У Донбасу се није догодила револуција налик Октобарској, али је – права револуција

ДОНБАСУ ЈЕ ВАЖНО И ДРАГО СВЕ ШТО ЕТНИЧКИ УКРАЈИНЦИ ОРГАНСКИ НЕ ПОДНОСЕ

  • Мајдан у Украјини није променио ништа осим што је уместо Виктора Јануковича на чело државе дошао Петар Порошенко који на њега 80 одсто личи. А у Донбасу се променило све: име државе, њена територијална подела, симболи, валута, друштвено уређење, елита, чак и календар
  • Донбаска револуција је постала подстицај за нову фазу развоја руског (великоруског) идентитета као основне компонента Руског света. Она је као бол у малом прсту који чини да реагује цео организам
  • Код Руса у Русији је почело драматично преиспитивање: ко су они на тренутној геополитичкој и етничкој карти света. Стога је Донбаска револуција - важан догађај у животу Руског света и нема никве везе са Украјинцима

         Пише: Николај ПЕТРОВ, историчар

         ДА ЛИ знате, чиме се права револуција разликује од фиктивне?

         Ово питање добри професори историје воле да постављају добрим студентима (лоши на почетку не одговарају).

         Одговор је: јер се након праве револуције мења све. Име државе, њена територијална подела, симболи, валута, друштвено уређење, елита, чак и календар.

         Хајде да видимо, шта се променило у Украјини после „револуције достојанства“.

         Па, осим изгледа председника, 80 одсто идентичног изгледу његовог претходника, ништа.

         А сад погледајмо Донбас.

         Име промењено - да. Скраћенице ДНР и ЛНР (варијанта Република, оне јесу Савез, али не СССР, оне су Државе, али не САД) већ су ушле у употребу како код пријатеља тако и код непријатеља.

         Да ли се политичко уређење променило? - да (ДНР и ЛНР су постале републике, а биле су области у саставу Украјине). Симболи - да. Валута - да. Рачунање времена - да (друга временска зона). Елита – делимично да (Захарченко ни близу не личи на бившег губернатора Шишацкова). Променила се структура медија - да. Службени језик - да. Овако се може још дуго набрајати.

         Променило се практично све. Наш народ под речју „револуција“ подразумева само једну револуцију. Социјалну. Социјалистичку. Као ону из 1917. године. Али, 2014. године у Донбасу се догодила не социјална (како би многи желели), већ национално-демократска револуција.

         Национална је зато што је власт прешла у руке донбасоваца - мултиетничке рускојезичне заједнице становника Донбаса (а није у власништву страних окупатора и њихових гаулајтера).

         Донбасовци углавном деле различите вредности Руског света или су према њима врло толерантни, почевши од идеје комунизма и руског социјализма и закључно са православном руском традицијом (то јест, према свему оном, што етнички Украјинци органски не подносе).

         Донбасовци - нису територијална, већ национална заједница (део Руског света), која не само да је спровела националну револуцију, већ води и национално-ослободилачки рат на свом етничком простору против спољних окупатора.

         Донбаска револуција је постала подстицај за нову фазу развоја руског (великоруског) идентитета као основне компонента Руског света. Она је као бол у малом прсту који чини да реагује цео организам.

         Код Руса у Русији је почело драматично преиспитивање: ко су они на тренутној геополитичкој и етничкој карти света. Стога је Донбаска револуција - важан догађај у животу Руског света и нема никве везе са Украјинцима.

         Првео: Срђан Ђорђевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари