Украо чак 18 килограма Гадафијевих личних ствари

ХОЛАНДСКИ НОВИНАР ПРОВАЛИО У КУЋЕ

БИВШЕГ ЛИБИЈСКОГ ЛИДЕРА У ТРИПОЛИЈУ И СИРТУ

Дорнбос сa „артефактима”

  • Харалд Дорнбос - дописник холандске новинске агенције ГПД (Geassocieerde Pers Diensten) за Блиски исток -  украо је најмање 18 килограма ствари које припадају Гадафијевој породици
  • Правда се речима: Побуњеници су уништавали све. И ја сам помислио: „Ако оставим ове ствари овде, оне ће једноставно нестати“
  • Од покрадених Гадафијевих породичних и личних ствари направио - изложбу у холандском граду Бреди
  • Узбуђен је једино због крађе пасоша за мачку. „Мачка Доди је једини члан породице Гадафи који се још увек налази у Либији“

        ГАДАФИЈЕВЕ кошуље, приватне белешке, породичне фотографије и пасош за мачку Доди. Ово је само део од 18 килограма (неки медији тврде -  20 кг) личних ствари које је холандски новинар Харалд Дорнбос украо након што је провалио у куће либијског лидера Моамера Гадафија у Триполију и Сирту крајем августа ове године. Он ове ствари назива „ђубретом које има причу“, преноси либијска агенција Матаба.

        Дорнбос, иначе дописник холандске новинске агенције ГПД (Geassocieerde Pers Diensten) за Блиски исток, украо је Гадафијеве породичне фотографије (види слике) из једне од његових кућа у родном Сирту. „Фотографије дају посебан утисак фасаде нормалног породичног живота једног лудог диктатора,“ изјавио је Дорнбос, коментаришући свој плен.

        Узбуђен је једино због крађе пасоша за мачку. „Мачка Доди је једини члан породице Гадафи који се још увек налази у Либији“.

        Холандски новинар не сматра да је оно што је учинио крађа. У изјави за медије своје земље, он је појаснио: „Та врста критике долази од људи који се никада нису нашли у сличној ситуацији. Оног тренутка када сам се нашао у тим кућама у Триполију и Сирту, побуњеници су уништавали све. И ја сам помислио: „Ако оставим ове ствари овде, оне ће једноставно нестати“.

        Дорнбос је од свог плена направио и изложбу. Власти у граду Бреда су му помогле да их изложи у једној галерији. Изложба је трајала до 16. децембра.

        Либијски амбасадор у Холандији, који је иначе похвалио изложбу у Бреди, затражио је да се ствари које припадају породици Гадафи предају влади којој је улазак у Триполи омогућио НАТО. Дорнбос се са тим сложио.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари