Сиријска армија напредује у Алепу и поново контролише област Западна Гута

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО СЕ РАДУЈУ ЖИТЕЉИ ИСТОЧНОГ АЛЕПА НА ТЕРИТОРИЈИ ПОД КОНТРОЛОМ АСАДА

  • Тежиште напада је усмерено на положаје које држи Фатах Халеб у деловима Алепа Ал-Халванија, Ал-Мејсер и Карим ал-Џазмати који се налазе западно од аеродрома. Половина Карим ал-Џазматија је већ ослобођена. Предвече је дошло до померања фронта на штету терориста и на југоистоку источног Алепа – од Ал-Масараније до Баб ал-Нејраба
  • Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оптужио Американце за ситуацију у источном Алепу. Објаснио да су још у јануару обећали раздвајање умеерених побуњеника од терориста Исламске државе и Ал Каиде, али ништа нису урадили. Оценио је да вероватно желе да део Алепа остане под контролом терориста

          СИРИЈСКА армија – заједно са одредима Хезболаха -  незаустављиво ослобађа источни Алеп.

          Успешно напада позиције терориста западно од међународног аеродрома „Нејраб“.

          Тежиште напада је усмерено на положаје које држи Фатах Халеб у деловима града Ал-Халванија, Ал-Мејсер и Карим ал-Џазмати.

          Половина Карим ал-Џазматија је већ ослобођена.

          Предвече је дошло до померања фронта на штету терориста и на југоистоку источног Алепа – од Ал-Масараније до Баб ал-Нејраба.

          Раније данас, владине снаге су преузеле контролу над целом облашћу Западна Гута која се налази у провинцији Дамаск.

          Преживелим терористима – који су оставили сво тешко наоружање – дозвољено је да аутобусима из града Хан-еш-Шиха пређу у провинцију Идлиб коју контролишу сиријска Ал Каида и мање протурске оружане групације. Са терористима су се покупиле и њихове породице.

          Укупно је отишло 1.450 терориста, плус 589 жена и 900 деце.

          Сиријска армија је после ове полукапитулације добила и седам тенкова и 11 других оклопних возила. А терористи су претходно морали да оставе и тачне карте са минским пољљима и тунелима.

          Ово ће сиријском војном врху омогућити да јединце своје 1-ве, 4-те и 7-ме дивизије пребаци на друге фронтове. Неке  ће вероватно укључити у завршну фазу битке за Алеп.

          Иначе, шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, за ситуацију у источном Алепу коначно је оптужио – Американце.

          Он је указао да САД нису реализовале обавету коју су преузеле још у јануару: да у том великом сиријском граду одвоје припаднике опозиције од терориста. Упркос томе што су обећале да ће то учинити „за неколико недеља“.

          Лавров је поново указао да је емисар УН за Сирију – Стафан де Мистура – недавно предложио да припадници Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра) напусте источни Алеп и такође пређу у провинцију Идлиб, али је та иницијатива била блокирана:

          „Имам разлога да верујем да је то учињено намерно јер неки желе да део Алепа оставе под контролом ан-Нусре, а то је апсолутно неприхватљиво“.

          „Неки“, које помиње руски министар, наравно немају намеру да попуштају. Упркос томе што је новинар Крис Томсон објавио видео из Алепа који сведочи да се становници који излазе из источног Алепа не само радују, него и многи машу државним заставама Сирије. Чак и портретима шефа државе башара Асада.

          Томсон чак наглашава да његов снимак демантује тврдње на Западу да Асадов режим изазива хуманитарну катастрофу у источном Алепу.

http://www.vz.ru/news/2016/12/2/847297.html

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари