Чолаку: Ако Косово не уђе у ЕУ као и Србија - следи подизање тензијал

ШИПТАРИ ТРАЖЕ НЕ САМО „ЕВРОПСКУ ПЕРСПЕКТИВУ“, НЕГО И - ЈЕДНАКУ ПЕРСПЕКТИВУ

Беким Чолаку

        СТРАТЕГИЈА за Западни Балкан Европске комисије мора да пружи једнаку европску перспективу свим земљама региона, иначе ризикује повећање тензија у региону, рекао је шеф кабинета косовског председника Беким Чолаку, оценивши да шест балканских држава треба да истовремено уђе у ЕУ.

        У ауторском тексту за портал EUObserver, Чолаку је навео да је за стабилност, мир и политички и економски развој земаља Западног Балкана потребно да ЕУ пружи не само јасну европску перспективу региона, него и једнаку.

       „Стратегија лако може да помогне да свих шест земаља превазиђе билатералне проблеме, ако свима понуди једнаку и јасну перспективу чланства у ЕУ, у супротном може само да повећа тензије у региону ако неке земље напредују, а друге заостају“, оценио је Чолаку, који је био и косовски министар за европске интеграције.

        Оценивши да нова Стратегија мора да буде политички документ, а не само технички, Чолаку је рекао да сваки говор о „предводницима“ неминовно друге земље чини да су „у заостатку“.

        Чолаку сматра да шест балканских држава треба да истовремено буде примљено у ЕУ, чиме би земље које су пре мање од 20 година биле „љути непријатељи“, оставиле проблеме иза себе.

       „Циљ мора бити да се уласком у Унију не увезу никакви компликовани политички проблеми. Једини реалан начин да се то уради је да се свих шест земаља придружи у исто време, у једном блоку“, сматра Чолаку.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари