Путин затражио од САД да Русији надокнаде штету коју су јој досад нанеле америчке санкције

СТЕЈТ ДЕПАРТМАН ОБЈАВИО ДА ЗАТВАРА СВЕ „РУСКЕ КАНАЛЕ“

ЗА ОДРЖАВАЊЕ ПРЕКИДА ВАТРЕ У СИРИЈИ

Владимир Путин

  • Руски лидер у образложењу своје иницијативе да се суспендује руско-амерички споразум о утилизацији плутонијума написао: „Током прошле године се појавило шест истурених пунктова NATO за управљање трупама и војним операцијама - у Бугарској, Летонији, Литванији, Пољској, Румунији и Естонији. А јединице армије САД стигле у прибалтичке државе, док амерички војни инструктору и Украјини тренирају припаднике Десног сектора, екстремне организације која је у Русији забрањена
  • Руски лидер је још прецизирао да од Вашингтона очекује „сужавање војне инфраструктуре и бројног стања јединица размештених по земљама које су у NATO ушле после 1. септембра 2000-те гоине. Такође: нагласио је да је услов и да Сједињене Државе одустану од политике која према Русији није пријатељска и да то подразумева анулирање „закона Магнитског“ и укидање свих санкција које су САД досад увеле против Русије и исплату Москви компензације за штету коју су Русији досад нанеле америчке санкције

        НАСТАВЉА се заоштравање руско-америчких односа. Не само поводом Сирије.

        Портпарол Стејт департмана Џон Кирби објавио је: „Сједињене Државе обустављају коришћење билатералних канала успостављених ради одржавања прекида ватре у Сирији“.

        Одмах потом је Бела кућа - преко свог портпарола Џоша Ернеста - саопштила да је разочарана због тога што је Москва суспендовала руско-амерички споразум о утилизацији плутонијума.

        А зашто се Русија за ту суспензију одлучила и зашто америчко „разочарење“ није везано само за суспензију споразума на чијем суштинском изигравању Американци раде од априла 2011-те?

        Иницијатор суспензије је Владимир Путин, а у разјашњењу које је упутио Државној Думи се наглашава да САД намеравају да руски плутонијум „сахрањују“, а не да га „зраче“, како је превиђено међудржавним споразумом.

Џон Кирби

        Додатно се указује да Вашингтон дозволу Русије за промену начина утилизације није ни тражио нидобио. А да је - хватајући се формално за „кризу у Украјини“ - повећао војно присуство САД у Источној Европи, чак и на територији земаља које су ушле у NATO након 2000-те године, у којој је споразум о плутонијум био потписан.

        Путин је у овом контексту навео да се током прошле године појавило шест истурених пунктова NATO за управљање трупама и војним операцијама - у Бугарској, Летонији, Литванији, Пољској, Румунији и Естонији. А да су се јединице америчке армије појавиле у прибалтичким државама, док амерички војни инструктору и Украјини тренирају припаднике Десног сектора, екстремне организације која је у Русији забрањена.

        Путин је Думи предочио да важење споразума о плутонијуму може бити обновљено тек када Американци отклоне разлоге због којих га Русија суспендовала. Односно: св оно што је „суштински изменило околности под којима је споразум био потписан.

        Руски лидер прецизира да се од Вашингтона очекује „сужавање војне инфраструктуре и бројног стања јединица размештених по земљама које су у NATO ушле после 1 септембра 2000-те године.

        Такође: наглашава да је услов и да Сједињене Државе одустану од политике која према Русији није пријатељска и да то подразумева анулирање „закона Магнитског“, укидање свих санкција које су САД досад увеле против Русије и исплату Москви компензације за штету коју су Русији досад нанеле америчке санкције.

        Путин на крају подвлачи: Сједињене Државе - ако све претходно испуне - морају Русији доставити и јасан план за „неповратност утилизације плутонијума“.

        Из свега је јасно да Кремљ подозрева да Американци намеравају да вишкове „совјетског плутонијума“ користе за своје ново нуклеарно оружје.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари