Русија испоручила Сирији десет „дубоко модернизованих“ бомбардера Су-24М2

МОСКВА И ТЕХЕРАН УПОЗОРИЛИ САД ДА ВИШЕ НЕ НАПАДАЈУ СИРИЈУ

И ОБЕЋАЛИ ДАМАСКУ ЈОШ ВЕЋУ ПОДРШКУ

  • Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров срео се у Москви са министрима спољних послова Ирана (Мохамадом Џавадом Зарифом) и Сирије (Валидом Муалемом), а званично је саопштено да су се сложили и у процени да је амерички ракетни удар на авио-базу „Шајрат“ био агресија на суверену земљу и срачунат на подривање сиријског мировног процеса и смену власти у Дамаску
  • Лавров је открио да ће Русија и Иран и даље пружати влади Сирије „подршку неопходну за успостављање мира у земљи“: „Посебну пажњу смо посветили неопходности појачавања заједничког рада на ликвидацији терористичког жаришта на територији Сирије. Залажемо се за формирање широког антитерористичког фронта“
  • Лавров изразио сумњу и у веродостојност америчких уверавања да су САД поставиле своју војску на границу Сирије и Јордана да би онемогућиле везе између Исламске државе у Сирији и Ираку. На овај начин је одреаговао на тврдње низа арапских медија да Јордан, Британија, САД, Израел и Саудијска Арабија намеравају да отворе нови фронт против Асада на југу Сирије

        МОСКВА, Техеран и Дамаск упозорили су данас Сједињене Државе да су уздрже од нових напада на Сирију, оценивши да је и ракетирање њене авио-базе „Шајрат“ било ничим изазвана агресија на суверену државу и да је представљала грубо кршење Повеље Уједињених нација.

        Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров срео се у главном граду РФ са министрима спољних послова Ирана (Мохамадом Џавадом Зарифом) и Сирије (Валидом Муалемом), а званично је саопштено да су се сложили и у процени да је амерички ракетни удар био срачунат на подривање сиријског мировног процеса и смену власти у Дамаску.

        Лавров је, у изјави по завршетку тројних преговора, посебно нагласио:

        „Тај напад на Сирију није дао никакав резултат. Неће га дати ни нови такви покушаји. Тога неће бити. Наше три земље инсистирају на томе да САД поштују суверенитет Сирије“.

        Упозорио је да би нове америчке акције против Сирији имале озбиљне последице на регионалну и глобалну безбедност.

        Лавров је открио да ће Русија и даље пружати влади Сирије „подршку неопходну за успостављање мира у земљи“.

Сергеј Лавров

        Потом је открио: „Посебну пажњу смо посветили неопходности појачавања заједничког рада на ликвидацији терористичког жаришта на територији Сирије. Залажемо се за формирање широког антитерористичког фронта“.

        Руски министар је вратио и једну важну „лоптицу“ Американцима: „САД тврде да је Русија гарант реализације уништавања сиријског хемијског оружја. А истина је да су гарант и Сједињене Државе. Сада предлог да се формира независна комисија која би утврдила истину о такозваном хемијском нападу у Хан Шејхуну блокирају они којима савест није чиста. Западне колеге онемогућавају кораке у том правцу“.

        Лавров је изразио сумњу и у веродостојност америчких уверавања да су САД поставиле своју војску на границу Сирије и Јордана да би онемогућиле везе између Исламске државе у Сирији и Ираку.

        Претходно је низ арапских медија објавио да Јордан, Британија, САД, Израел и Саудијска Арабија намеравају да отворе нови фронт против Асада на југу Сирије.

        Да Русија са „подршком влади Сирије“ мисли озбиљно - сведочи и чињеница да је сиријска армија из РФ управо добила 10 модернизованих бомбардера Су-24М2.

        Како је објавио Arabian Aerospace Online, Русија је обучила и сиријске пилоте за те борбене авионе, а они сами су опремљени новим руским системима за управљање наоружањем које укључује и најмодерније дириговане ракете.

        Су-24М2 које је добио Дамаск опремљени су и навигационим системима на бази руског ГЛОНАСС и америчког GPS.

        Московска агенција Интерфакс је, међутим, објавила да је Сирија добила 22 Су-24. Једино није могла да прецизира да ли се ради и о новим авионима или само о коришћеним који су прошли „дубоку модернизацију“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари