са вама. Ово је један од најсрећнијих тренутака. Данас смо успешно завршили Параду поноса на Косову. Овде подижемо свој глас да нас чујете не само ви, већ сви. Желимо да живимо срећно једни поред других. На овом свету има места за све“, навео је организатор, а пренео портал Indexonline.

        Напоменувши да не говори о емотивној љубави, организатор, чије се име не помиње, рекао је да ће се и убудуће ту окупљати да би ширили љубав.

        Тачи је поручио да су свим грађанима Косова загарантована једнака права:

 
 

        „Овде сам да изразим подршку овој заједници, да потврдим да су на Косову све заједнице једнаке, да су држава и друштво Косова изграђени на принципима слободе и једнаких права свих заједница“, рекао је Тачи.

        Поручио да никоме неће дозволити да прети било ком појединцу или групи:

        „Ценим свачију посвећеност људским правима и слободама да буду заштићени и поштовани. Данас би требало обратити пажњу на представнике заједнице, организаторе, а не на институције. Косовске институције подржавају и штите грађане у остваривању њихових права зајамчених Уставом и законима Косова“, рекао је.

        Паради су присуствовали и амбасадор Велике Британије Рори О’Конел и шеф канцеларије ЕУ Наталија Апостолова.

        Приштински медији примећују да је премијер Рамуш Харадинај одсуствовао због, како је саопштено из његовог кабинета, раније преузетих обавеза, те да Паради није присуствовао ни амбасадор САД Грег Делави, који је, иначе, подржава LGBT заједницу на Косову.

        Геј поворка је кренула нешто пре поднева са Трга Скендербег. Учесници Параде поноса носили су препознатљиве заставе у бојама дуге и разнобојне балоне. Они су носили и транспаренте на којима је писало: „То је она и она је човек“, „Није све само црно-бело, свет има много боја“.

        Геј-манифестација у Приштини завршена је без инцидената, а одржана је уз повећане мере безбедности у свим деловима града, посебно око зграде косовске владе.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари