Само седам од 28 држава признало да је помагало ЦИА

ВАШИНГТОН ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЦИА ИМАЛА

27.000 ТАЈНИХ ЛЕТОВА ЗА „ПРЕВОЗ ТЕРОРИСТА“

  • Само седам земаља је дало тражене информације - Сједињене Америчке Државе, Данска, Финска, Немачка, Ирска, Литванија и Норвешка, док су Словенија, Велика Британија, Бугарска, Чешка и Естонија одговориле да више немају такве податке
  • Канада, Португалија и Шведска одбиле да пруже податке, као и Европска организација за безбедност ваздушне пловидбе

        ЛОНДОН, 19. децембар 2011. (ФоНет) - Већина од 28, углавном европских, држава није пружила информације о учешћу у тајним авионским летовима америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) којим су превожене особе осумњичене за тероризам, саопштиле су организације за заштиту људских права Риприв и Аксес Инфо Јуроп.

        Само седам земаља је дало тражене информације - Сједињене Америчке Државе, Данска, Финска, Немачка, Ирска, Литванија и Норвешка, док су Словенија, Велика Британија, Бугарска, Чешка и Естонија одговориле да више немају такве податке.

        Русија, Албанија, Аустрија, Француска, Исланд, Италија, Летонија, Румунија, Шпанија, Турска, Грузија, Азербејџан и Зеленортска Острва ни после два и по месеца нису одговориле на захтев, док су Канада, Португалија и Шведска одбиле да пруже податке, као и Европска организација за безбедност ваздушне пловидбе.

        Вашингтон је предао податке о 27.000 летова, јавља АП.

        Организације за заштиту људских права тврде да је ЦИА користила тајне затворе у Литванији, Пољској, Румунији, Тајланду и Авганистану, где су приликом испитивања мучене особе осумњичене за тероризам.

        Савет Европе је 2007. године проценио да је преко Старог континента обављено 1.245 летова ЦИА. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари