Трамп је са Јерусалимом дао одличан гол америчкој спољној политици

НИСУ ПОГРЕШИЛИ РУСКИ ХАКЕРИ: ТРАМП НИЈЕ ГОРБАЧОВ, АЛИ УМЕ ДА НАНОСИ ШТЕТУ САДА...

  • Трампова одлука забија клин између Америке и Европе (ЕУ), која је преко Федерике Могерини већ објавила да постоје границе саглашавања са САД и да се стигло до те границе
  • Трампова одлука наноси смртоносни ударац саудијском мировном плану. А и по тамошњем престолонаследнику, Мухамеду, који у новонасталој ситуацији - чак и ако је намеравао да Јерусалим препусти Израелу - то не сме учинити
Пише: Исраел ШАМИР
 

        ДОНАЛД Трамп признао је Јерусалим за главни град Израела након више дана активних апела - да то не чини.

        Наговарали су га сви: и његов Стејт департман, и Папа Римски, и Европа, и арапске и муслиманске земље.

        Трамп се, заправо, дао делимично наговорити - одложио је преношење амбасаде САД из Тел Авива у Јерусалим за још пола године.

        У суштини: одлучио је да мачки сече реп део по део. Међутим, има у томе и нешто добро.

        Трампова одлука забија клин између Америке и Европе (ЕУ), која је преко Федерике Могерини већ објавила да постоје границе саглашавања са САД и да се стигло до те границе.

        Трампова одлука је утицала и на јорданског краља Абдалу II који је његов корак оштро осудио, а Абдала једини обезбеђује мост између америчких база у Сирији и њихове логистике.

        Трампова одлука ће продубити јаз између САД и Турске чији председник, Ердоган, прети и прекидом односа са Израелом, а још може и протерати америчког амбасадор. Утолико пре што су односи већ напети и због подршке САД Курдима и због суђења турском трејдеру у Сједињеним Државама.

        Трампова одлука наноси смртоносни ударац саудијском мировном плану. А и по тамошњем престолонаследнику, Мухамеду, који у новонасталој ситуацији - чак и ако је намеравао да Јерусалим препусти Израелу - то не сме учинити.

        У самом Израелу нису баш у трансу од Трампове одлуке. Нетањаху јесте рекао да је њоме испуњено пророчанство, али америчка амбасада још није пресељена.

        Због чега је Трамп повукао потез са Јерусалимом?

        Мангуп обећао - мангуп урадио.

        Он је толико дуго критиковао Обаму што не преноси амбасаду из Тел Авива у Јерусалим - да је морао да уради макар половину оног што је обећавао.

        Трамп је оправдао очекивања својих присталица у Русији. Дао је одличан гол америчкој спољној политици.

        Наравно, било би још боље да је то урадио у дресу Русије, а пошто игра за противнички тим - нека даје голове свом голману.

        Нису погрешили руски хакери који су му помагали да уђе у Белу кућу. Мада није Горбачов, он уме да наноси штету Сједињеним Државама.

        И одлука о Јерусалиму је добар резултат...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари