СТРОС КАН: Лидери ЕУ имају само недељу дана за спасавање евра!

Земље ЕУ нису успеле да антикризном фонду ММФ обезбеде 200 милијарди евра

* ЕУ ће успети да ММФ стави на располагање `само` 170 милијарди евра за борбу против кризе. Највеће износе треба да издвоје Немачка (41,5 млрд), Француска (31,4 млрд), Италија (23,5 млрд), Шпанија (14,9 млрд евра)

* Велика Британија одбила да приложи 30 милијарди евра, истакавши да ће одлуку вероватно донети на самиту «велике двадесеторке» у Мексику 2012. године. Лондон жели да повећање буџета ММФ-а буде део ширег процеса у који би биле укључене све земље G20

* Бивши шеф ММФ-а Доминик Строс Кан, говорећи на Економском форуму у Пекингу, упозорио да европски лидери имају само недељу дана за спасавање евра

* Строс Кан тврди да слом еврозоне нипошто неће решити дужничку кризу, те да је зато потребно рекапитализовати европске банке

         МИНИСТРИ финансија земаља Европске Уније нису успели да скупе довољно новца за специјални фонд ММФ да би могли обуздати дужничку кризу. А бивши директор ММФ-а Доминик Строс Кан предвиђа крах евра већ следеће недеље. 

         У борби са дужничком кризом у земљама еврозоне, ЕУ ће успети да Међународном монетарном фонду (ММФ-у) издвоји `само` 170 милијарди евра. О томе су се договорили министри финансија ових земаља током трочасовне телефонске конференције у понедељак поподне. У складу са обнародованим саопштењем у Бриселу, 150 милијарди евра издвојиће 17 земаља еврозоне. Највеће износе треба да издвоје Немачка (41,5 млрд), Француска (31,4 млрд), Италија (23,5 млрд), Шпанија (14,9 млрд евра).

         Слабашна нада да ће се ситуација стабилизовати може се суочити са суровом реалношћу.

         Земље еврозоне које су се већ затражиле међународну помоћ – Грчка и Португал – неће учествовати у новој шеми. Зато ће додатне износе поменутој суми – више од 20 милијарди – придодати Данска, Пољска, Чешка и Шведска које нису чланице еврозоне. Како је изјавио министар финансија Шведске Андреас Борга, његова земља је спремна да «издвоји» за спасење евра 100 млрд. круна.  

         Међутим, Велика Британија је одбила да издвоји 30 милијарди евра, истакавши да ће одлуку вероватно донети на самиту «велике двадесеторке» у Мексику 2012. године. Лондон жели да повећање буџета ММФ-а буде део ширег процеса у који би биле укључене све земље G20.

         «Британија је увек спремна да размотри питање о издвајању допунских средстава ММФ-у, али у оквиру глобалног споразума, имајући у виду његову глобалну улогу» - изјавио је британски министар финансија Џорџ Осборн. (Велика Британија била једина чланица ЕУ која се није придружила споразуму о увођењу драстичнијих мера везана за буџетска ограничења).

Џорџ Озборн

         Због одбијања Лондона, пропао је покушај да се за ММФ скупи износ од око 200 милијарди евра, како је било одлучено на самиту Европске Уније у Бриселу 8. и 9. децембра. Због тога је Унија позвала друге финансијски стабилне земље да учествују у прикупљању средстава за ММФ у борби са дужничком кризом. Та средства могу бити искоришћена за помоћ Италији и Шпанији – трећој и четвртој економији у еврозони – у случају да доживе банкрот због дужничке кризе.  

         Без обзира на неуспели покушај, шеф Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги је изјавио да Европа неће напустити евро. Говорећи у Европском парламенту, он је категорички одбацио могућност распада еврозоне.

         Уочи интервјуа Financial Times-у, Драги је говорио о цени краха евра, што су експерти протумачили као промену става ЕЦБ. Још увек су свежа сећања о томе како је његов бивши шеф Ган Клод Трише називао идеју о крају евра апсурдном.  

         Међутим ЕЦБ, судећи по свему, курс неће мењати. «Готово да немам никакве сумње у снагу евра, у његову постојаност и стабилност – рекао је Драги, и додао да – не треба заборавити да су то биле кључне речи у моменту потписивања споразума из Мастрихта».

         Најпесимистичкије на будућност јединствене европске валуте гледа бивши шеф ММФ-а Доминик Строс Кан који се ретко појављује у јавности након познатог секс-скандала. Говорећи на Економском форуму у Пекингу, он је упозорио да европски лидери имају само недељу дана за спасавање евра. Унаточ томе, они још увек окрећу главу од ове реално тешке ситуације.  

         При том, како каже Строс Кан, слом еврозоне нипошто неће решити дужничку кризу, те је зато потребно уложити напоре и рекапитализовати европске банке. Саме банке покушавају да изврше жестоке захтеве капитализације на рачун смањења обима кредита, а не путем продаје акција или инвестирања сопствених средстава. «Таква тенденција се негативно одражава на економију региона» – сматра Строс Кан кога цитира Wall Street Journal.

         Поред европске неефикасности, сматра он, финкционише и глобални финансијски систем. Побољшање његовог рада могуће је путем сређивања трансграничних финансијских токова. ММФ треба да размотри могућност проширења списка валута у специјална права вучења. Сада се на том списку налазе амерички долар, евро, јен и фунта стерлинг, а главни кандидат да им се прикључи је кинески јуан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари