Руска православна црква устала против пресађивања људске главе на „резервно тело“

ИТАЛИЈАНСКИ ХИРУРГ ПРЕСАЂИВАЊЕ ГЛАВЕ РУСА СПИРИДОНОВА

ПЛАНИРА ЗА 2017. ГОДИНУ

Всеволод Чапљин

  • Шеф одељења РПЦ за односе цркве и друштва Всеволод ЧАПЉИН: Појавиће се богати људи који ће бити опседнути фантазијама о земаљској бесмртности. Они ће почети - упозорио је Чапљин - да се користе телима сасвим здравих и разумних људи или ће почети да одгајају људска бића да би имали резервна тела
  • Чапљин је подвукао да ће свет бити све нечовечнији  када се подела на богате и сиромашне још претвори у „поделу на резервна тела и мозгове за пресађивање“: „Убеђен сам да мозак пресађен на туђе тело никада нећe бити срећан. Убеђен сам такође да неће бити срећан ни мозак који ће напајати нека вештачка крв или ако настави да постоји у некаквом специјалном компјутерском програму. Све те форме живота неће моћи да икада буду срећне нити ће стићи до бесмртности на Земљи ка којој теже. То неће бити живот! То ће бити нешто друго!“

        РУСКА православна црква је - како се и могло очекивати - одреаговала на пристанак Руса Валерија Спиридонова (30) да му италијански хирург Серђо Канаверо пресади главу на туђе тело, здравије од његовог.

        Није то РПЦ учинила сасвим официјелно, али јесте преко изјаве протојереја Всеволода Чапљина, шефа свога одељења за односе цркве и друштва.

        „У свему постоји морални проблем. То са програмером Спиридоновим, који болује од спиралне атрофије мишића, споља изгледа неспорно. Међутим, појавиће се богати људи који ће бити опседнути фантазијама о земаљској бесмртности. Они ће почети - упозорио је Чапљин - да се користе телима сасвим здравих и разумних људи или ће почети да одгајају људска бића да би имали резервна тела“.

        Чапљин је подвукао да ће свет бити све нечовечнији  када се подела на богате и сиромашне још претвори у „поделу на резервна тела и мозгове за пресађивање“:

        „Убеђен сам да мозак пресађен на туђе тело никада неће бити срећан. Убеђен сам такође да неће бити срећан ни мозак који ће напајати вештачка крв или ако настави да постоји у некаквом специјалном компјутерском программу. Све те форме живота неће моћи да икада буду срећне нити ће стићи до бесмртности на Земљи ка којој теже. То неће ни бити живот! То ће бити нешто друго!“

        По Чапљиновом мишљењу, „људи са пресађеним телом највероватније ће бити тек делимично људи“:

        „Могуће је да ће бити и нешто директно супротно човеку каквог знамо данас“.

        Канаверо је већ најавио да ће свој „подухват са Спиридиновом“ извести 2017. године. Истовремено је нагласио да је наука „већ спремна за операције тог нивоа сложености“ и открио да ће припреме за саму операцију започети већ овога лета.

        Канаверо не крије да има намеру да и главу Спиридонова и „резервно тело“ пре операције уведе у вештачку кому и да их охлади толико да ћелије могу да преживе операцију. Потом би нервне завршетке главе и новог тела спојио полиетлиенгликолом који би „држао воду“ до њиховог срастања.

        Признаје да је управо ово тачка ризика јер нико досад није тај подухват успешно извео до краја.

        Канаверо такође признаје да ће „опоравак Спиридонова“ потрајати можда и целу годину дана и да ће проћи доста времена пре него што он буде у стању да нормално креће и да „резервно тело“ осећа као своје.    

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари