World Economic Forum: Потребна је реформа саме природе капитализма

ШИРИ СЕ СТРАХ ДА СТАЊЕ У СВЕТУ МОЖЕ ДАТИ ПРИЛИКУ ПОПУЛИЗМУ ДА ЗАУСТАВИ ТРЕНД ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ

  • У анализи форума у Давосу се упозорава да све већа склоност ка антиестаблишментском популизму сугерише да је неопходно реформисање тржишног капитализма

          РЕФОРМА саме природне капитализма неопходна је за борбу са све јачим популистичким покретима широм света, саопштио је данас Светски економски форум (World Economic Forum - WEF) који организује скуп у Давосу.

          Остваривање већег економског раста је неопходно, али и недовољно да се зацеле поделе у друштву које су уочљиве после избора Доналда Трампа за председника САД и референдума о изласку Велике Британије из Европске уније, додао је Светски економски форум.

          У извештају организатора једног од највећег окупљања политичких и пословних лидера наводи се да је "све већи диспаритет у приходу и богатству" потенцијално највећи покретач у наредних десет година.

          „То указује на потребу оживљавања привредног раста, али све већа склоност ка антиестаблишментском популизму сугерише да смо можда прошли фазу у којој ће то само поправити ломове у друштву: реформисање тржишног капитализма мора бити додато у планове", наводи се извештају о глобалним ризицима.

          Као пример повећање неједнакости, WEF истиче велико повећање у платама директора корпорација, док се многи људи у развијеним привредама и даље муче после светске финансијске кризе.

          „Комбинација економске неједнакости и политичке поларизације може повећати ризике у свету, кидањем социјалне солидарности на којој почива легитимитет наших економских и политичких система", навео је WEF.

          WEF је поред већег привредног раста навео да постоји потреба за дугорочним размишљањем у капитализму, за прихватањем важности идентитета и инклузивности у политичким заједницама, за смањивањем ризика од нових технологија али и за искоришћавањем њихових могућности, као и за јачањем глобалне сарадње.

          WEF додаје да неуспех у решавању проблема на извору раста популизма представља претњу која би могла преокренути тренд глобализације, али и оцењује да иако популисти криве глобализацију за губитак традиционалних послова, разлог може бити и све бржи развој технологије.

          Као глобални ризици су наведене и климатске промене и старење становништва.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари