Сиријска армија повратила контролу над четири нафтна налазишта

ПРЕДСТАВНИЦИ ПОБУЊЕНИКА У ЖЕНЕВИ ПРЕСТАЛИ ДА ИНСИСТИРАЈУ НА ОСТАВЦИ БАШАРА АСАДА

        СИРИЈСКА армија повратила је контролу над четири нафтна поља у провинцијама Рака и Деир-ез-Зор.

        Реч је о нафтним пољима Тбисан, Вахаб, Фахад и Кабир која се налаз на југу провинције Рака и на западу провинције Деир-ез-Зор.

        Владине снаге тренутно изводе офанзивне операције и у провинцијама Хомс, Сувејда и Хама.

        Истовремено се Алеп убрзано и видљиво враћа нормалном животу, а многе избеглице се из Турске враћају својим кућама.

        Поред нешто другачијих ветрова из Анкаре, Берлина, Париза и Вашингтона, и то је разлог што сиријски побуњеници на текућим преговорима у Женеви ни један једини пут нису тражили оставку шефа државе Башара Асада.

        По први пут.

        Штавише, први пут су почели отворено да говоре од компромисима ради достизања „политичког решења са Асадовим режимом“.

        Једино још међу побуњеницима које контолише и финансира Саудијска Арабија има екстремиста који тврде: „Ништа са Асадом“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 19:32 15.07.2017.

  • +5
Voting is closed.

Tigrovi su gladni akcije! Gutaju teritorije u svom Blickrig maniru – od Resafe ka jugu, uzimajuci sva okolna naftna polja. Neka su u plamenu, jer ih u bekstvu teroristi Crnog islama pale za sobom.
Sto se same ofanzive tice, ideja je da se ide veoma sirokim frontom da bi se preuzela naftna polja i teritorije istocno od Resafe prema Eufratu i jugozapadno od Resafe sve do ispod Itrije, da bi se izbeglo presecanje komunikacija&osiguralo zaledje. Mada, deo prema Itriji jos uvek nije funkcionalan posle blamaze Pustinjskih sokolova koji su povuceni iz ofanzive. Zbog toga zapadni krak ofanzive ne ide dalje od puta ispod triangl raskrsnice.
Posto se putem juzno od Resafe stiglo do prve raskrsnice, nastavice se u dva pravca, prvi je prema Sholi, sto znaci dominantna Bishri planina i spajanje naftnih polja, a drugi prema Suhni, sto znaci oaza Kuam. Sada su na 15-ak km od nje. Oaza ima stratesku poziciju jer otvara severni pravac na Suhnu, odakle je najizlozenija. Sa druge strane, na glavnom pravcu napredovanja jugozapadno od Suhne, stiglo se pred Hulajhiju, sto znaci na 10-ak km daljine. Sve ide odlicno. Crni islam ocigledno vise nema snage za ozbiljnu kontru, osim eventualno na pravcu prema Salamiji gde ima jaka uporista.
Uopsteno govoreci, sada dolazi do izrazaja realizovanje plana koji sam najavio na pocetku operacije Lavender, da se sve umrezi i pretvori u jedinstveni front, od Resafe preko Suhne do iracke granice. Zato i nema kontri, jer su linije terorista toliko razvucene da su potpuno istanjene, pa svaka kontra odmah otvara nebranjeni prostor na drugoj strani.
Ovaj siroki ofanzivni talas sirijskih oslobodilaca izbrisace teroriste Crnog islama sve do obala Eufrata.

Додај коментар