Русија одбацила оптужбу Клинтонове да ће Евроазијска унија значити обнову СССР

ХИЛАРИ КЛИНТОН У КУЛОАРИМА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ЉУДСКА ПРАВА У ДАБЛИНУ ОБЈАВИЛА ДА САД НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ „РЕСОВЈЕТИЗАЦИЈУ”

  • „То се неће баш тако звати. Зваће се Царинска унија, називаће се Евроазијска Унија или нешто слично. Нећемо се задржавати на детаљима. Знамо шта је циљ свега тога и зато ћемо се потрудити да израдимо ефикасне начине како да то успоримо или спречимо” - изјавила је америчка државна секретарка
  • То што видимо да се дешава на бившој територији Совјетског Савеза је нови тип интеграције засноване само на економској интеграцији. Саваки други тип интеграције потпуно је немогућ у данашњем свету - изјавио је Дмитриј Песков, прес секретар председника Русије Владимира Путина
  • Наступ Клинтонове вероватно наговештава нову напетост између Вашингтона јер је испад дошао упркос томре што је Путин био крајње јасан: „Не ради се о томе да се обнови у овом или оном виду СССР. Наивно је покушавати рестаурирати или копирати оно што је прошлост, али уска интеграција на новим вредностима, политичкој и економској основи – то је захтев времена”  

         АМЕРИКАНЦИ су припретили – ни мање, ни више - да неће дозволити интеграцију бивших совјетских република са Русијом.

         Вашингтон сумњичи Москву да се – преко формирања Евроазијске уније, чије формирање је Владимир Путин најавио за 2015. годину – спрема за обнављање Совјетског Савеза. Државни секретар САД Хилари Клинтон, да која је и иступила са оваквим упозорењима и оптужбама на рачун Русије, нагласила је да совјетизација угрожава бивше земље СССР које заједно са Русијом учествују у формирању Царинске и Евроазијске Уније.

         Независни спољнополитички експерти, међутим, указују да се Клинтонова „чеше” у чистом америчком егоистичном интересу јер су бивше совјетске републике „последњи трбух који САД нису пробиле”.

         САД  ће се супротставити интеграционим процесима на постсовјетском простору јер их оцењују као покушај да се обнови Совјетски Савез – објавила Хилари Клинтон у кулоарима конференције за људска права у Даблину.  

         Клинтонова је ово, наравно, процедила криз зубе. Али, то није остало у кулоарима.

         „Постоји покрет који се залаже за ресовјетизацију региона” - цитира Клинтонову Financial Times.

         „То се неће баш тако звати. Зваће се Царинска унија, називаће се Евроазијска Унија или нешто слично. Нећемо се задржавати на детаљима. Знамо шта је циљ свега тога и зато ћемо се потрудити да израдимо ефикасне начине како да то успоримо или спречимо” - нагласила је.

Владимир Путин и Виктор Јанукович

         Она је изразила забринутост у вези разматрања законског пројекта о „страним агентима“ у руским медијима.

         Према том пројекту који још није закон, „страни агент” је сваки медиј који се финансира са 50 и више одсто из иностранства. Клинтонова је закон назвала покушајем да се угуши међународна критика руске владе.

         Фајненшел Тајмс тон Клинтонове из Даблина сматра сигналом да САД преиспитују своје „ресетовање” према Русији које су објавиле 2009. године.

         Путин је, иначе, идеју о интеграционом пројекту за Евроазију лансирао почетком октобра 2011. у свом ауторском тексту за московски дневни лист Известија. Тада је истакао да Царинска унија и Јединствени економски простор који стварају Русија, Белорусија и Казахстан у перспективи могу бити основа за формирање Евроазијске Уније.

         „Не ради се о томе да се обнови у овом или оном виду СССР. Наивно је покушавати рестаурирати или копирати оно што је прошлост, али уска интеграција на новим вредностима, политичкој и економској основи – то је захтев времена” - истакао је тада Путин.

         „Предлажемо модел снажног  уједињавања које ће бити способно да постане један од полова савременог света и да игра ефикасну улогу „везе” између Европе и динамичног Азијско-Пацифичког региона.

         У октобру ове године на сусрету са страним експертима Клуба Валдај Путин се вратио тој идеји. Он је изразио уверење да пројекат о стварању Евроазијске Уније има више претпоставки за успех од Европске уније обзиром да потенцијални учесници имају јединствену језичку средину, инфрастурктуру и слично економско уређење. Руски лидер је тада подвукао да ће Русија у изградњи своје Уније имати у виду грешке Европљана, а посебно да се неће журити са увођењем јединствене валуте.

         Евроазијска Унија може бити основана на бази Евроазијске економске комисије Белорусије, Казахстана и Русије. Споразум о Јединственом економском простору тих земаља децембра 2011. године у Кремљу су потписали њихови председници. Дмитриј Медведев је тада изјавио да ће споразум помоћи трима земљама да изграде Јединствеу економску Унију вероватно и пре 2015. године”.

         Коментаришући изјаву Клинтонове, Москва је указала да она демонстрира „потпуно нетачно схватање” процеса који се одигравају на постсовјетском простору.

         „То што видимо да се дешава на бившој територији Совјетског Савеза је нови тип интеграције засноване само на економској интеграцији. Саваки други тип интеграције потпуно је немогућ у данашњем свету” - изјавио је прес секретар председника Русије Владимира Путина Дмитриј Песков.

Дмитриј Песков

         Ово је прокоментарисао и заменикпредседника комитета  Државне Думе за међународне односе Леонид Калашњиков, рекавши да САД воде политику постепеног продора у Централно-азијски регион.

         „Посебно надиру у Узбекистан са којим су договорили отварање војне базе. Осим тога, донели су  закон о тзв. „новом путу свиле”. Они су недавно у Истамбулу одржали конференцију под покровитељством Турске на којој је прво питање било разматрање повлачења војске из Авганистана, а друго стратегија. Тамо се чула и таква идеја поводом дроге у Авганистан – применити колумбијски модел решења. Шта је то у ствари? То је шест војних база на територији Колумбије (Авганистана). Колумбија данас готово да нема своју независност. И тако даље. Све је то прописано у новој стратегији” - закључио је Калашњиков.

         Без обзира на незадовољство САД, Царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана ускоро могу да се прикључе још неке земље. Почетком децембра председник Украјине Виктор Јанукович, након састанка са Путином у Ашхабаду у оквиру самита ЗНД, изјавио је да Украјина треба да се придружи новим правилима Царинске уније. Открио је да ће од Нове године ступити на снагу више од 30 нових царинских правила која ће се директно тицати Украјине и њене робе. 

         Приступање у Царинској унији најављују и Киргизија, Таџикистан, ако и Абхазија и Јужна Осетија.

 

И Грушко полемисао са Клинтоновом поводом тобожње „обнове СССР”

         ПРОЦЕСЕ на простору бившег СССР не треба називати „совјетизацијом” - изјавио је стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

         „Совјетизација – то је клише који, по мом мишљењу, апсолутно не одговара реалним процесима који се данас одигравају на простору бившег СССР” - истакао је руски дипломата.

         „Русија полази од тога да свака држава може бити заинтересована за коришћење својих ресурса у сарадњи са својим суседима” - додао је он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари