Тилерсон: Имамо намеру да Кину одсечемо од острва која прави у Јужном Кинеском мору

НАГЛАСИО ДА НОВА АДМИНИСТРАЦИЈА НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД ПОЛИТИКЕ „ЈЕДНЕ КИНЕ”

          ТРАМПОВ кандидат за шеф дипломатије – Рекс Тилерсон – рекао је у Сенату САД да ће нова администрација покушати да Кину одсече од приступа вештачким острвима које је направила у Јужном Кинеском мору.

          Нагласио је да ће Пекингу бити стављено до знања: и да мора престати са градњом острва и да му „неће бити дозвољено да им приступи”.

          Тилерсон је притом изговорио и ово: „Мене, заједно са оним што се догађа око острва Сенкаку, градња вештачких острва, са постављањем ратне технике на њима, у доброј мери подсећа на руско заузимање Крима. Реч је о заузимању територије на коју претендују друге земље”.

          Додао је да дејства Кине изазивају „крајњу забринутост”:

          „Ако Кини буде дозвољено да диктира услове пловидбе тим водама – то ће бити претња целој глобалној економији. То је глобално питање велике важности јер кроз те воде дневно прође робе у вредности пет билиона долара”.

          Тилерсон је сенаторима рекао да нова администрација неће мењати политику „једне Кине”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Пречанин's picture
Пречанин 04:53 12.01.2017.

 • +2
Voting is closed.

Драго ми је да се усредоточујете на Кину.
Веће дуго Кина мудро ужива у сукобу САД и Русије у коме САД мало профитира.
У сукобу са Кином САД може много да профитира, а Кина изгуби..али и обратно, што ме јако радује!
А Русија да још ојача, притом не мијењајући политику грађења добрих односа са Кином!
Било како било мултиполарни свијет се васпоставља!
Ето и нама мало радости!

Лазар's picture
Лазар 07:34 12.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

На западу ништа ново. Она гамад фантазира и убеђена је да их се неко плаши... Ено, прича се да је Си ишао код баба да му саливају страву.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 14:31 12.01.2017.

 • +3
Voting is closed.

Mišljnja sam da će SAD teško ili vrlo treško naći koaliciju za napad na Kinu, jer se Putin deklarisao da je Kina za Rusiju više nego strateški partner, što znači da su napravili neki dogovor pomaganju u slučajevima ratova, jer preko strateškog partenerstva nema ništa osim vojnog, a u kolikoj mjeri i kolikog stepena - tek bi se u slučaju SAD - Kina sukoba to moglo uvidjeti.
Amerika koristi prijednje upućeb Kini da bi napravila prostor Rusiji da se distancira od konflikta koji tobože lebdi u vazduhu, a to bi bio kamen spoticanja u rusko - kineskom odnosu i početak rascepa kojem teže Zapadnjaci. Zato će Amerika da ide na sigurnu kartu: da izazove konlikt dveju Koreja od kojih je Južna njihov tvrdi saveznik, a u takvoj atmosferi im neće biti teško da tvrdu Kinu isprovociraju i uvuku u sukob koji će Amerikancima omogućiti da pokrenu član 5 iz ugovota NATO koji obavezuju sve saveznike da se uključe direktno u rat. Sasvim vjerujem da će sa dvije Koreje započeti Treći Veliki rat, a tu je Kina i Japan čiji odnos nabijen bijesom i nepodnošenjem zbog prethodnih sokuba koje nikada nijesu uistinu prevazišli, plus ostrvce oko kojeg se trevu...Svakako, Rusija je u prilici da ima poziciju u nekoj mjeri sličnoj Americi u Drugom Velikom ratu: da naoružava Kinu i njene saveznike, i stoji po strani do daljnjeg, ali to bi joj napravilo dugoročne štete u odnosima sa Zapadom, ali nema izbora Rusija, moraće Putin dati snažnu podršku Kini, jer uostalom, nakon Kine bi na red bila i Rusija a ni jedni ni drugi to ne žele posebno ako im je jasan scenario.

draganz's picture
draganz 10:13 12.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Тешко је рећи да ли су оствариве америчке претње. Суштина америчких ратова је да у њих улазе само ако нема опасности од властитих губитака, евенутално оних настали због техничких кварова, никако због изложености противничкој ватри. А у овом сукобу би тако нешто било врло извесно. Остаје могућност да у овом сукобу ангажују посреднике (нпр Јапан) али, натегнуто. У сваком случају, надамо се путиновским потезима Кине на америчку претњу.

sloba.dragicevic@gmail.com's picture
sloba.dragicevi... 10:40 12.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Потребно ја да Трамп и сви његови пулени схвате, да његови избор за преседника САД, значи да је народ у САД и у целом свету осудио политику зла које су западне земље на челу са САД водиле од Другог великог рата на овамо. И да ако и он буде наставио ту политику и он ће бити осуђен, јер човечансво сигурно неће више трпети то зло.

Zorbas's picture
Zorbas 11:20 12.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

И ја имам намеру да зовнем Шерон Стон да ме мало озмасира. Много реалније ...

Александар's picture
Александар 12:41 12.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Толико и о нашим усијаним главама што се клаше и гризоше око коске зване "трамп". Још увек ми није јасно како неко (огромна већина) може да верује да полипика САД зависи од њеног председника. Превелик им је улог да би то било зависно од једног мозга...сумљивог мозга.

draganz's picture
draganz 14:13 12.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Не треба тако поставити ствари. Нико не очекује да ће Трамп помоћи у уједињењу српских земаља и руку под руку са Путином градити светлу будућност. Трамп је одговор незадовљних американаца на глобалистичку политику Буш-Клинтон-Обама. И као такав донеће другу спољну политику Америке. Нешто ће у њој за остали свет бити боље, нешто лошије. То јесте очекивани напредак у односу на досадашњу политику која је само из лошијег презалила у горе, чак и за саме Американце.

SLO's picture
SLO 22:57 12.01.2017.

 • +2
Voting is closed.

Pre je bila "sija" a sada je "vrat". Nije sija nego vrat.
Dakle: nista se tu bitno nece promeniti. Jedino je verovatnoca svetskog rata daleko manja.
Ali to nije za bacanje.

SLO's picture
SLO 22:54 12.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Мислиш на новокомпоноване четнике Зарина и лажног Донбаса?

Александар's picture
Александар 16:03 13.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

(одговор за СЛО) Немој брате никог да именујеш, то ти је као проблем са шуљевима ; што се више чешеш то више не знаш дал' те сврби или пече. У најмању руку можеш да добијеш стари србски придев "бот", што ми моје србенде још увек не објаснише како се то зове у Шумадији.

Додај коментар