Трамп признао Јерусалим за главни град Израела, тражи статус кво за „сва света места“

НЕТАЊАХУ МУ СЕ ЗАХВАЛИО, ЕРДОГАН ТРАЖИ ХИТНО ОКУПЉАЊЕ ИСЛАМСКИХ ДРЖАВА

        ДОНАЛД Трамп је објавио да Сједињене Државе признају Јерусалим за главни град Израела.

        Притом је рекао: „Дошло је време да званично признамо Јерусалим главним градом Израела. Ово је признавање већ постојеће реалности - ни мање ни више“.

        Амерички председник је подсетио да је још у изборној кампањи обећао да ће Бела кућа под његовим руководством имати „свеж поглед на ствари“.           

        Истовремено је позвао све стране да поштују статус кво „светих места у Јерусалиму“.

        Како се и могло очекивати, израелски премијер се јавно захвалио Трампу на „одважној и правичној одлуци“ и позвао га да амбасаду САД премести из Тел Авива у Јерусалим.

        Посебно је нагласио: „Немогућ је мир који не подразумева да је Јерусалим главни град државе Израел“.

        Турски председник Реџеп Тајип Ердоган затражио је хитно ванредно заседање организације исламских држава.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 20:25 06.12.2017.

  • +12
Voting is closed.

To je izgleda cena uvlacenja izraelka u sirijski rat. Ovo je STRASNA i OPASNA odluka i ona ce sigurno izazvati UZASAN rat na B. istoku. Mislim da ce izrael napasti prvo liban a zatim siriju i to ce verovatno uvesti DIREKTNO u rat i tuwrsku i iran irak egipat i S. arabiju.Moze se sada desiti i direktan sukob rusije i usa na tom mestu. Ne znam koliko ce vremena trebati da se desi ovaj scenario ali mislim da su u pitanju dani posto je izrael vec napadao siriju u zadnje vreme i oni su vec potpuno mobilizovani i spremni da krenu u rat.Prosto je sumanta odluka da posle poraza njihovih ISIS pulena uvedu i izrael u rat. Misilim da ovo moze biti kraj izraela, iako su oni ubedjeni da su nepobedivi. Ako im krene lose amerikanci ce ih u odredjenom trenutku napustiti kao i svakog drugog potrosenog saveznika a onda su zaista propali. U svakom slucaju ovo moze izazvati milionske zrtve i predstavlja politicku KATASTROFU.

Водканов's picture
Водканов 20:41 06.12.2017.

  • +5
Voting is closed.

Зашто је ово страшна одлука и шта то хоће муслимани??
Колико је мени познато Јудеизам-јудејство је најстарија монотеистичка религија и јевреји су ти који су изградили први храм у Јерусалиму, а много, много касније хришћани и муслимани!
Наравно да се јеврејима и Американцима све друго може приписати као акт насиља али овде нема ничег спорног осим што је прорадила симболика код муслимана, то јест, подсећање на старог доброг непријатеља - Израел!!!

misko's picture
misko 08:51 07.12.2017.

  • +6
Voting is closed.

odluka je strasna zbog toga sto su i sirija i liban i egipat i turskla imale svoje varijante "arapskog proleca" manje ili vise uspesne, i sasvim je jasno svakoj od tih drzava da je izrael duboko umesan u te akcije.Trampova odluka je samim tim pokazatelj DALJEG razvoja krize i direktan poziv na RAT.Jasno je da ovo priznanje predstavlja ili nagradu izraelu ili placanje unapred dogovorenih usluga.Sirija je i dalje u ratu sa izraelom i uopste nije tesko napraviti novi rat na golanu. Kada bi ovo bila samo nagrada izraelcima za saradnju opet bi to bilo jako lose ,ali ovo je samo placanje unapred i potpuno je jasno da predstoji izraelski napad, jer i izraelcima je jasno da su gore pomenute drzave SVESNE njihove umesanosti u celu prevaru sa kalifatom. Konacno je koalicija izraela S.arabije jordana i USA postala potpuno ogoljena, i od sada ce arape oni tesko vise da vuku za nos tamo. kompletan teroristicko dzihadisticki fenomene danasnjice je kreiran u izraelsko americkim obavestajnim kuhinjama kao sredstvo pritiska na oligarhije tamo ali se to prosirilo na evropu i rusiju i sada polako zahvata kompeltan evroazijski prostor.SVIMA je to jasno i moze se uskoro ocekivati koalicija arapskih dzava protiv upravo tog tipa terorizma i njihovih sponzora, a ta koalicija ce vrerovatno biti i mnogo sira od b. istoka. Izrael to nece da ceka i zato po mom misljenju predstoji upad u liban i siriju. Trampova odluka znaci da oni NE ODUSTAJI I NECE DA SE POVUKU NEGO PODIZU SUKOB NA NIVO OPSTEG RATA U CELOM REGIONU I ZATO JE TO KATASTROFA.

Водканов's picture
Водканов 14:17 07.12.2017.

  • +3
Voting is closed.

Па није баш све тако, доста си тога измешао са циљем да устврдиш како Америка жели рат са муслиманима!
Признање Јерусалима је чисто симболички чин, и једино практично значење може имати за муслимане да дрвљем и камењем опет крену на Израел. Ако си приметио, они сикћу на Израел а не на Америку и Трампа!
Веома је битно да се примети како највише негодују муслимани НЕ-АРАПСКИХ нација - Турци, Иранци, Египћани а не толико Палестинци којих се ово највише тиче!
Да не дужим, боље им је да не галаме превише, Израел је за све њих и даље прејак играч, све муслиманске државе су крхке и нестабилне, то је и ИСИС најбоље показао, а Израел је јак и стабилан, рекло би се никад спремнији за коначни обрачун!
А видиш и да Русија ћути и не изјашњава се, са Путиновом владавином престаје совјестска-руска бланко подршка Палестинцима и прави се велики заокрет ка јеврејима и Израелу, али о томе други пут!

Slobodanka's picture
Slobodanka 23:59 06.12.2017.

  • +12
Voting is closed.

Nije reč samo o poštovanju različitih svetih mesta. Tramp koristi postojeću razjedinjenost i oslabljenost arapskog sveta te Jerusalim priznaje samo Izraelskim gradom, a Palestinu ni ne pominje. Država Palestina koja se još uvek bori za svoje medjunarodno priznanje je isto proglasila ali deo grada Jerusalima za svoj budući glavni grad. Palestina kao država se ovim ograničava i unapred eliminiše. Pošto je bliskoistočni svet sada u haosu Tramp je baš odabrao povoljan trenutak za ovakvo nefer priznanje, verovatno zajedno sa svojim izraelskim prijateljima računa da Palestinci sada sigurno neće dobiti kao ranije podršku susednih zemalja.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije još u aprilu ove godine saopštilo da je Moskva priznala Zapadni Jerusalim za prestonicu Izraela, dakle ne ceo grad nego samo Zapadni Jerusalim. Tada je Rusija postala prva zemlja u svetu koja je ovaj status dodelila samo jednom delu grada. Istovremeno, stav Rusije je, tako je tada naglašeno, da Istočni Jerusalim treba da postane prestonica buduće Palestine.

Ovo će biti ne samo uvreda Arapa, nego i drugih Muslimana. Na razne načine već duže vreme Amerikanci sve više potpaljuju muslimanski svet, sve više ih uvlače u sukobe.
Ovo je nepravda prema Palestincima. Istočni deo Jerusalima u kom uglavnom žive Arapi Izrael je okupirao isto 1967 godine, ali od Jordana. Ova Trampova odluka će pojaćati tenzije i sukobe izmedju Izraelaca i Palestinaca, ali ovim je Tramp sam sebe diskvalifikovao, pokazao je da nije pošten lider u rešavanju medjunarodnih problema na pravedan i miran način.

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 00:33 07.12.2017.

  • +5
Voting is closed.

Да ли бисте били љубазни да ако имате времена овде изнесене ставове поткрепите историјским референцама?
Нисам превише упућен у историју али оно мало што читам на ову тему је прилично другачије у односу на оно што сте писали.
Из мора ствари издвојићу само понешто (слободно ме исправите ако грешим):
1. Јерусалим је често био у рукама Јевреја (Израелаца) пар хиљада година уназад.
2. Муслимани су освојили највећи православни град на свету Константинопољ, уништили православну Империју Византију, па Вам то изгледа не смета али зато много смета да Израел узме Јерусалим?
3. Муслимани су помогли Шиптарима да нам се отме Косово.
4. Екстремни Муслимани (свих боја, ако сам добро чуо чак и из Ирана) су секли главе Србима у Босни за време ратова деведесетих!
5. Муслиманима није сметало да се удружују са Американцима против Срба! ОК јесмо ми Срби доста криви али чекајте мало има и нас Срба који верујемо у Бога! Нису Муслимани једини верници на свету па да може да им се толерише да раде шта хоће.

Slobodanka's picture
Slobodanka 11:04 07.12.2017.

  • +8
Voting is closed.

Palestinci su narod od 4,5 miliona stanovnika i ima ih još u dijaspori. Oni nemaju zasad ni jednu svoju državu. Problem je to nepriznavanje države Palestine jer to će biti trajan izvor sukoba. Došlo se naizgled do apsurda da Jevreji bivši narod bez države koji su vekovima, oko 2000 godina, čekali ostvarenje obnavljanja svoje države, da ostavljaju drugi narod Palestince bez države. To izgleda na prvi pogled kao nepravda. Ali postoje i sasvim drugačije tvrdnje da Palestinci nisu poseban narod izdvojen iz celine ostalog arapskog sveta nego da su oni stara izbeglička populacija koju od 1940 godine podupiru pojedine zemlje Islamskog sveta ali i Evrope dakle smatraju da Palestince koriste kao gromobran protiv stvaranja države Izrael.
Ova podrška države SAD nije dobro odradjena podrška jer to će samo pospešiti njihove medjusobne tenzije, u smislu očuvanja mira trebalo se ići strpljivije.
S druge strane možemo mi da kritikujemo i osudjujemo muslimane zbog muslimanske fanatizovanosti, možemo da primetimo da tek pojedini delovi Kurana povremeno se čitaju i da se tako zloupotrebljavaju u političke svrhe. Medjutim stoji i pitanje da li i Izraelci baš uvek ispravno tumače i poštuju pravila njihovog Boga.

Treba se vratiti poštovanju medjunarodnog prava koje je dosta korektno uredjeno.

Primećuje se dosta mržnje i sve veći broj ratova u svetu. Kao da postoji inženjering slabljenja država i zatim njihovog preuzimanja od strane moćnih organizacija. Na osnovu bilo kojih različitosti, a svaka država ih ima, razvija se netolerancija, mržnja, ali postoji i organiyovana propaganda i tajne operacije, jaki unutrašnji sukobi, na taj način izazvani gradjanski ratovi, nepoverenje i razbija se država. To je tako zato što po medjunarodnom pravu otvorena agresija na drugu zemlju je zabranjena. Znači da se intenzivno koristi stara politika ZAVADI PA VLADAJ, ali u još savremenijem i opasnijem izdanju.

O statusu grada Jerusalima treba da se pregovara u okviru celokupnog rešenja izraelskog-palestinskog konflikta.
Nije sporno da Jerusalim jeste vekovni izraelski - jevrejski grad. Ali Jerusalim danas i nekad sigurno postoje velike razlike u veličini grada, broju naselja, ulica, stanovnika, itd.
Od tog današnjeg istočnog Jerusalima u kom uglavnom žive Arapi kada bi oduzeli evo baš sva sveta mesta sve ostalo da li to pripada baš tom starom gradu Jerusalimu? Sigurno je nešto nastalo kasnije kako se grad obnavljao i širio. Zatim to je i privatna imovina tih Arapa koji u tom delu grada su većinsko stanovništvo.

Nisam nikad videla grad, ali već je podeljen na Istočni i Zapadni. Ne vidim problem da taj istočni deo grada bude i zvanično Palestinski, a oni već u tom delu grada žive, ali samo pod uslovom da uopšte bude priznata palestinska država.

Slobodanka's picture
Slobodanka 15:41 07.12.2017.

  • +9
Voting is closed.

Istorijske sličnosti i razlike (Kosovo, Konstantinopolj...)

1. Pamtimo mi i da se Zapad radovao konačnom padu Konstantinopolja. Zapadno rimsko carstvo je palo odavno, a ovo istočno držalo se puno duže. ..
2. Nije sporno da Jerusalim jeste vekovni Izraelski grad.
Do prvog većeg stradanja i nestajanja stare Izraelske države došlo je 60-70 godina nakon propasti Velikog izraelskog ustanka protiv Rimskog carstva. Tada je veliki broj Jevreja napustio je svoju drevnu zemlju. Zatim 135 godine imperator Hadrian je preimenovao provinciju Judeju u provinciju Siriju Palestinu što je isto nepravda sa ciljem uništavanja države Izrael. Kažu da je namerno odabran naziv Palestina jer su tražili ko su bili najveći neprijatelji Izraelaca pa su odabrali po Filistejcima - Palestina. Cilj toga je bio krajnje poniženje i dalje iseljavanje naroda.
Tek u sedmom veku Muslimanski kalifat je osvojio te prostore od Istočnog rimskog carstva. Tada se doseljava i arapsko stanovništvo.
Ko su zapravo današnji Palestinci? Da li oni uopšte imaju neke veze sa tim starim Filestejcima ili su jednostavno preuzeli to ime. Kada su ga preuzeli, odnosno u zadnjih nekoliko vekova da li se negde pominju kao narod. Zatim ako ih kontra strana pominje samo kao "staru izbegličku populaciju", a koliko dugo su oni tu prisutni? Kada se pogleda istorija drugih naroda u regionu Bliskog Istoka sa tog prostora ni oni nisu bili uvek muslimani, nego su osvajani pa nakon toga primali su islam. Sirijci su uglavnom zaboravili svoj raniji jezik jer su arabizovani. Samo ponegde još postoji veoma malo sačuvan. Reč je o ozbiljnijim raspravama koje treba tako i obaviti.

3. Krajem 19 veka veliki broj Jevreja vratio se u stari kraj koji su tada najpre kontrolisali Turci, a zatim Britanci. Britanci su prvi pokušali da pomognu stvaranje države Izrael, ali su i oni u tome opasno vibrirali. Naprimer zbog nadolazećeg drugog svetskog rata trebali su im i Arapi pa su onda napustili ideju o stvaranju Izraelske države. U Belom dokumentu iz 1939. Britanci su odredili sistem u kome će Jevreji i Arapi imati zajedničku vladu. Ovaj dokument je bio značajan poraz za Jevreje, jer je doneo oštre restrikcije za jevrejsku imigraciju, dok za arapsku imigraciju nije bilo nikakvih zabrana. U takvoj zajedničkoj vladi dominirati bi Arapi, ali taj dokument nije nikad ni sproveden jer je rat počeo.
1947. godine, nakon porasta nasilja, terorizma i neuspešnih napora da se pomiri jevrejsko i arapsko stanovništvo, britanska vlada se povukla iz Palestine. Ispunjavanje UN plana za podelu iz 1947. bi dovelo do podele sporne teritorije na dve države, jevrejsku i arapsku, dajući oko polovine teritorije svakoj državi.
Ovo jeste bio dosta tolerantan predlog, Jerusalim je trebalo da bude međunarodna regija, da bi se izbegli sukobi oko njegovog statusa. Ali odmah nakon što je Generalna skupština UN usvojila plan za podelu, palestinsko arapsko rukovodstvo je odbacilo plan da se formira još neimenovana jevrejska država, i započeo je gerilski rat. itd.
IZ ovoga se vidi da tada V. Britanija zbog interesa očuvanja i svojih arapskih saveznika i sluteći rat ipak je zapostavila Izraelsko pitanje. Ona je vladala tim prostorima, a sa tim hoću-neću unela je samo veće tenzije medju Arapima i Jevrejima. Od tada medju njima malte ne stalno varniči. A kad se vratimo unazad Rimsko carstvo je to koje je prvo značajnije uništilo Judeju,. Dakle nisu problem samo direktni odnosi Jevreji - Arapi. nego uvek su prisutni i interesi velikih sila.
Ma koliko da su njihovi medjusobni odnosi loši Arapi Jevreji pripadaju istoj staroj porodici semitskih naroda.
Stalno se nameće da ko želi da ozbiljno reši Izraelsko pitanje, da mora dobro da zna i istoriju drugih naroda i svih država u regionu i još da ostane pravedan tj. da se ne vodi nekim svojim posebnim interesima.
Sigurno je bilo ozbiljnih pojedinaca, ali kao da je preovladala i stara politika ZAVADI PA VLADAJ.
To je veoma moguće jer Bliski istok sa stanovišta geopolitike je izuzetno značajan deo sveta.

Posle drugog svetskog rata Izrael ima podršku države SAD velike svetske sile i od tada njihova država napreduje. Nakon šestodnevnog rata iz 1967 na OUN Amerikanci su ih itekako podržali, Ali na duži rok kad se gleda da li je dobro oslanjati se samo na podršku velikih jer i svet velikih sila je prolazan. Bitno je graditi i održavati dobre odnose i sa malim susedima. Znamo već da i to ide teško ide jer i "mali" susedi često budu uvučeni u orbitu velikih igrača.

A mi Srbi već 100 godina nikako ni od jedne velike sile nemamo podršku, nego propast. Da odustanemo od rata za oslobodjenje Balkana velike evropske sile nagovarale su sve četiri zemlje članice Balkanske lige pojedinačno, a samo u njihovom interesu koji su bili suprotni našim.. U prvom svetskom ratu jeste nam pomogao ruski car Nikolaj II, ali nažalost do kraja tog rata carska Rusija je nestala. Nikad nećemo do kraja saznati istinu kako je nastala prva Jugoslavija. Ušli smo tada u nemogući državni brak sa svojim dojučerašnjim ubicama. Da li je i to bilo pod uticajem velikih sila? ... Broz uz dozvolu Staljina ili zajedno sa njim sprovodili su komadanje srpske države....Posle nestanka SSSR dohvatila nas se i Amerika da nas i ona iskomada. Pa onda EU "Evropa mira i srećnih naroda" sve to podržava, ali ja vidim da oni to rade sa zadovoljstvom kao da podržavaju istu staru neprijateljsku politiku prema nama kao i njihovi preci pre 70, 100 i više godina.
Nismo se ni mi snašli i ne mogu da preporučim naš recept nikome, pa ni Jevrejima.
Činjenica je da i u našem slučaju poastoji geopolitički značaj ovog prostora, dakle interesi povezani sa tim su često bili razlog velikih neprijatelstava prema nama. Ne treba da imamo depresivne komplekse jer nije problem-baksuz u nama.

Izrael već sedam decenija ima podršku SAD, a Kosovo kao druga albanska država evo već dve decenije ima podršku SAD. Znači svako ko želi da sačuva svoje a i da se širi i otima tudje - dovoljno je da se veoma vešto pokloni kod vodeće svetske sile. Šta je to nego protekcija i korupcija najvišeg ranga. Medjunarodno pravo realno više ne postoji, sem na papiru.

Kosovo dublje unazad kroz istoriju. U vreme Arsenija Čarnojevića komandant austrijske vojske Eneja Pikolomini ratujući protiv Turaka stigao je čak do Prištine i apelovao je na Srbe da se dignu na oružje. Dugog izbora nije bilo, patrijarh Arsenije je napustio dotadašnju pomirljivu politiku svojih prethodnika i počeo voditi ratobornu politiku prema Turcima. Međutim, smrću generala Pikolominija ratna sreća se okrenula u korist Turaka. Posle toga desile su se dve velike seobe Srbalja.
Gledajući šta se kasnije desilo sa Kosovom sa kog je tada umanjeno srpsko stanovništvo i dalju sudbinu tako raseljenih Srba u Austrougarskoj mislim da smo loše prošli i na severu i jugu. Poštujući austorugarsku Srbi se nisu pridružili Rakocijevim ustanku, ali posle je usledila odmazda. Rakocijevi ustanici su spaljivali srpska sela , a Srbe terali u progonstvo. Darvaš glavni zapovednik Rakocijevih ustanika "Sva velika mesta Rascije i sa ove i sa one strane Dunava i Tise popalili smo" ...
Mi danas ni ne smemo da pitamo a šta se desilo sa našim nacionalnim manjinama u Madjarskoj i Albaniji, itd. Kako i koliko su nestale? Kako danas to malo preostalih živi? Dužni smo samo da ispunjavamo želje svima koji imaju protekciju kod vodeće svetske sile.

Austrougarska je napravila od Albanskih plemena konačno kompaktan narod tek početkom dvadesetog veka i Londonskim mirom iz 1913 dali su im i Kneževinu. Prvi knez nije bio Albanac nego Nemac. Imaju od tada svoju državu. Njihov pravi cilj nije bila podrška albanskom narodu nego da imaju odanog vazala te da jačanjem Albanije spreče širenje države Srbije u skladu sa teritorijama koje su pripadale ranije Srbiji pre turskih osvajanja, a još važnije da ne dozvole formiranje države Srbije na teritorijama na kojima odavno živi srpski narod na Balkanu. I oni su se kao ovi današnji plašili uticaja Rusije na Balkanu. Svoje interese imala je i Italija, itd.
Ali ni to im nije bilo dosta. Pa sad gledamo kako Albanija raste u visinu na sever. Imaju sad već drugu državu albanskog naroda tkzv. Kosovo i još se šire. Te igre sa migracijama stanovništva na duži rok su isto igre osvajanja i otimanja. Najpre su mirno stanovništvo, pa uvažene nacionalne manjine, a kad se steknu uslovi ide secesija i otimanje teritorije. To što sada rade Albanci to je bila i stara politika austrougarske na Balkanu.

Koliki je broj pobijenih Srba civila samo tokom drugog svetskog rata. To pitanje nismo nikad otvorili i završili kako treba pa sad imamo situaciju da nas potomci tih ubica i izvršioca genocida, i domaći i strani, optužuju za veliku Srbiju i velikosrpski hegemonizam. Izuzetno je cinično. Tako zločinci svaljuju krivicu na žrtve. I zasad tome nema kraja.

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 13:24 07.12.2017.

  • +5
Voting is closed.

- Хвала! Сада ми је много јасније. Сетио сам се Арафата.

- Нисам стручњак за Стари завет а Свето писмо је веома озбиљна и комплексна тема. Желео бих да Вам скренем пажњу на ствар о којој стално бруји Интернет. То је пророчанство пророка Језекиља главе 38 и 39 о рату "Гога и Магога" против Израела. Наравно питање је да ли савремени тумачи знају о чему говоре и о чему се све ту стварно ради.
http://www.youtube.com/results?sp=EgIIBQ%253D%253D&search_query=ezekiel+...
Најоригиналније од нешто мало ствари које сам чуо на ту тему је да ће Израел бити практично сам против свих. Наводно Америка и Саудијска Арабија ће посматрати са стране док Турска, Русија, Египат, Либија Судан и Иран буду кренули на Израел. Ако то има везе са наведеним пророчанством умешаће се Господ Бог на страни Израела и то ће бити нови знак послат човечанству како би нам свима била стављена до знања порука из Светог Писма.
ПС: скролујте слободно линковану страницу јер има пуно разних тумача и разног видео материјала.

Slobodanka's picture
Slobodanka 15:27 07.12.2017.

  • +5
Voting is closed.

Nisam za ugrožavanje ni jednog naroda, nego da se ozbiljnije posveti Istini. Zatim da se ne izvode zaključci u stilu " ili je crno ili je belo" jer to često vodi u opasne krajnosti. Mora se ići i na neke kompromise jer idealne pravde nema. Ali bitno je da se do njih stigne na normalan način, a ne pretnjama, prevarama itd. Ovo drugo je sada naš slučaj u vezi otimanog i otetog KIM.
Gledala sam ali ranije razna tumačenja ko bi danas mogao biti "Gog i Magog". Inače ni ja se u to ne razumem. U starom zavetu pominje se najpre samo "Gog iz Magoga", a kasnije se javljaju dva neprijatelja "Gog i Magog"...
Piše da Gog živi severnije od Izraela. Zato se često danas razni narodi sa Bliskog Istoka gledaju upitno da li bi neko od njih mogao biti taj GOG. Ide se i dalje pa se traže dva - i GOG i MAGOG. Ta pogadjanja deluju i bezveze.
Ovo nisam nigde pročitala nego posle takvih raznih tekstova i u tom duhu pogadjanja pomislila sam - severnije od Izraela je i nekadašnja Hazarija. Da li bi i oni mogu biti taj GOG. Naime, pominje se a pitanje je koliko je to istinito da je Aleksandar Makedonski svojevremeno proterao Goga na sever i da je zatim izgradio posebnu kapiju, a da bi zaštitio mirne narode na jugu. Ima pretpostavki da je ta kapija u nekom sadašnjem najjužnijem ruskom gradu. Ali to je bio i jug nekadašnje Hazarije. Zato mi je ovo palo na pamet. Hazari su narod turkijskog porekla koji su primili judaizam. Pretpostavlja se da su oni vremenom prihvatili i identitet naroda Jevreja. Oni su takodje puno stradali u Holokaustu.
Kada se govori samo o telesnim Jevrejima u smislu postojanja porekla naroda, onda Hazari nisu Jevreji. Ima tumačenja da ipak jesu i to u duhovnom smislu ali samo pod uslovom da se drže Judaizma.
S obzirom na masovan povratak Jevreja u Izrael koji je išao u etapama i iz raznih država - u današnjem Izraelu koliko je pravih potomaka starih Jevreja? To pitanje mogu dosta da rasvetle savremene DNK analize.
Postoje i neke suprotstavljenosti medju Jevrejima u Izraelu. U nekoj goroj tj. opakijoj varijanti možda je Gog već u Izraelu (potomci Hazara). Da ne bi zapali u fatalne krajnosti ne treba ni njih i to sve gledati krajnje negativno jer i oni su samo ljudi, ovakvi ili onakvi.
Napomenula sam već u tekstu da se gledano na duže vreme osvajanja vrše i migracijama. A danas još vidimo ove savremene tihe okupacije direktno preko vlasti neke države. Vidimo i inženjeringe promene svesti. Sve to unosi popriličnu zbrku.
Teme o Hazarima koji su vremenom preuzeli identitet Jevreja su već pokretane i mnogi su zbog toga bili optuženi za antisemizam (antijevrejstvo). Ali seme sumnje je već ubačeno tako da samo sa pravom Istinom se mogu odbaciti sumnje i odbaciti još mnogo toga što je stvarno bilo uzrok konflikata i dovodilo do ostrašćenog neprijateljstva sa veoma lošim posledicama.
Kad pogledamo stariju istoriju Evrope Jevreji su i ranije dosta stradali u raznim evropskim državama. Zahtev da imaju svoju i to uredjenu državu je na mestu. Ipak zbog obezbedjivanja mira i što normalnijih odnosa važno je da se otkloni što više toga što dovodi do trvenja.

Додај коментар