Турска упозорила Пентагон да мета њене авијације могу бити Амери у курдским униформама

КУРДИ НАПАДАЈУ ПОЛОЖАЈЕ ТУРСКЕ АРМИЈЕ НА БРДИМА ЏАНДАРИС, СЕВЕРНО ОД АФРИНА   

  • ЕРДОГАН: Русија нам је изашла усусрет приликом купопродаје зенитних ракетних система С-400. И поводом цене, и поводом рокова испоруке, и на плану заједничке производње и уступања технологија. Турска купује С-400, али жели своју производњу противракетних система

          ПРИПАДНИЦИ курдских Снага мародне самоодбране, иза којих стоје Американци, нападају позиције турске армије на брдовитом подручју Џандарис, северно од града Африна, а 65 километара западно од Алепа.

          Курди покушавају да поврате контролу над тим брдима. И, изгледа да у томе имају неког успеха.

          Курдска агенција Firat објавила је да су избацили Турке из насеља Булбул, после дводневних борби.

          Иста агенција тврди да се на страни Турске боре радикалне исламске групације Фејлак аш-Шам и Нуредин аз-Зенги које нападају насеље Раџо, северно  од Африна.

          Турски Генералштаб тврди да су његове јединице у досадашњем току операције Маслинова грана убиле 932 терориста, а да су саме имале само 13 мртвих и 57 рањених.

Бекир Боздаг

          Индикативно је да је дана с потпредседник владе Турске Бекир Боздаг упозорио Вашингтон да мета турске авијације могу постати његови војници обучени у униформе курдских одреда:

          „Ако курдске снаге не оду из Манбиџа, ми ћемо ући у тај (сиријски) град и кренућемо на исток од Еуфрата. Мета заиста могу бити и војници САД који су у курдским униформама“.

          У овом контексту је додатну тежину добила изјава Реџепа Тајипа Ердогана да је Русија изашла усусрет његовој земљи приликом купопродаје зенитних ракетних система С-400. Притом је прецизирао:

          „И поводом цене, и поводом рокова испоруке, и на плану заједничке производње и уступања технологија. Турска купује С-400, али жели своју производњу противракетних система. Зато су наши концерни ASELSAN и ROKETSAN закључили аранжмане са европскимвојним концерном EUROSAM“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари