У Кливленду за пола године срушено 8.000 кућа, у плану још 15.000

СНОВЕ АМЕРИ​КАНАЦА КОЈИ НЕ МОГУ ДА ОТПЛАЋУЈУ КРЕДИТЕ

РУШЕ БУЛДОЖЕРИ

Источни Кливленд

  • „Само јуче смо издвојили нови милион долара за рушење кућа. Нико не говори - обнова. Сви говоре: рушење“ - истиче сву трагедију ситуације члан градског савета Кливленда Џефри Џонсон
  • „Корумпирани банкари су уништили наш рејон. Банка одузме кућу и више ништа са њом не чини, не одржава је, не тражи нове станаре. У мојој улици је већ 20 празних кућа“ - прича тамнопути Хесус
  • У држави Охајо, због неплаћања хипотекарних кредита, већ се руше стотине хиљада кућа. На удару булдожера су цели стамбени квартови
  • У Охају постоје читави региони чије је становништво са 73 одсто испод границе сиромаштва. Кредитори избацују неплатише из њихових кућа. Када власници напусте куће - њих заузимају локални бандити и наркомани
  • „Ја сам Американац и срамота ме је. Ми смо то урадили. Америка је направила овај економски кошмар који уништава свет. Уништили смо финансијска тржишта исто као и овај стамбени рејон“ - каже бивши благајник Кливленда Џим Рокасис

        У БОГАТОЈ Америци ништа последњих година не успева као - сиромаштво.

        У САД је пораст потрошњe замењен порастом броја гладних и оних који су на ивици глади. Тражња за некретнинама је опала, а све већи број није више у стању да уредно плаћа купљене куће и станове.

        Целе савезне државе у САД налазе се у економској и социјалној депресуји.

        У граду Кливленду, у држави Охајо, због неплаћања хипотекарних кредита већ се руше стотине хиљада кућа. На удару булдожера су цели стамбени квартови.  

        Куће се пред булдожерима руше као домине. Техника ради нон-стоп и претвара читаве квартале у пустош.

Џефри Џонсон     

        „Само јуче смо издвојили нови милион долара за рушење кућа. Нико не говори - обнова. Сви говоре: рушење“ - истиче сву трагедију ситуације члан градског савета Кливленда Џефри Џонсон.

        У Охају постоје читави региони чије је становништво са 73 одсто испод границе сиромаштва. Кредитори избацују неплатише из њихових кућа. Када власници напусте куће - њих заузимају локални бандити и наркомани.

        „Власник ове куће је била банка, а у њој сада живе само ракуни. Тамо стално сада долазе непријатни људи који раде своје прљаве послове“ - показује кућу иза леђа становница Кливленда Ли Џеј.

        „Све ове куће су празне. Цела улица. Од почетка до краја. Неке су већ срушили. Овде су биле“ - говори Ејла која стоји на управо празном плацу, након рушења.

        Штета од смртоностног урагана „Катрин“ не може да се упореди са несрећом коју је донела економска рецесија 2008. године.

        У једном од рејона Кливленда имате осећај као да се рат  управо зваршио. Међутим, судећи на основу статистичких података, овде се не назире крај беде.

        На Еуклид авенији живи само породица 17-годишњег Трајвона Постера. Отац редовно плаћа стан и зато им нису срушили кућу.

        „Не плашим се да живим овде, већ сам се навикао“ - каже Трајвон.

        - Имаш ли оружје?

        „Немам. Уколико упадну у кућу, обично се бранимо песницама. Овде је опасно држати оружје. Ако би га бандити приметили - не би било добро“ - објашњава млади човек.

        У овој празној кући прошле недеље силовали су и убили малолетну девојчицу.

        И  због разузданости банди, које су почеле чак и да обележавају територију својим знацима, напуштене куће у Кливленду се руше.

        За пола године срушено је 8 хиљада стамбених објеката. У плану је још 15 хиљада.

        Кућу коју су управо срушили, власници су покушали да пре пола године продају, иако реч „продаја“ овде није сасвим исправан термин. Кућу су свакоме бесплатно нудили ко би пристао да је доведе у ред и плати порезе. Сада је све готово.   

        Радницима ће бити потребно сат и по да ову кућа потпуно нестане. А град ће ова операција да кошта 5 хиљада долара.

        Још 2007. године направљена је страшна карта са хиљадама црвених тачака. То су биле куће које за одузимање због дугова. Прогноза је превазишла сва очекивања: куће не само да су одузете већ су и срушене.

Џим Рокасис

        „Ситуација је још гора. Када смо поставили црвене тачке - рак се тек запатио. Сада све можемо обележити црном бојом. Десило се оно најгоре. Нема добрих вести. Шта ћемо са свим тим празним парцелама у Кливленду, Детроиту и другим градовима? Нисам сигуран да било ко зна одговор“ - са жаљењем констатује Џим Рокасис.

        „Иселили су ме из куће“ - жали се незапослени Ајрон Финкс.

        Човек без куће има један једини пут - у градско преноћиште. Таквих у граду има десетак, али сва су препуњена.

        „Отац и ја нисмо могли да плаћамо хипотеку и само су нам једног јутра рекли да се чистимо из куће“ - сећа се Финкс.

        Као и стотине хиљада Американаца, и Ајрон је до кризе лако добио кредит за кућу иако није имао посао и плату. Тако да је социјална помоћ била недовољна после 2008. године за отплату дугова.

        „Корумпирани банкари су уништили наш рејон. Банка одузме кућу и више ништа са њом не чини, не одржава је, не тражи нове станаре. У мојој улици је већ 20 празних кућа“ - прича тамнопути Хесус.

        Заједно са кућама нестају и киосци, фризераји, продавнице, полицијске и ватрогасне станице. Затворена је и школа која је радила од 1894. године.

        „Ја сам Американац и срамота ме је. Ми смо то урадили. Америка је направила овај економски кошмар који уништава свет. Уништили смо финансијска тржишта исто као и овај стамбени рејон“ - каже бивши благајник Кливленда Џим Рокасис.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари