Украјина губи све: трку са Русијом, рат у Донбасу, државност, чак и саму украјинску идеју

ПОСТОЈАЊЕ ДЕСЕТИНА ИЛИ ЧАК СТОТИНА ХИЉАДА СПРЕМНИХ ДА СЕ БОРЕ – НИШТА НЕ МЕЊА

 • Украјина је постала зомби, којег још можемо да посматрамо између Црног мора, Пинских блатишта, Карпатских планина и народних република Донбаса — већ одавно није држава, чак није ни друштво
 • То што међу њима постоје десетине или чак стотине хиљада  адекватних људи који схватају ли слуте у какву провалију сада лете остаци Украјине, ништа не мења. Чак и ако су такви спремни да се боре
 • Сличан период је Украјина у својој историји већ прежвела у 17. веку, у периоду такозване Руине. Пољске државне структуре су се у то време већ биле повукле из Украјине, руске још нису биле стигле, а сопствене нису пустиле корен. Гетманска војна управа можда је била ефикаснија од садашње украјинске власти, али је све ипак функционисало као велики „офис“ преко којег се скупљао и делио плен         

Пише: Ростислав ИШЋЕНКО

          УКРАЈИНА је изгубила све.

          Конкуренцију са Русијом, рат у Донбасу, сопствену државност, чак и саму украјинску идеју.

          Зомби, којег још можемо да посматрамо између Црног мора, Пинских блатишта, Карпатских планина и народних република Донбаса — већ одавно није држава, чак није ни друштво.

          То је велика (неколико десетина милиона људи) апсолутно атомизована група индивидуума, које брине само како да преживе.

          То што међу њима постоје десетине или чак стотине хиљада  адекватних људи који схватају ли слуте у какву провалију сада лете остаци Украјине, ништа не мења. Чак и ако су такви спремни да се боре.

          Као прво, тих људи је крајње мало с обзиром на то да је Украјину већ напустило десетак милиона, а да је још најмање десет милиона спремно да је напусти.

          Познато је да људска популација организовна у државу – чим број њених припадника падне испод одређеног нивоа (израженог у процентима, а не у апсолутним бројкама) – више није у стању да опстане, нити да се поврати.

          На тај критични праг се стаје када на терторији остане 30-50 одсто од становништва које је на њој првобитно живело. Тада процес постају неповратни, а групе ентузијаста могу гинути у борбама, могу правити разбацана насеља, у којима ће живети до бољих времена, али све то више не може да измени судбину већ бившег друштва.

          Уосталом, сличан период је Украјина у својој историји већ прежвела у 17. веку, у периоду такозване Руине.

          Пољске државне структуре су се у то време већ биле повукле из Украјине, руске још нису биле стигле, а сопствене нису пустиле корен. Гетманска војна управа можда је била ефикаснија од садашње украјинске власти, али је све ипак функционисало као велики „офис“ преко којег се скупљао и делио плен.    

          „Евроинтегратори“ су желели да по сваку цену уђу у Европску унију. Не да створе Европу у Украјини – него да себе инсталирају у Европској унији- Са Украјином или без ње.

          За то време су су проруски активисти у Украјини – зависно од тога да ли су били леве или десне оријентације –тежили васкрснућу СССР или успостављању природних граница Русије.

Украјински војници

          Украјина је, све у свему, пре 25 година била просперитетна земља са јаким институцијама државне власти која је имала пуну контролу над друштвом (чак ни украјинску независност нису прогласили националисти него комунисти), са развијеном индустријом, моћном трговачком морнарицом и десетинама великих лука у којима се вода никада не замрзава, са плодном земљом и благом климом, са трећом по моћи армијом у свету, са бројним, образованим и квалификованим становништвом и моћном академском и примењеном науком.

          Поврх свега, Украјина је била и транзитна и космичка сила.

           А сада је црна рупа која је у стању да – без икакве користи за своје становништво и кредиторе – моментално и без трага раствори у времену и простору   и најиздашније спољно финансирање.

          Погубни за Укрјину процеси били су предодређени једном неприметном и, како је у јдном моменту изгледало, небитном грешком – прецењивањем ресурсних могућности Запада.

          Та грешка је резултирала безалтернативним курсом који се све више одваја од реалности...

          (делови из ширег ауторовог текста)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Срђа Злопоглеђа's picture
Срђа Злопоглеђа 13:29 14.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Кладионице би требало већ да одреагују! Колико је времена још преостало овој држави, која то никада није била?! Трагично у целој причи је само то, што ће можда до разрешења ове апсурдне ситуације, можда погинути на десетине милиона људи?! Али, историјска судбина је неумитна, Ништа се ту не може више да измени... Ствари су кренуле у свом једино могућем правцу разрешења...Слава руском оружју!!!

дулебг's picture
дулебг 14:52 14.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

По питању Украјине има се штошта замерити и руским властима: да су 25 година финансирали канцер - гледајући како се украјинско друштво претвара у феуд локалних барона. Наместо да организују проруске снаге, да инсистирају на праву и закону, на руском идентитету Украјине, они су куповали време.

Или, ко зна - можда ова катастрофа иде у корист руске идеје - да се Украјинци сами досете зашто их Бог кажњава и где им је спас? И код нас је данас далеко више русофила, а мање еурољуба, него пре 20 година.

Иванка's picture
Иванка 18:21 14.05.2017.

 • +51
Voting is closed.

Свако је одговоран за своју земљу. Ми нисмо одговорни за "независну Украjину". Они су сами изабрали свој пут. Русофобија је увек тамо постојала, нарочито у западним деловима, jош од времена Аустро-Угарске империје. Пре 25 година нисмо могли да се бавимо Украјином, у то време смо губили Русију.
Како је рекао један украјински политички аналитичар, "садашња Украјина је Русија у коју није дошао своj "Путин".

Zorbas's picture
Zorbas 16:21 14.05.2017.

 • +34
Voting is closed.

Да, изгледа страшно. Али за 10 година ће све то да цвета, као део Русије. Обнова ће ићи много брже него што било ко очекује. У најближем временуми Срби ћемо опет ратовати. Да, победићемо, и ваљда ћемо једном успети да после рата почистимо сва наша ГОВНА ... Под условом да влада неко ко има сличне идеје као и ја. А како ствари стоје, можда ускоро останемо без Лондона ...

Zorbas's picture
Zorbas 16:22 14.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Да, изгледа страшно. Али за 10 година ће све то да цвета, као део Русије. Обнова ће ићи много брже него што било ко очекује. У најближем временуми Срби ћемо опет ратовати. Да, победићемо, и ваљда ћемо једном успети да после рата почистимо сва наша ГОВНА ... Под условом да влада неко ко има сличне идеје као и ја. А како ствари стоје, можда ускоро останемо без Лондона ...

Slobodanka's picture
Slobodanka 17:58 14.05.2017.

 • +37
Voting is closed.

дулебг - "И код нас је данас далеко више русофила, а мање еурољуба, него пре 20 година."
Ja nikad nisam bila EUljub. Jesam imala neko poverenje gledajući naše poslove sa inostranstvom 80-tih, ali čim se nešto puno reklamira počinjem da proveravam.
I pre početka rata kod nas počela sam da sumnjam. Primetila sam neke diktate koji nisu više imali zdravu logiku, a tokom rata još više sam se uverila da su im političari teško dvolični, a i da nisu normalni.
Zbog svih secesija priželjkivala sam dan da bar te lakomislene i svadljive južnoslovenske braće više nema i da počnemo da radimo samo za sebe. Eh, ali ne može nam biti. Reč je o širenju na Balkan NATO-a, a i EU i Nemačke kao najvažnijeg vazala u tom EU sistemu pa se nećemo lako otresti štetnih uticaja.
Naravno da sam se obradovala jačanju Rusije najpre zbog njih samih znajući za njihove neprilike, a još posebno ta velika zemlja donosi i donosiće novu ravnotežu.
Ipak najvažnije je koliko mi volimo i poštujemo sebe. Ako tu nešto nedostaje a očigledno je da nedostaje niko nam ne može udahnuti samopoštovanje, snagu i život.

Slobodanka's picture
Slobodanka 09:02 15.05.2017.

 • +34
Voting is closed.

Ukrajina ima svoja opasna lutanja još od početka njenog novog nezavisnog puta 1991.godine. Ipak najopasniji period je novembar 2013 - 22.02.2014.godine Evromajdan, a koban je i početak maja 2014.godine u Odesi jer i tada je kulminirala snaga fašističkih elemenata. Tada su pucali sami u sebe i u novi ukrajinski identitet i zato Ukrajina ide strmoglavo dole. Antiteroristička operacija koju je pokrenuo Turčinov u aprilu 2014.godine po svojoj suštini nije antiteroristička operacija nego je to bilo pokretanje gradjanskog rata u zemlji, a tome se priključuju razne nacističke formacije koje prave zločine nad stanovništvom. To bezumlje traje već više od 3 godine i naravno da će se takva zemlja raspasti.
Svaka država ima svoj istok i zapad, sever i jug. Ne sme se dozvoliti ozbiljan rascep u društvu zbog lakomislenog zagledanja u ono što postoji kod suseda.

Ukrajina je uvek imala taj opasni i nemirni ton i za vreme prve februarske revolucije 1917.godine kada su itekako bili zainteresovani za abdikaciju cara Nikolaja, a posebno je bilo strašno u Ukrajini i od Ukrajine za vreme Gradjanskog rata u Rusiji od 1917-1923 godine. Takodje tokom drugog svetskog rata nije za potcenjivanje broj Ukrajinaca koji je spremno saradjivao ili direktno učestvovao u Hitlerovim vojnim jedinicama. A naravno imali su i opredeljenje borce protiv fašizma.

Treba sami da se opredele šta žele, a imaće sreće samo ako kao prvo više ne potcenjuju značaj unutrašnjeg mira. Oni su nažalost sada zaboravili značaj mira, tolerancije i sloge.
Medjutim znamo već iz našeg iskustva da sistem za neokolonije je tako perfidno napravljen da ne dozvoljavaju roblju da se oslobodi. Neka im je Bog upomoć.

Zorbas's picture
Zorbas 16:22 14.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Једно се не слажем са Ишћенком. Адекватних има на милионе, а не на стотине хиљада ...

Maksim's picture
Maksim 19:22 14.05.2017.

 • +24
Voting is closed.

Vidi, opet fasista Iscenko laje, Ukrajina ga ujela za j..dupe. Samo da obratim paznju botovskih providnih sendvicara, Rusija je izgubila Ukrajinu ZAUVEK, i nemojte siriti prazne price, nisu zato rusi (ukrajinci) branili svoju zemlju i pravoslavnu veru hiljadu godina od tatara, poljaka, turaka, moskovljana, da bi njima jedan pomahnitali kremaljski manijak odredjivao sudbinu. Imam predlog za Iscenka da napise nesto lepo o Ukrajini, Euroviziji, naprimer, jer smara svaki put svojom propagandnom gnjavazom.

Видра's picture
Видра 00:14 15.05.2017.

 • +33
Voting is closed.

Липа Максим ко Максим по дивизији!!!! А ко им доведе потрошенка да није Путин или Ишћенко????

Slobodanka's picture
Slobodanka 21:35 15.05.2017.

 • +27
Voting is closed.

Maksim ne samo da lupa, nego svesno ili nesvesno radi propagandu u korist RASPLAMSAVANJA gradjanskog rata u Ukrajini. Kada je pokrenuo ATO pre više od 3 godine Olesandr Turčinov je zapravo započeo gradjanski rat u Ukrajini. To krvoproliće je moglo da se izbegne, a još su u pitanju i i zločini koji ga prate. Takav sukob treba stalno opravdavati i još ponovo i ponovo podsticati.

Maksim je juče komentarisao pogibiju 4 civila u Avdejevki. Avdejevku i to baš stambena naselja u tom gradiću napali su artiljerijskom vatrom pripadnici "Desnog sektora" iz sela Vodjanoe (Водяное) koje je kao i Avdejevka pod kontrolom Ukrajine. Ukrajinske snage su u to selo prethodno prebacile 4 tenka i još 2 artiljerijske instalacije. Pripadnici OEBS-a su takodje potvrdili da nikakva vatra nije otvarana prema Avdejevki sa teritorije koju kontroliše DNR. Ovo je pokušaj da se za taj napad optuži i okrivi DNR i da se tako ta republika diskredituje.
Krvava drama u Avdejevki je izgleda smišljeno napravljena sa ciljem da ukrajinski mediji stranim gostima koji prate Evroviziju u Kijevu prenesu to kao zverstvo uradjeno od strane pripadnika DNR protiv mirnih gradjana Ukrajine.
Maksim nam se predstavio i kao "pravoslavni hrišćanin" i povodom ovoga optužuje i još priželjkuje likvidaciju Zaharčenka. Ne brani Maksim Ukrajinu, nego postoji i strah kako će narod suditi zločincima i neofašistima kad se taj rat zaustavi.
Pravoslavni hrišćani i uopšte hrišćani, a i predstavnici nekih drugih religija znaju i za zapovest: "Ljubi bližnjega svoga kao sebe samog." Ovo se odnosi i na naše susede, a ne bukvalno samo na braću i sunarodnike.
I za Maksima se treba Bogu pomoliti, ali kao za neprijatelja koji kune, mrzi i proganja ljude.

Maksim's picture
Maksim 22:33 15.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Pa onda i za tebe se treba Bogu pomoliti, ali kao za osobu u zabludi koja zlonamerno podrzava teroriste i ubice i siri laz i dezinformaciju. OEBS su potvrdili da je ukrajinska teritorija bila bombardovana vise od 60 puta, pa o cemu ti pricas, kakav desni sektor sa 120 mm topovima, kakvi bakraci? Zapamti, ni jedan zlocin separatista nece proci nekaznjen. Bog vidi sve.

Slobodanka's picture
Slobodanka 12:13 16.05.2017.

 • +14
Voting is closed.

Tačna je informacije za Avdejevku da tada nije gadjana sa teritorije DNR. Ne uopštavajte i ne uprošćavajte moje komentare jer postoje dnevni podaci za obadve strane o medjusobnim konfliktima.

Ono što jedan deo Ukrajinaca ne shvata je sledeće: Učestvovanjem u ATO operacijama misle da će sačuvati državu Ukrajinu, ali suprotno je jer svaki ispaljeni metak ili granata vodi ih u siguran gubitak teritorija. Ukrajinski političari su trebali da čuvaju državu političkim sredstvima dakle kompromisima, a bez pucanja. Pravi patriotizam je sačuvati zemlju iznutra od podela i sukoba.
Nažalost instaliran je i to spolja takav politički režim koji je ograničenih vidika i sa sumnjivim zadacima te je opasno podelio zemlju.
Ono što se manje očima vidi je važnije, a to je sledeće: U čijim rukama su završile firme i nacionalno blago, koliko je Ukrajina rasprodana strancima i posebno koliko je zadužena kao država i kod koga? Nažalost to su novi vlasnici Ukrajine, a ne Ukrajinci.

Maksim's picture
Maksim 16:15 16.05.2017.

 • +17
Voting is closed.

http://www.62.ua/news/1655193

Sajt grada Donjecka.

Додај коментар