The Telegraph: CIA потпуно оманула у процењивању судбине и могућности Русије

АМЕРИЧКА „ОБАВЕШТАЈНА ЗАЈЕДНИЦА” НА ТАПЕТУ И ЗБОГ ГРЕШАКА ПОВОДОМ КИНЕ

  • У Ленглију процењивали да ће Русија до 2015-те постати слаба држава којој ће за утицање на међународну политику остати само право вета у Савету безбедности УН. А Москва је већ повратила Крим, успешно ратује у Сирији и осујећује амбициозне планове Запада

          НИЈЕ се потврдила прогноза о судбини Русије коју је 2000 по наруџбини CIA направила већа група експерата – објавио је The Telegraph.

         Британски лист је подсетио да су ти експерти пе деценију и по – на велику радост Ленглија, Беле куће, Стејт департмана и Пентагона – предвиђали да ће Русија тешко поднети губитак статуса велике силе и да ће користити своје резерве природног гаса да би тај статус повратила.  Други део истог предвиђања је био: Русија ће до 2015-те постати слаба држава којој ће за утицање на међународну политику остати само право вета у Савету безбедности УН.

         Та прогноза не само да се није оправдала, већ је Русија – наглашава The Telegraph – свој утицај проширила од Грчке до Сирије, успела је и да поврати Крим, а још успева да осујећује амбициозне планове Запада.

         И та прогноза из 2000-те оманула је на још неким тачкама. Примера ради, предвиђала је уједињење Северне и Јужне Кореје и фомирање државе Палестине.

         У октобру је Конгрес САД започео неформалну истрагу поводом грешака америчке „обавештајне заједнице” везаних за укључивање Русије у рат у Сирији и рат у Донбасу.

         CIA је на тапету и због омањивања поводом Кине и острва Спратли.

         „Обавештајна заједница” се – одмах по покретању истраге – пожалила да сен располаже „информативним могућностима у окружењу Владимира Путина”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари