Трамп због Гуама прети С. Кореји да ће јој се десити „оно што нико досад није видео“

ЈАПАН КОРИСТИ ПРИЛИКУ ДА СЕ ДОМОГНЕ МОЋНОГ ОФАНЗИВНОГ НАОРУЖАЊА

  • Министарство одбране Јапана - на чије је чело управо дошао Ицунори Онодера - већ ради на опремању националних Снага самоодбране „оружјем за наношење удара по војним базама противника“

        ДОНАЛД Трамп поново је запретио Северној Кореји да ће јој се - у случају напада на америчко острво Гуам - догодити „оно што нико досад није видео“.

        Оценио је да се лидер Северне Кореје - Ким Џонг Ун - према САД понаша са „огромним непоштовањем“ и да о његовој земљи „говори ужасне ствари“.

        У наставку је нагласио: „Игра ће одсад бити другачија. Он више неће говорити такве ствари и неће тако поступати. Ако нешто уради са Гуамом - са Северном Корејом ће се заиста догодити оно што нико досад није видео. У сваком случају, он више неће претити Гуаму, а ни Јапану и Јужној Кореји“.

        Јапан, међутим, више нема намеру да чека да га (само) Американци бране.  

        Министарство одбране - на чије је чело управо дошао Ицунори Онодера - већ ради на опремању јапанских Снага самоодбране „оружјем за наношење удара по војним базама противника“.

        Ово није просто враћање на тачку коју је 1956. године дефинисао ондашњи јапански премијер Итиро Хатојама који је рекао да његова земља неће „седети и чекати када ће бити уништена“.

        Отада је „удар по базама противника“ разматран као начин заштите земље ако не буде никаквог другог. Међутим, Токио све до данас не располаже интерконтиненталним ракетама, ударном авијацијом и стратешким бомбардерима.

        Онодера предлаже набавку „ракета типа Томахавка“ које би носили јапански ратни бродови и моћних ракета ваздух-ваздух за националну ловачку авијацију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари