Русија ветом у СБ УН онемогућила Запад да спаси сиријску Ал Каиду

ЧУРКИН САД, ФРАНЦУСКОЈ И БРИТАНИЈИ: РАЗОРИЛИ СТЕ ЛИБИЈУ, ПА СТЕ СЕ ДОХВАТИЛИ СИРИЈЕ

  • За француски-шпански предлог резолуције о Сирији, којим је тражено обустављање бомбардовања Алепа са забраном летова војних авиона изнад тог града, гласало све што је под америчком контролом (11 земаља), а против – Русија, Венецуела и још две државе
  • Амбасадор Велике Британије у СБ УН Метју РАЈКФОРТ: „Вето (Русије) онемогућило је достизање јединства унутар Савета које би дало какву такву наду да ће престати страдање народа Сирије, а још је умањио аутоитет СБ УН у очима света. Овај вето је цинична злоупотреба привилегија и одговорности сталног члана СБ УН“
  • Министарство иностраних послова РФ: Француско-шпански текст резолуције имао је само један циљ: да забраном бомбардовања и авио-удара заштити терористичку групацију Џебхат ан-Нусра (сиријска Ал Кида) у „умерену опозицију“ која се са њом слила

          РУСИЈА је ноћас у Савету безбедности УН блокирала западни (формално: француски и шпански) предлог резолуције о Сирији којим је тражено обустављање бомбардовања Алепа са забраном летова војних авиона изнад тог града.

          За прелог је гласало све што је под америчком контгролом (11 земаља), а против – Русија, Венецуела и још две државе.

          Председавајући СБ УН – Виталиј Чуркин – одмах по завршетку гласања, објавио је: „Текст резолуције није прихваћен јер је против њега гласао један стални члан Савета безбедности УН“.

          Улагање вета, Министарство иностраних послова РФ објаснило је овако: „Преложени документ претерано политизује хуманитарну сферу и усмерен је само на то да изврши додатни притисак на владу Сирије, а самим тим – и на Русију“.

          Шеф француске дипломатије, Жан-Марк Аро, уочи гласања је изјавио: „То ће за Русију бити – тренутак истине“.

          Заменик министра иностраних послова РФ, Сергеј Рјабков, оценио је да противници Русије у СБ УН посежу за политичким уценама.

          Амбасадор Велике Британије у СБ УН – Метју Рајкфорт – није се устручавао да изговори:

          „Вето (Русије) онемогућило је достизање јединства унутар Савета које би дало какву такву наду да ће престати страдање народа Сирије, а још је умањио аутоитет СБ УН у очима света. Овај вето је цинична злоупотреба привилегија и одговорности сталног члана СБ УН“.

          Чуркин је, иначе, изразио жаљење што је Француска постала један од најупоријих поборника смене режима у Сирији. Одмах је још додао:

          „Разоривши Либију и прогласивши то за велики успех, западна тројка сталних чланова Савета безбедности УН дохватила се Сирије. Француске иницијативе поводом Сирије биле су срачунате на пропагандистичке ефекте и самим тим биле осуђене да пропадну. Ова иницијатива Париза представљала је подилажење Сјееидњеним Државама и била исполитизована и једнострана“.

          Ноћас се огласило и Министарство иностраних послова РФ које је оценило да је француско-шпански текст резолуције имао само један циљ: да забраном бомбардовања и авио-удара заштити терористичку групацију Џебхат ан-Нусра (сиријска Ал Кида) у „умерену опозицију“ која се са њом слила.

          Док је у СБ УН говорио амбасадор Сирије Башар Џафари – салу су демонстративно напустили стални преставници водећих западних држава, плус – Украјина.

          Потом је уследило гласње о предлогу руске резолуције која је подржавала план Стафана де Мистуре о омогућавању припадницима ан-Нусре да са личним наоружањем напусте источни Алеп, као и план Кери-Лавров.

          Чуркин је након дизања руку објавио да резолуција није добила довољан број гласова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари