Туск: ЕУ је захвална Трампу што јој је помогао да се ослободи свих илузија

„НЕКО БИ МОГАО И ПОМИСЛИТИ - КОМЕ СУ СА ТАКВИМ ПРИЈАТЕЉИМА ПОТРЕБНИ НЕПРИЈАТЕЉИ“

  • „Он нам је дао прилику да схватимо: ако нам је потребна рука помоћи - то може бити само наша сопствена рука... Морамо бити спремни и за сценарије са самосталним наступом. Располажемо довољним могућностима да са тим задатком изађемо на крај. Само нам треба више политичког јединства и одлучности“

        ЕВРОПА мора да буде захвална председнику САД Доналду Трампу јер је његова политика помогла Европљанима да се ослободе свих илузија - изјавио је Доналд Туск.

        Председник Европског савета одмах је додао да је сада већ јасно да ЕУ треба да буде спремна и за сценарије када ће морати да делује самостално:

        „Гледајући на последње одлуке председника Трампа, неко би чак могао и помислити: коме су са таквим пријатељима још потребни непријатељи. Али, искрено говорећи, Европа заиста треба да буде захвална председнику Трампу. Захваљујући њему више немамо илузија. Он нам је дао прилику да схватимо: ако нам је потребна рука помоћи - то може бити само наша сопствена рука“.

        Туск је овако наступио уоче неформалног сусрета лидера Европске уније.

        Глумећи да су европске „француске собарице“ тобоже тек сада, под Трампом, схватиле са киме имају посла у Вашингтону (као да Американцима нису деценијама помагале у свим насиљима и прљавштинама широм планете) - Туск се, за сваки случај, одлучио и за реверанс према САД:

        „Европа мора учинити све што је у њеној моћи да - упркос тренутним расположењима - заштити трансатлантске везе. А истовремено мора бити спремна и за сценарије са самосталним наступом. Располажемо довољним могућностима да са тим задатком изађемо на крај. Само нам треба више политичког јединства и одлучности“.

        Сједињене Државе су крајем марта увеле царине на увоз челика (25 одсто) и алуминијума (10 одсто) које за компаније из ЕУ неће важити само до јуна (преговори још нису дали резултат).

        Све је додатно заоштрило америчко иступање (8. маја) из атомског дила са Ираном.

        Трамп је обновио све санкције против Ирана и запретио санкцијама и компанијама из трећих земаља које буду пословале са Техераном, а Немачка и Француска су већ објавиле да остају привржене том споразуму.

        У Берлину, Паризу и Бриселу увелико се ради на мерама које треба да заштите интересе ЕУ у односима са Ираном.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари