Украјина не може ступити у ЕУ а да се - не распадне као држава

АНКАРА ВЕЋ ДЕЦЕНИЈАМА „УЛАЗИ У ЕУ”, А ДОБРОНАМЕРНИ ИЗ БРИСЕЛА

НЕ КРИЈУ ОД КИЈЕВА ДА ЋЕ УЋИ - „ПОСЛЕ ТУРСКЕ”

  • „Европске интеграције” би уништиле добар део индустрије у источној Украјини и биле за земљу снажан ударац са озбиљним социјалним последицама
  • А интеграција са Русијом имала би снажан психолошки ударац у Западној Украјини и довела би у питање опстанак украјинског језика и генерално украјинског националног пројекта
  • Украјински пројекат се држи на стакленим ногама. Он, једноставно, није способан да преживи. Јер, питање је да ли украјински језик може да се одржи у условима слободне конкуренције са руским
Пише: Олег НЕМЕНСКИЈ, историчар и политиколог, научни сарадник Института за словенске студије (Москва)
 

        ДОГАЂАЈИ у Украјини још једном показују да се ова земља принципијелно не може интегрисати ни са Западом, али ни са Русијом. Она није у стању да „направи свој избор“ у корист овог или оног интеграционог пројекта због природе своје државности.

        Упркос томе што је избор вектора интеграције заиста питање преживљавања Украјине и то свих њених делова, сваког на себи својствен начин.

        Сваки једнозначни избор уништава Украјину.

        „Европске интеграције” би уништиле добар део индустрије у источној Украјини и биле за земљу снажан ударац са озбиљним социјалним последицама.

        А интеграција са Русијом имала би снажан психолошки ударац у Западној Украјини и довела у питање опстанак украјинског језика и генерално украјинског националног пројекта.

        Дакле, украјински пројекат се држи на стакленим ногама, чак независно од реализације задатка одвајања од Русије и борбе против свих Руса. Он, једноставно, није способан да преживи. Јер, питање је да ли украјински језик може да преживи у условима слободне конкуренције са руским, о чему стално говоре противници изједначавања његовог статуса са другим језицима.

        Украјина би имала користи од брзе интеграције и са Европом, и са Русијом, али то није могуће јер то не треба ни Европи, ни Русији.

        Геополитички избор дели Украјину на два дела, што значи да он не може бити дефинитивно направљен.

        Украјина је осуђена да живи између - између Русије и Пољске, између Источне Европе и Запада. Чак и конфесионално изражавање украјинства - унијатство - покушава да споји источни обред (културне традиције и језик) са западним послушањем и „западним вредностима“. Оваква легура је нестабилна и да не би пукла - потребне су јој спољне потпоре и реагенси.

        Дакле, украјинска Украјина је осућена на прозападни курс, истовремено и на антируску политику - то је основа националне идеологије и једина могућност да зарађује на свом геополитичком положају.

        У том смислу, интеграција Украјине у Европу је немогућа, и у томе је сва трагедија украјинства.

        Као и за Турску - која је још пре пола века у кемалистичкој вестернизацији успела да потпише споразум о придруживању са Европском економском заједницом, али још и дан данас чека позив на учлањење - и за Украјину је реално чланство у Европској унији веома далека перспектива.

        Чак пре: само сан.

        У Европи - на питање „када већ једном?“ - воле да одговарају: „После Турске“…

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари