„81“: Рамуш је наредио да тројицу „одведу у Дреницу“, то јест - убију

НА ПОНОВЉЕНОМ СУЂЕЊУ ХАРАДИНАЈУ ЈОШ ЈЕДНОМ

НИЈЕ САСЛУШАН КРУНСКИ СВЕДОК ОПТУЖБЕ

Рамуш Харадинај

  • Тужиоци ни након тромесечне паузе у процесу наводно нису успели да обезбеде пристуство у судници заштићеног PW-80
  • Изостанак PW-80, као и Шефћета Кабашија (обојица припадници Ослободилачке војске Косова - ОВК) на првом суђењу Харадинају 2007. године - био је основни разлог за понављање процеса овом злочинцу
  • Поновљено суђење донело први резултат: заштићени сведок „81“ потврдио да је бивши косовски премијер био директно умешан у мучење и убиство док је био командант ОВК
  • Посведочио је: Рамуш Харадинај и Идриз Балај и Лахи Брахимај, мучили су и убијали српске и ромске заробљенике у логору Јабланица 1998. године. Харадинај је претукао једног Србина и двоје Рома, а Балај им је одсекао уши, док је Брахимај настављао да их бије бејзбол палицом. Након тог мучења, Харадинај је рекао Балају и Брахимају да их „одведу у Дреницу“ што је било шифровано наређење за убиство заробљеника. Одвели су их у зграду која је служила као болница и 15 минута касније су их изнели мртве

Пише: Марија М. Зарић

        ХАШКИ трибунал поново примењује двоструке стандарде, пристрасне, селективне и увек на штету Србије. Наиме, на поновљеном суђењу Рамушу Харадинају у Трбуналу, у Хагу, још једном није саслушан крунски сведок оптужбе - зато што тужиоци (и након тромесечне паузе у процесу) наводно нису успели да обезбеде његово пристуство у судници.

        Несведочење, и одбијање сарадње заштићеног PW-80, као и Шефћета Кабашија (обојица припадници Ослободилачке војске Косова - ОВК) и на првом суђењу Харадинају 2007. године, било је основни разлог за понављање процеса овом злочинцу. Уместо да одреде судске мере, које обилато користе, на пример у процесу против др Војислава Шешеља, против сведока који обдбијају сарадњу, тужилаштво у овом случају, на последњем заседању затражило да поступак поново буде прекинут до маја, или да сведок буде саслушан путем видео везе из треће земље.

        И док српске власти великодушно спроводе на клупу за сведоке све наше грађанине који се, рецимо, налазе у притворима и затворима широм Србије, тужилаштво се у овом случају прави „невешто“ и као олакшавајућу околност за сведоково понашање истиче да се против њега води „неки поступак”. Одбрана се, наравно, успротивила захтеву тужилаца, тражећи од судија да прогласе окончаним извођење доказа оптужбе, пошто је постало извесно да сведок не жели да дође у Хаг још од марта 2007. године. Одлуку о захтевима претресно веће председавајућег Баконе Молотоа, најавило је да ће саопштити накнадно.

        Харадинај, бивши командант ОВК у подручју Дечана, иначе је оптужен је за злочине над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима у логору ОВК у селу Јабланица, у пролеће и лето 1998. Са њим су оптужени и њему тада потчињени Идриз Баљај и Љах Брахимај. На крају првог суђења, Харадинај и Баљај су 2008. били ослобођени кривице, а Брахимај је осуђен на шест година затвора. Усвајајући жалбу тужилаштва на првостепену пресуду, апелационо веће Трибунала наложило је, крајем јула 2010, да суђење буде поновљено по шест од 37 тачака првобитне оптужнице.

        Делимично понављање суђења, жалбено веће Трибунала наложило је зато што на првом процесу нису била саслушана ова два кључна сведока - који су одбили да сведоче зато што су били „узнемиравани“ и „застрашени“. На застрашивање и узнемиравање сведока указало је и судско веће у првостепеној пресуди.

        Треба, међутим, указати и да поновљени процес ипак није потпуно губљење времена. Озбиљне отпужбе против ових зликоваца изречене су 28. новембра 2011. када је заштићени сведок „81“ тврдио да је бивши косовски премијер био директно умешан у мучење и убиство док је био командант ОВК.

        - Бивши косовски премијер Рамуш Харадинај, као и Идриз Балај и Лахи Брахимај, мучили су и убијали српске и ромске заробљенике у логору Јабланица 1998. године. Харадинај је претукао једног Србина и двоје Рома, а Балај им је одсекао уши, док је Брахимај настављао да их бије бејзбол палицом. Након тог мучења, Харадинај је рекао Балају и и Брахимају да их „одведу у Дреницу“ што је било шифровано наређење за убиство заробљеника. Одвели су их у зграду која је служила као болница и 15 минута касније су их изнели мртве - сведочио је овај бивши припадник ОВК

        Брахимај му је, додао је сведок, показао и друге заробљенике у подруму куће. „Ту су била два млада Рома, један Србин, две жене и двојица старијих мушкараца ... били су везани, нису били у најбољем стању и имали су модрице.“

        Овакво сведочење против шиптарских злочина над Србима је свакако преседан у Хагу, с обзиром да ниједан други сведок до сада није имао тако негативно сведочење по Харадинаја и двојицу других оптуженика и његових бивших подређених у ОВК. Стога и не чуди што је унакрсно испитивање овог  сведока било обележено честим препиркама сведока и адвоката одбране, углавном на затвореним седницама.

        Бранилац је сведока више пута оптужио да „лаже и измишља“, на шта би му овај одговарао да је „неваспитан“ и „лажов“. У неколико наврата у судници су пљуштале и псовке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари