СНОУДЕН БРИТАНЦИМА: Оно што носите у џеповима - много је горе од „Орвела“

ЗА БРИТАНСКУ ТЕЛЕВИЗИЈУ CHANNEL 4 БОЖИЋНО ОБРАЋАЊЕ

ПОДАНИЦИМА ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ

Едвард Сноуден

  • Указао Британцима да је опасност тоталне шпијунаже на коју је „све упозорио Џорџ Орвел у свом мрачном роману 1984 - са средствима присмотре као што микрофони, камере и екрани телевизора - „ништа у поређењу са оним што је обавештајним службама данас на располагању јер сви у џеповима носимо предајнике помоћу којих нас свуда прате“
  • Посебно је подвукао: „Савремена деца одрастају потпуно ван сваког концепта приватног живота. Та данашња деца никада неће сазнати шта је то простор приватности са мислима које нико не региструје и не анализира“  

         ВЕЋ месецима је ноћна мора Барака Обаме и Дејвида Камерона, а не мирује и даље.

         Бивши сарадник NSA и CIA Едвард Сноуден снимио је за британску телевизију Channel 4 божићно обраћање поданицима Елизабете Друге којим је позвао званични Лондон да прекине да се бави глобалном шпијунажом.

         Како је објавио лондонски „Гардијан“, то ће бити прво Американчево појављивање на малим екранима откако је стигао у Москву. А снимак ће бити емитован у 16.15 сати 25. децембра, дакле - на кaтолички Божић.

         Према „Гардијану“, Сноуден је - у том обраћању Британцима - рекао да је опасност тоталне шпијунаже на коју нас је „све упозорио Џорџ Орвел у свом мрачном роману 1984 - са средствима присмотре као што су микрофони, камере и екрани телевизора - „ништа у поређењу са оним што је обавештајним службама данас на располагању јер сви у џеповима носимо предајнике помоћу којих нас свуда прате“.

         Истовремено је апеловао на Британце да се замисле: шта то значи за приватни живот „обичног човека“.

         „Савремена деца одрастају потпуно ван сваког концепта приватног живота. Та данашња деца никада неће сазнати шта је то простор приватности са мислима које нико не региструје и не анализира. То је огроман проблем јер је конфиденцијалност оно што нам омогућава да сами опредељујемо ко смо и какви желимо да будемо“ - изговорио је Сноуден „у камеру“.

         У другом делу обраћања, говорио је о променама које су уследиле након његових открића о деловању NSA.

         „Гардијан“ је већ оценио: да ће Сноуденово обраћање Британцима бити „алетернатива Краљичином“.

         Сноуден је - да подсетимо- већ изјавио: „Ја сам већ победио. Није ми била намера да измерним друштво. Хтео сам да му дам шансу да само себе промени“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари