Решетњиков: Американци су рањена звер – ризик трећег светског рата већи је него икад

ДИРЕКТОР РИСИ: САД СУ ПРЕШЛЕ РУБИКОН БОМБАРДУЈУЋИ СИРИЈСКУ АРМИЈУ КОД ДЕИР ЕЗ-ЗОРА

  • Русија и САД у Сирији имају различите циљеве. Ми желимо да повратимо јединсво Сирије, а он да је разбију и да сруше Асада. Они ради тога чине све. Дрско и агресивно. У овом контексту треба имати у виду да Стејт департман, по свему судећи, не контролише Пентагон
  • Авио-налет на сиријску армију код Деир ез-Зора није био само демонстрација силе Асадовом режиму. Био је и демонстрација силе Русији. Са поруком: водите рачуна, ово је наша линија, ми нећемо тек тако поћи на било какве уступке, ми ћемо реализовати своје задатке и остваривати своје циљеве. И, они су то и урадили. Тамо су практично уништили батаљон сиријске армије“
  • „За њих је сада тактика само једна: најбоља одбрана је – напад. Они су се наши у тешкој ситуацији. То је рањена звер која напада од јарости, од немоћи јер  схвата да је сатерана у ћошак. У суштини, Сједињене Државе се тако понашају свих последњих неколико година. Они сз заиста рањена звер. И на моралном, и на економском, и на војном плану. Они су систем који нестаје. Зато се и држе овако агресивно“

          АМЕРИКАНЦИ су у сиријском рату прешли Рубикон  вероватно бомбардовање положаја владиних снага код Деир ез-Зора. Јер, то је било обезбеђивање ваздушне подршке одредима Исламске државе који су били у налету.

          Међутим, сиријска армија се одржала и повратила позиције које је у првом налету противника морала да напусти. Зато су и Стејт департман и Пентагон пожурили да саопште да је све то код Деир ез-Зора било грешка.

          Директор Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) – Леонид Решетњиков – поводом „грешке“ је рекао телевизији Царград (у емисији „Руски одговор“):

          „То није била грешка, то је трагедија. Није тамо пала тек једна бомба. Тамо је остала спаљена земња. Замислите: 62 мертва и 100 рањених“.

          Решетњиков је још прошле недеље проценио да се споразум о Сирија Сергеја Лаврова и Џона Керија неће дуго одржати јер су позиције Москве и Вашингтона супротне:

          „Ми и САД у Сирији имамо различите циљеве. Ми желимо да повратимо јединсво Сирије, а он да је разбију и да сруше Асада. Они ради тога чине све. Дрско и агресивно. У овом контексту треба имати у виду да Стејт департман, по свему судећи, не контролише Пентагон. Зато донекле можемо претпоставити да је Кери – када је закључивао (са Лавровом) споразум – веровато да ће од њега нешто бити“.

          Међутим, други утицајни људи у САД су тај споразум схватали као „папир“ и као неозбиљну пиар-акцију.

          „Можемо са увереношћу говорити – наглашава Решетњиков – да се радило о испланираној акцији америчких генерала: не само да се спаси Исламска држава, него и да се нанесе удар по сиријској армији...То није било само демонстрација силе Асадовом режиму. То је била демонстрација силе и Русији. Са поруком: водите рачуна, ово је наша линија, ми нећемо тек тако поћи на било какве уступке, ми ћемо реализовати своје задатке и остваривати своје циљеве. И, они су то и урадили. Тамо су практично уништили батаљон сиријске армије“.

          По процени Решетњикова, то је само један од „удараца с леђа“ које су Американци наносили по свету:

          „То је чисто фашистичка психологија. Знате оно лицемерно: Пољаци су напали на нашу радио-станицу, па смо морали да започнемо рат који се, ето, претворио у Други светски. Приближно се и сада, заправо, то исто догађа. И Американци имају разрађене такве шеме. Неки од њих заиста верују да Русија у Сирији прави нека зверства, а оњих траже да одговарају за неку грешчицу. Само, колико је већ грешака. У Авганистану, у Либији... Колико су они већ избомбардовали свадби, колико болница?!“

          Американци не поручу да су бомбардовали сиријску армију, али су зато направили „позориште“  у Савету безбедности УН.

          Решетњиков о томе каже: „За њих је сада тактика само једна: најбоља одбрана је – напад. Они су се наши у тешкој ситуацији. То је рањена звер која напада од јарости, од немоћи јер  схвата да је сатерана у ћошак. У суштини, Сједињене Државе се тако понашају свих последњих неколико година. Они сз заиста рањена звер. И на моралном, и на економском, и на војном плану. Они су систем који нестаје. Зато се и држе овако агресивно“.

          Решетњиков је посебно указао и нагласио:

          „Апсолутно сам уверен, могу то са пуном одговорношћу да кажем и на основу свог ранијег искуства, да Американци имају контакте са Исламском државом. Вероватно се ти контакти некада претварају у координацију. То не смемо никада сметнути са ума. То је типично амричка тактика – одржавати контакте са онима који су ти тобоже непријатељи. Они се ничега не гнушају. То важи и за Талибане, и за сомалијске пирате, и за Исламску државу“.

          Директор РИСИ подвлачи: „Американци имају само један морал: Америка испред свега. Све остало је испод достојанства. Зато сматрају да могу користити све што им иде наруку“.

          У сатавку упозорава да је ризик трећег светског рата већи него икада:

           „Американци су заинтересовани за спасавање своје земље, своје улоге газде у свету коју губе. Они ту своју слабост осећају боље него што је ми у Русији осећамо. Јер, они је изнутра осећају, схватају да губе ту улогу... Зато је за њих излаз – показати силу. Покжи силу, распали, удари . можда ће непријатељ и устукнути“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари