СЕУЛ: Нова севернокорејска ракета у стању је да гађа западну обалу САД

НАВОДНО ДО ЛОС АНЂЕЛЕСА МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ НУКЛЕАРНУ БОМБУ

ТЕШКУ 500 ДО 600 КИЛОГРАМА

„Млечни пут“

        НЕДАВНО лансирана ракета Северне Кореје способна је да носи бојеве главе на раздаљине веће од 10.000 километара, што је довољно да се гађа и америчка територија, саопштило је јужнокорејско министарство одбране.

       У Сеулу се до таквог закључка дошло на основу података прикупљених са пронађеног дела ракете у водама на западној обали Јужне Кореје, пренела је агенција Јонхап.

       Остаци ракете сугеришу да ракета има довољан домет да стигне до америчке западне обале са нуклеарним оружјем тежине од 500 до 600 килограма, проценили су јужнокорејски војни стручњаци. Ово би, ако је тачно, значило да Пјонгјанг врло брзо може држати у шаху и Лос Анђелес и Сан Франциско.

       Северна Кореја је испалила 12. децембра троделну ракету „Млечни пут“, с циљем да, како је Пјонгјанг навео, постави посматрачки сателит у орбиту Земље.

       САД, Јапан и Јужна Кореја, међутим, сматрају да је то представљало камуфлажу за пробу ракете дугог домета, што је Пјонгјангу забрањено санкцијама Савета безбедности УН.

       Први степен ракете пао је у море у близини обала Корејског полуострва, док је други део пао у Пацифик источно од Филипина.

       Извађени комад првог дела ракете нађен је на морском дну око 160 километара западно од луке Гунсан, на дубини од 80 метара.

       Пре прошлог лансирања ракете у априлу, које је било неуспешно, Северна Кореја је упозорила Јапан и Јужну Кореју да ће сваки покушај вађења остатака ракете бити сматран за „чин рата“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари