Шпански генерал Каталонцима: „Нема независности, није ово Југославија“

ИЗА ТВРДОГ СТАВА ПРЕМА КАТАЛОНИЈИ СТОЈЕ И ВОЈСКА И КРАЉ ХУАН КАРЛОС

  • Чак и ако лав спава, не изазивајте га, јер ће показати суровост доказану током векова, упозорио је Барселону генерал Франсиско Аламан
  • Каталонци се, упркос свему, распитују у Европској комисији: могу ли као регија да постану члан ЕУ и еврозоне и да ли Мадрид може то да спречи

        ШПАНСКИ генерал Франсиско Аламан је поручио Каталонцима да Шпанија није ни Југославија ни Белгија и да зато неће бити ништа од њихових захтева за независност.

        Каталонци се распитују у Европској комисији могу ли као регија да постану члан Европске уније и еврозоне, и да ли Мадрид може то да спречи.

        „Чак и ако лав спава, не изазивајте га, јер ће показати суровост доказану током векова“, упозорио је Барселону Аламан након што је прича о каталонском походу ка независности - након великих протеста пре десет дана - добила наставак у захтеву за финансијску независност од Шпаније.

        На улице Барселоне је тада изашло 1,5 милион људи који су подржали тај затев, а шпански премијер Маријано Рахој је одбио и да уопште разговара чак и о „фискалном пакту“.

        Одговор централне власти у Мадриду стално је исти: од независности не може бити ништа, а шпанске националисте подупиру и војска и краљ Хуан Карлос.  

        Десничарска влада Шпаније најавила је да ће реформисати начин на који се финансирају презадужени региони, дан након што је одбила захтев Каталоније да јој буде додељена фискална независност.

        Влада је саопштила  ову одлуку у време економских несугласица са Каталонијом и шпекулација да ће североисточни високоразвијени регион заказати превремене изборе.

        Рахојев замјеник, Сораја Саинц де Сантамариа, казала је да већина од 17 шпанских региона сматра да није добар модел према коме Мадрид прикупља највећи део пореза, па затим новац расподељује регионима.

        „Ова влада је спремна да процени модел расподеле“, рекла је де Сантамариа на конференцији за новинаре након редовног састанка владе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари