Сиријска армија добила наредбу да пресече пут према Абу-Кемалу Американцима и њиховим вазалима

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ: СИРИЈСКА АРМИЈА ВЕЋ КОНТРОЛИШЕ 85 ОДСТО ТЕРИТОРИЈЕ

 • Курдско-арапска (сунитска) формација „Сиријске демократске снаге“ - иза које стоје и новцем, и оружјем Американци - минулог викенда почела да улази на територију сиријске провинције Деир-ез-Зор и то - уз саму њену границу са Ираком. Војни врх у Дамаску претпоставља да Американци и њихови вазали „нишане“ погранични град Абу-Кемал који је већ дуго важно упориште Исламске државе. Фактички почиње трка - ко ће пре до Абу-Кемала

        МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да сиријска армија већ контролише 85 одсто националне територије.

        Пренело је и ове речи генерала Александра Лапина, начелника штаба јединица Оружаних снага РФ које се налазе у Сирији:

        „Под контролом терориста још се налази 27.000 квадратних километара територије Сирије. Војне операције у Сирији биће настављене и трајаће до потпуног и гарантованог уништења терористичких формација Исламска држава и Џебхат ан-Нусра“.

        Лапин је у овом контексту навео да је руска авијација за протекла 24 сата уништила око 180 утврђених тачака и објеката Исламске државе унутар „Акербатског котла“.

        Он о томе није рекао ништа - што је и разумљиво - али медији у Дамаску пишу да ће сиријска армија уз руску подршку спречити упаде америчке коалиције и побуњеничких групација под њеном контролом на територију сиријске провинције Деир-ез-Зор.

        Курдско-арапска (сунитска) формација „Сиријске демократске снаге“ - иза које стоје и новцем, и оружјем Американци - минулог викенда је почела да улази на територију поменут провинције и то - уз саму њену границу са Ираком.

        Војни врх у Дамаску претпоставља да Американци и њихови вазали „нишане“ погранични град Абу-Кемал који је већ дуго важно упориште Исламске државе.

        Сирија неће дозволити да се то догоди јер је Абу-Кемал и важан гранични прелаз према Ираку.

        Спречавање Американаца да се домогну Абу-Кемала један је од скривених разлога што је сиријска армија добила наредбу да убрза деблокаду Деир-ез-Зора и чишћење истоимене провинције од Исламске државе и свих других побуњеника.

        Сиријска армија ће већ наредних дана преки реку Еуфрат. Управо са намером да пресече пут „Сиријским демократским снагама“. Другим речима: Американцима.

        Постављање великог понтонског моста преко Еуфрата из ваздуха ће обезбеђивати руска авијација.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 17:01 12.09.2017.

 • +22
Voting is closed.

Verovatno će takav most biti u blizini Deir ez Zora i onda će morati da napreduju još istočnije prema reci Kabur (Khabur) koja se nešto južnije od DEZ-a uliva u Eufrat. Ne poznajem teren, da li istočnije ima i nekih planina, ali najverovatnije moraće i preko te reke Kabur pa još istočnije sve do iračke granice. Jedino tako mogu da preseku dalje napredovanje kurdskih snaga iz bilo kog pravca sa severa na jug. Ali biće i dosta istureni i naći će se izmedju dve vatre, izmedju Kurda i ISIS. Ipak imaće podršku vazduhoplovnih snaga.
Inače Abu Kemal je skroz na jugu, tačnije na jugoistoku od DEZ-a, uz Eufrat pa do iračke granice.
Igra je za Amerikance lakša i dosta jednostavna jer režiraće da izgleda kao da Kurdi sa lakoćom napreduju naročito tom levom (istočnijom) stranom od toka reke Eufrat. Ameri će voditi igru tako da na svim mogućim tj. bitnim mestima ISIS prvenstveno i najviše vrši napade na SAA. Amerikancima je dovoljno za uspeh samo da uspore napredovanje SAA.
Zatim mogu da svedu na još niži minimum borbe za Raku i da povećaju brojnost snaga koje će uputiti u pokrajinu Deir ez Zor.
Verovatno kobojagi i samo za manipulaciju već su se čule poruke od ISIS da će praviti kontraudare protiv ovog novog napredovanja Kurda.
Ovo su samo moje i dosta grube pretpostavke, a tek ćemo videti kako će se to odvijati.

Slobodanka's picture
Slobodanka 06:11 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ove noći SAA je uspešno prešla reku Eufrat južno od Deir ez Zora, uspostavljena je kontrola vatre, priprema se za dalje napredovanje. - NEKA IM JE SA SREĆOM.
Vest je objavljena pre 2 sata. U tekstu su slike i mapa.

2 hours ago - 35°17′N 40°13′E
This night SAA had successfully crossed Euphrates south of DeirEzzor, established fire control, prepares for the further advancement
http://syria.liveuamap.com/en/2017/13-september-this-night-saa-had-succe...

Baja's picture
Baja 17:57 12.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Slobodanka's picture
Slobodanka 19:12 12.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Pontonski most na Eufratu izgleda da će biti istočnije od avio baze i praktično južnije od živog grada.
SDF snage su danas uglavnom zaizimale industrijske i druge objekte sa te leve obale reke naspram DEZ-a. Već kontrolišu solidan deo puta koji vodi od DEZ- a istočnije prema As Suwar, gradu na reci Kabur. Čak se spuštaju i nešto južnije. Postoji još jedan put s te druge strane reke uz Eufrat pa na jug i izgleda da ih interesuje preuimanje kontrole tog puta.

SDF snage koriste situaciju što je SAA zauzeta sa dva neprijatelja: prvenstveno i najviše sa ISIS , a i "umereni pobunjenici" su još uvek nemirni. To ispada ako napadnete sad nas SDF imaćete na terenu i trećeg aktivnog neprijatelja i onda im ispred nosa cinično uzimaju šta hoće. Tako je zasad, ali ubrzo....

Inače u pokrajini Deir ez Zor je veoma malobrojno kurdsko stanovništvo pa je jasno da je njihov dolazak ovde mutan i veoma pokvaren. Irački Kurdistan koji od ranije ima neku autonomiju u Iraku za 25.09. ima zakazan referendum o nezavisnosti.
Ne treba sumnjati da su i ove akcije Kurda u Siriji povezane sa tim referendumom Kurda u Iraku i da je sve to skupa u organizaciji SAD.
Zatim sledeći izgovor za zadržavanje američkih vojnih snaga u Siriji biće da samo oni štite prava Kurda u Siriji, a Asada će žestoko optuživati da ih ugrožava, a naročito kad nastupi konflikt izmedju snaga SAA i YPG kurdskih snaga.
Hm, e pa jedino da SAA uradi desant reke pa prilikom susreta sa YPG da ih dočekaju sa ratlukom i ko zna kakvim sve drugim istočnjačkim poslasticama.

Slobodanka's picture
Slobodanka 00:27 13.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Ali imaju na raspolaganju i amfibije i čamce pa možda je već deo snaga prešao preko reke, a o onom što se već dešava čućemo za neko vreme.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 19:20 12.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

izvestaji iz Pentagona govore suprotno, a i Pens tvrdi da Amerika pobedjuje.

Sloba's picture
Sloba 22:41 12.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

"Pobedjuje" protiv Islamsske drzave koja je njen saveznik.

Deda Mida's picture
Deda Mida 23:31 12.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Тај павијан мисли да је 15 одсто чистог сиријског песка, које држи копнена војска смрадера звана ИД за њих довољно да прогласе победу. Нисам веровао човеку да неко може да полуди од гуљења банана али адиос смрадос то уверљиво потврђује.

DLM's picture
DLM 01:01 13.09.2017.

 • +8
Voting is closed.

Amigose sve je stvar percepcije, ko pobedjuje a ko gubi, ali i to treba gledati u zadatim okvirima vremenskim i prostornim, ali eto neka ti bude za sada tvoji drze 25% sirijske teritorije pod okupacijom dali ce to zadrzati ili ce izgubiti videcemo.
Jedino i sigurno znam ko gubi, a to su Sirijci, ali postoji i ono 'sve ono sto te ne ubija pravi te jacim'!

DLM's picture
DLM 00:55 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ne vidim izvor teksta (nebuloza), tako da verujem da autor ima najbolje zeleje, ali!
Nije vazno kakv vokabular ce se koristiti, 'prvim recima' - 'drugim recima' sve je to isto zapravo jer se radi o okupaciji sirijskog teritorija od strane SAD-a.
E sad ako se to zeli uljepsati onda se korisi vokabular da bi se sakrila sustina a to se vidi samo ko zeli videti i zvalo se nekada OKUPACIJA.
Neko spomenu forsiranje rijeke, opet nebuloze jer sve dok Moskva ne stane cvrsto protiv okupacije nema od toga nista, kauboji bi unistili iz vazduha svako forsiranje rijeke...
E tu dolazimo do sustine koja kaze da ukoliko ostane i jedan pedalj Sirije pod kontrolom ili okupacijom kauboja i njihove pesadije da je Moskva izgubila svoju poziciju na BI. Tu nece biti od pomoci ni prodaja S-400 turkima jer svima je poznato da Turska ima tradicionalno dobre veze sa Njemackom i da kad dodje dan opet ce im zabiti noz u ledja, no bumo pocekali pa cemo videti sto i kako.

Slobodanka's picture
Slobodanka 05:11 13.09.2017.

 • +8
Voting is closed.

DLM - Forsiranje reke??? Pa još pre nedelju dana kad nije bila uspostavljena ni puna kontrola puta od Homsa preko Sukna do DEZ-a i dok su borbe oko grada uveliko trajale dostavili su Rusi u u DEZ pontonske mostove (u množini) i čamce. Ko je pratio na drugim sajtovima mogao je da vidi i slike i video materijal o tome. Nisu to doneli da bi napravili mirnodopsku izložbu ili vašar.

DLM's picture
DLM 09:11 13.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Pa sto stime sto su Rusi donijeli pontonske mostove, gde sam rekao da nisu?
Od onog sto je bitno a to je da Rusija dozvoljava okupaciju dijela Sirije ti odgovaras za pontonske mostove!
Ako se zeli dobiti rat postoje pravila- zakonitosti koje treba ispunit a prva je ostvariti nadmoc ili prevlast ili kontrola vazdusnog prostora - eto o tome govorim ako nije bilo jasno i o okupaciji svakako.

Slobodanka's picture
Slobodanka 11:02 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Kurdi su tamo lokalno stanovništvo koje se bori protiv ISIS. Kurdske vojne snage u Siriji ne mogu se tek tako optužiti da vrše OKUPACIJU Sirije.
Amerikanci nisu ni tražili dozvolu od Rusa da dodju u Siriju. Ako ćemo realno oni su sa vojnim snagama stigli u Siriju pre ruskih vojni snaga.
SB UN je taj koji dozvoljava američku okupaciju Sirije jer nije reagovao na sirijski zahtev da se američka vojna koalicija povuče iz Sirije.

Pitanje kako će konkretno pobediti u tom delu Sirije ostavljam sirijskim i ruskim vojnim štabovima.

Dejan's picture
Dejan 02:32 13.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Boga mi ovi kurdi su bas izvisili. Nakon rata, plakace za onim sto su u Siriji pre imali. Ako cemo pravo, i zasluzili su.

Додај коментар