РОБЕРТС: Неко је уочи напада на Париз паралисао француске службе безбедности

АМЕРИЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ УПОЗОРАВА ДА ТАКВИМ МОГУЋНОСТИМА НЕ РАСПОЛАЖУ НИ ХАКЕРИ НИ ИД

  • ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: „Напад је био усмерен и на највећу француску мрежу мобилне телефоније, посебно на пренос података – чиме је полицијски надзор био напросто ослепљен. То није био обични DDоS напад, већ усмерени удар на слабе тачке француског система безбедности”

         АМЕРИЧКИ политиколог Пол Крејг Робертс објавио је да је из европских служби безбедности добио податке који објашњавају због чега су француска полиција и тајне службе биле „испод нивоа” у време терористичких напада у Паризу.

         Робертс открива да је на француске компјутерске системе био извршен велики сајбер-напад који је почео чак 48 сати пре него што су терористи почели да пуцају и активирају бомбе у главном граду Француске:

         „Напад је био усмерен и на највећу француску мрежу мобилне телефоније, посебно на пренос података – чиме је полицијски надзор био напросто ослепљен. То није био обични DDоS напад, већ усмерени удар на слабе тачке француског система безбедности”.

         По његовој процени, овакви напади су изван могућности већине хакерских организација и изискују ресурсе који једва да постоје и у арсеналу Исламске државе која је преузела одговорност за масакр у Паризу.

         Робертс наглашава да се напади таквог нивоа тешко могу извести без знања власти. И указује да су многи људи убеђени да напади „под туђом  заставом” (тајне операције које се изводе да би јавност помислила да их не изводе они који су их извели већ неке организације или државе) немогући зато што је за њих наводно потребно усаглашено учешће свих државних лица, а то уопште не одговара истини.

         У случају Париза, уверен је Робертс, сви расположиви подаци траже да  се разјасни: како је могло да буде паралисано функционисање свих француских служби безбедности.

         „Не могу да откријем све информације којима располажем, али ако експерти за безбедност буду проценили да ово нашта указујем заслужује поверење – нека своја питања и захтеве упуте француским властима”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари