Русија, Турска и Иран против разбијања Сирије под заставом лажне борбе против тероризма

У МОСКВИ СЕ СРЕЛИ СЕРГЕЈ ЛАВРОВ, МЕВЛУТ ЧАВУШОГЛУ И МОХАМАД ЏАВАД ЗАРИФ

  • ЛАВРОВ: За западне земље су изјаве о подршци суверенитету, независности и територијалном интегритету Сирије само речи које треба да, по свему судећи, замаскирају планове о подели Блиског истока и подели Сирије на делове
  • Шефови дипломатија три земље објавили да ће се Москва, Анкара и Техеран заједно борити против сепаратистичких планова усмерених на подривање целовитости Сирије и безбедности суседних земаља

        РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да данас да западне земље, кријући се иза изјава о подршци суверенитету, независности и територијалном интегритету Сирије, планирају поделу Блиског истока и разбијање Сирије, пренео је ТАСС.

        „За западне земље су изјаве о подршци суверенитету, независности и територијалном интегритету Сирије само речи које треба да, по свему судећи, замаскирају планове о подели Блиског истока и подели Сирије на делове“, рекао је Лавров током састанка о Сирији са шефовима дипломатија Турске и Ирана, Мевлутом Чавушоглуом и Мохамадом Џавадом Зарифом.

        Он је изнео уверење да су Русија, Турска и Иран искрено заинтересоване за очување целовите Сирије у којој „етничке и верске групе имају једнака права и могу да живе у миру међу собом и са суседима“.

        „Данас је неопходно помоћи Сиријцима да заврше чишћење земље од терориста и сви ми помажемо сиријској влади да подигне мостове националног помирења и да изгради срушено“, навео је Лавров.

        Он је назвао неприхватљивим покушаје дестабилизације ситуације у Сирији, охрабривање екстремиста и постављање предуслова за дијалог који нису у складу са резолуцијом 2254 УН.

        „То би значило стварање линија поделе у Сирији, и ми се томе противимо“, навео је Лавров.

        Он је данас у Москви рекао да захтеви сиријске опозиције за смену власти у Сирији отежавају обнављање женевског процеса за политичко решење у Сирији, пренео је ТАСС.

        „У контексту покушаја оживљавања женевског процеса сматрамо крајње деструктивним изјаве појединих представника сиријске опозиције из иностранства, која решење сукоба и политичке преговоре условљава претходним условима. Међу њима су смена власти и предаја сиријског руководства суду као ратних злочинаца“, рекао је Лавров.

        Према његовим речима, такве изјаве за циљ имају да што је могуће више отежају посао обнављања преговарачког процеса, посебно у светлу „напретка постигнутог на Конгресу сиријског националног дијалога у Сочију“.

        Према Лаврову, мировни процес у Астани може много добити сарадњом са УН.

        „УН су од самог почетка астанског процеса биле позване да учествују. УН сад може много да учини да би се процес развијао у свим правцима“, навео је руски министар.

        Лавров је изјавио и да су Москва и Анкара постигле договор о редовној размени информација о праћењу страних бораца и терориста.

        Такође је рекао да ће Русија, Иран и Турска сарађивати са властима Сирије и опозицијом око доставе хуманитарне помоћи у ову земљу.

        Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је данас у Москви да је у Сирији неопходна изградња поверења међу зараћеним странама, пренео је ТАСС.

        „Данас је постигнута сагласност о састанку радне групе, за коју мислимо да ће изнети и усвојити конкретна решења“, рекао је Чавушоглу после састанка о Сирији.

        Он је навео да мировни процес у Астани омогућава смањење напетости и доводи за исти сто представнике власти и опозиције у Сирији.

        „То је јединствено ефективна међународна иницијатива“, рекао је Чавушоглу.

        Лавров и његове колеге затражили су у име својих земаља да Организација за хемијско оружје брзо отвара истраге поводом информација о „хемијским нападима“ у Сирији.

        У саопштење о тројним преговорима унето је - као заједничко - Лавровљево упозорење да прети опасност територијалног комадања Сирије.

        Посебно је наглашено да Русија, Турска и Иран одбацују све - и свачије - покушаје да се уз глумљену борбу против тероризма у Сирији „праве нове реалности“.

        И да ће се заједно борити против „сепаратистичких планова усмерених на подривање целовитости Сирије и безбедности суседних земаља“.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари