Тилерсон у Сенату САД рекао да ударе руске авијације у Сирији сматра неприхватљивим

КЕРИЈЕВ НАСЛЕДНИК РЕКАО И ДА ЈЕ НА РУСКА ДЕЈСТВА ПОВОДОМ КРИМА ТРЕБАЛО ОДГОВОРИТИ СИЛОМ

Рекс Тилерсон

  • Кандидату за шефа америчке дипломатије, сенатор-русофоб Ден Кардин поставио је питање: „Хоћете ли признати право Русије на Крим?“. Уследио је одговор: „Не, господине. Они су узели територију која им није припадала... Дејства Русије поводом Крима била су заснована на сили и захтевала су пропорционални одговор силом“
  • Додатно је објаснио да не жели да каже да је САД требало да са Русијом ратују због Крима: „У ситуацији која је била 2014-те, све снаге украјинске армије требало је послати на источну границу земље и испоручити Украјини одбрамбено наоружање и снабдевати је обавештајним подацима“
  • Посебно је нагласио да Москва жели да врати своје место „на глобалној арени“ и да је њен план „и географски“. Додатно је објаснио: „Они имају свој поглед на распад Совјетског Савеза, али су били мало дезоријентисани у прелазном периоду“

        У СЕНАТУ Сједињених Држава почела су слушања поводом кандидатуре Рекса Тилерсона за шефа Стејт департмана у администрацији Доналда Трампа.

        И, почела су (у сенатском комитету за спољне послове) са неким изненађењима за америчке демократе и глобалисте која су (барем) вербална.

        Тилерсон је - одговарајући на питање провереног демократе-русофоба Дена Кардина - рекао да је на дејства Русије поводом Крима требало одреаговати силом.

        „Дејства Русије поводом Крима била су заснована на сили и захтевала су пропорционални одговор силом.“

        Кардиново питање је гласило: „Хоћете ли признати право Русије на Крим?“

        Уследио је одговор: „ Не, господине. Они су узели територију која им није припадала“.

        Додатно је објаснио да не жели да каже да је САД требало да са Русијом ратују због Крима: „У ситуацији која је била 2014-те, све снаге украјинске армије требало је послати на источну границу земље и испоручити Украјини одбрамбено наоружање и снабдевати је обавештајним подацима“.

Крим, Русија

        Вероватно схватајући да је требало да посаветује да Кијев шаље армију на Крим, јер би само то био одговор силом, Тилерсон је у суштини кориговао сопствене речи о употреби силе поводом Крима. Јер, рекао је и ово: „Руководство Русије би схватило јак одговор који би значио: да, узели сте Крим, али се на томе морате зауставити“.

        Тилерсон је објаснио да ће Вашингтон признати Крим руским ако се са тиме сагласи "народ Украјине". Још је загонетно навео: или ако буде направљен неки шири споразум који би задовољио и украјински народ.

        Посебно је указао да економске санкције против Русије сматра „моћним инструментом“.

        У овом контексту је подсетио на омиљену Рузвелтову изреку: бави се дипломатијом, али иза леђа држи велику батину.“

        Поводом новог сенаторског питања, наследник Џона Керија је оценио да Москва жели да врати своје место „на глобалној арени“ и да је њен план „и географски“. Додатно је објаснио:

        „Они имају свој поглед на распад Совјетског Савеза, али су били мало дезоријентисани у прелазном периоду.“

        Тилерсон је ипак избегао да потврдно одговори на питање: „Да ли сте за пооштравање санкција против Русије?“

        Ограничио се речима: „То питање треба додатно изучити“.       

        Симптоматично је и да је вероватни будући шеф америчке дипломатије рекао да ударе руских Ваздушно-космичких снага у Сирији сматра „неприхватљивим“.

        Тек ће се видети: да ли је ово тактично додворавање „јастребовима“ горњем дому Конгреса САД или стварна позиција Трамповог Стејт департмана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари