СТИГЛИЦ: Европи ништа добро неће донети политика штедње

УПОЗОРЕЊА БИВШЕГ ГЛАВНОГ ЕКОНОМИСТЕ СВЕТСКЕ БАНКЕ

  • Талас штедње у Европи, који преводи Немачка, резултираће споријим привредним растом, предвиђа Џозеф Стиглиц
  • Кина има ресурсе, инструменте и политичку вољу да их употреби како њена привреда не би нагло кренула силазном путањом

        ЛОНДОН,  (ФоНет) - Бивши главни економиста Светске банке Џозеф Стиглиц, добитник Нобелове награде за економију је оценио да ће талас штедње у Европи узроковати спорији привредни раст и поручио Европи: Не штедите, економија пропада, а камате расту.

        Талас штедње у Европи резултираће споријим привредним растом, предвиђа Стиглиц у интервјуу Ројтерсу.

        „Финансијска тржишта биће разочарана, јер ће приходи од пореза бити нижи. Када се то увиди, тражиће се више камате и онда ће се тек схватити да садашње решење није донело жељени ефекат“, упозорио је бивши главни економиста Светске банке.

        „Европа пролази кроз рецесију и то ће штетити тражњи. Чиле ће претрпети штету углавном преко трговине“, оценио је Стиглиц, познат по ставу да би требало да владе у време кризе повећају потрошњу, управо супротно од оног што тренутно чине.

        Немачка предводи иницијативу за буџетску штедњу и увођење аутоматских санкција за европске чланице које крше овај договор, указао је он.

        С друге стране, Кина има ресурсе, инструменте и политичку вољу да их употреби како њена приреда не би нагло кренула cилазном путањом, истиче Стиглиц.

        Према његовој прогнози, Кина ће вероватно подржати своју привреду у идућој години, а тиме ће заштитити и произвођаче сировина у Латинској Америци од европске дужничке кризе, одржавајући потражњу за њиховим производима.

        Кина ће употребити своје огромне девизне резреве за развој своје привреде док европска штедња, изазвана финансијским недаћама, представља велику претњу за Латинску Америку, упозорио је он. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари