Терористи са Блиског Истока већ 4 месеца прелазе у Европу - гомилају се у БиХ, на КиМ и у Санџаку

ПАШАНСКИ: МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЋЕ ОДАТЛЕ - ПОСЕБНО ИЗ БИХ - ИЗВОДИТИ НАПАДЕ ПО ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

Вехабити у Горњој Маочи

  • Милан ПАШАНСКИ: У ЕУ тренутно живи од 35 до 45 милиона муслимана, односно шест одсто укупног становништва ЕУ. Довољно је да и само један, најмањи могући проценат од тога буде милитантан. Безбедносни системи ЕУ нису у стању да се ухвате у коштац са тим, сада већ домаћим тероризмом

        ПРЕДСЕДНИК београдског Форума за тероризам и транзицију безбедности Милан Пашански упозорио је да најмање четири месеца траје егзодус терориста у земље ЕУ, док се на Балкану они окупљају првенствено у БиХ, одакле је могуће да ће ићи на извођење терористичких напада у ЕУ.

        „Постоје три пункта где се већ окупљају терористи - један је Косово и Метохија, други Санџак у мањој мери, то је та чувена зелена трансверзала, а трећи је превасходно БиХ. Они ће ту да се накупе у највећој количини и то се већ догађа, они се већ окупљају. Лако је могуће да ће посебно из БиХ да иду на извођење терористичких акција у ЕУ", оценио је Пашански.

        Он је за телевизију Пинк навео да терористи Исламске државе већ увелико прелазе у Анадолију, те подсетио да су европске службе безбедности саопштиле да се у ЕУ већ вратило 1.700 правих терориста, а не оних који су учествовати у рату.

        Пашански је напоменуо да се помињу цифре да у ЕУ тренутно живи од 35 до 45 милиона муслимана, односно шест одсто укупног становништва ЕУ, те истиче да је довољно да само један, најмањи могући проценат од тога буде милитантан.

        „Безбедносни системи ЕУ нису у стању да се ухвате у коштац са тим, сада већ домаћим тероризмом“, рекао је Пашански, који сматра да ће следећи велики терористички акт бити изведен у некој нуклеарној електрани.

        Он наводи да би, нажалост, једино такав напад могао да напокон уједини целу међународну заједницу у борби против тероризма.

        Што се тиче безбедности Србије, Пашански сматра да је неопходно спровести такозвану транзицију безбедности, односно прекомпоновање целог система који је конципиран на параметрима који су одавно престали да важе.

        „Било би веома важно увести такозване безбедносне параметре, који би у сваком тренутку могли да кажу какав је безбедносни статус земље у том тренутку, слично као када се мери водостај - зелено, наранџасто, црвено“, рекао је Пашански.

        Када се ти параметри успоставе, каже Пашански, морају стално да се прате као водостај Дунава и Саве, те да се саопштавају становништву, на пример, да је стање безбедности наранџасто и тада се зна да грађани не треба да иду на стадионе, у тржне центре, да се окупљају, путују.

        „Када се успоставе ти статуси типа зелени, наранџасти, црвени, становништво зна како да се понаша, а терористима се даје на знање да је њихова планирана активност деконспирисана“, закључио је Пашански.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари