Пуџдемон одложио проглашење независности Каталоније ради преговора са Мадридом

ПАРЛАМЕНТ У БАРСЕЛОНИ НАДЛЕЋУ ХЕЛИКОПТЕРИ, А ОКО ЊЕГА НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ПОЛИЦИЈСКИХ ВОЗИЛА

Карлес Пуџдемон

 • Председник каталонске аутономије нагласио да се проглашење независности само одлаже за краће време
 • Карлес ПУЏДЕМОН посланицима: „Каталонија је стекла право да буде независна држава, али вам влада предлаже да сачекамо са њеним проглашењем. Предлажем парламенту да одложимо ступање на снагу декларације о независности да би био могућ дијалог (са Мадридом). Милиони наших грађана сматрају да је независност Каталоније једини начин да сачувамо своју самоуправу“

        КАТАЛОНСКИ вођа Карлес Пуџдемон изјавио је вечерас да ће преузети мандат да Каталонија постане независна држава у форми републике, али да суспендује проглашење независности на неколико недеља у очекивању дијалога са централним шпанским властима.

        „У овом историјском тренутку, као председник Каталоније желим да пратим жељу народа да Каталонија постане независна држава, гласачки листићи су били за независности и то је оно с чим ја желим да идем напред“, рекао је Пуџдемон.

        Посланицима је рекао: „Каталонија је стекла право да буде независна држава, али вам влада предлаже да сачекамо са њеним проглашењем. Предлажем парламенту да одложимо ступање на снагу декларације о независности да би био могућ дијалог који би водио усаглашавању и преговорима“.

        Пуџдемон је нагласио да Мадрид у преговорима са Барселоном мора узети у обзир гласање на референдуму и додао:

        „Милиони наших грађана сматрају да је независност Каталоније једини начин да сачувамо своју самоуправу“.

        Он је осудио у говору у регионалном парламенту „радикално одбијање“ централних власти у Мадриду да преговарају о референдуму о независности Каталоније.

        Председник Каталоније почео је говор у парламенту Каталоније са сат времена закашњења.

        Медији су пренели да су могући разлози за кашњење били контакти за међународно посредовање у решавању каталонске кризе, што шпанске власти иначе одбијају.

        „Налазимо се у изузетном тренутку који има историјске димензије“, рекао је Пуџдемон на почетку говора и додао је неопходно смањити тензије.

        Извори блиски шпанској власти рекли су Франс пресу да посредовање ради преговора са Пуџдемоном „није могуће“.

        Регионални парламент се налази под повећаним мерама безбедности испред којег се налази неколико десетина полицијских возила, док хеликоптери надлећу здање.

        Полицијско присуство је појачано на стратешким местима Барселоне као и на аеродрому.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Baja's picture
Baja 20:57 10.10.2017.

 • +14
Voting is closed.

Španija je ozbiljna država a Španci su za početak vezali rogove separatistima.

Sloba's picture
Sloba 22:31 10.10.2017.

 • +1
Voting is closed.

Nije to pitanje "ozbiljnosti" drzave Spanije, vec je to pitanje interesa Zapadnih saveznika.
Da je Zapad uslovio Hrvatsku i Sloveniju kao sto je uslovio Kataloniju, do gradjanskog rata u SFRJ nikada ne bi doslo.

ZAKLJUCAK: "Nasi Zapadni partneri" su zeleli da razbuju SFRJ i to iskljucivo putem GRADJANSKOG RATA.

draganz's picture
draganz 22:37 10.10.2017.

 • +1
Voting is closed.

Делимично тачно. Тачно је да је запад желео да разбије Југославију, али не треба скидати одговорност са сепаратиста тј. Словенаца, Хрвата, Муслимана и Шиптара.

Baja's picture
Baja 22:48 10.10.2017.

 • +1
Voting is closed.

Dobro jutro nesrećo, nešto i ti na fleš ukapiraš.

Ustavni sud Španije je sastavljen od Španaca, pilot u helikopteru takođe kao i policija ispred lokalnog parlamenta, kralj je održao govor i rekao stop,narod izašao na ulice i rekao ima i nas..
Dakle pored "zapada" koji nije loše imati uz sebe u ovoj situaciji, priču vode odgovorni Španci i španska država.

Slobodanka's picture
Slobodanka 08:20 11.10.2017.

 • +13
Voting is closed.

Zaključak je sasvim u redu - da "nasi Zapadni partneri" želeli su da razbiju SFRJ i to iskljucivo putem GRADJANSKOG RATA. Razlog za takav njihov izbor za bivšu SFRJ je da bude što jednostavnije za njih u EU-Evropi. Da su priznali prvu separatističku Republiku Sloveniju kao nezavisnu državu i bez kreiranih sukoba dakle mirnim putem, onda bi došli u situaciju da isto tako mirnim putem morali bi da priznaju čitav niz mirnih secesija po njihovoj Evropi. To bi našim zapadnim partnerima bilo skupo, ali zato naša prolivena krv i izgubljeni životi su jeftini. Jasno je da je onaj prvi secesionistički rat iz 1991.godine u Sloveniji kada je teritorijalna odbrane Slovenije za granične table ušla u sukob sa JNA - to je bila režirana provokacija tj. farsa.
Zatim da bi se mirnim putem dočekao raspad Jugoslavije koliko bi tek za to trebalo vremena? Možda nekoliko decenija, pa da li bi i tada uopšte uspeli? Ali njima se žurilo jer imali su puno krupnijih ciljeva dalje na istok, a njihovi planovi o osvajanju sveta bili su vremenski oročeni.
Osvajač koji želi da stigne na granice Rusije zna da u dubokom zaledju takvog budućeg fronta ne treba da imaju vojsku kao što je bila nekadašnja JNA te njihov interes je bio da takva vojska nestane.

Dejan's picture
Dejan 23:33 10.10.2017.

 • +7
Voting is closed.

Nije tacno. Rat je izbio zbog Tudjmanove lose procene, a Hrvatska razbijena na tri dela. To je treblalo biti zavrseno pre Nove 1992-ge. Sada, zasto Zagreb nije bio zauzet, e to pitanje jos nema odgovora. Zasto su godine "primirja" dane hrvatima da se konsoliduju takodje. N kraju i ta cuvena Oluja ne bi bila uspesna da nije bilo masovne bezanije, i jos masovnije predaje.

Da li se iko pita zasto hrvati naprasno zastadose pred Zapadnim Sremom? aravno da nije, jer je skakljivo. Naime, tamo su bile staciopnirane snage Vojske Jugoslavije, a verovatno je nekome u Vojsci "pukao film", pa ni Milosevic, ni klika oko njega, u tom momentu nisu imali manevarski prostor - bili su iznenadjeni. Velika je steta sto se "slavna" hrvatska vojska iz Oluje nije sukobila sa nekim ko pruza ozbiljan otpor. Cak i tada, pet godina posle, bez obzira na svu podrsku zapada Hrvatska je mogla pasti. Pala bi i dan danas, samo da do rata dodje.

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:09 11.10.2017.

 • +6
Voting is closed.

Mirnim putem Katalonija ne može da ostvari nezavisnu državu i medjunarodno priznanje. Pritom mislim na krajnji cilj a to je dobijanje stolice u UN. Ako baš hoće nezavisnost i to sigurnu Pudždemon mora da povede svoje Katalonce u sukobe i u prolivanje krvi, moraće to da režira. Zatim moćna propaganda neće optužiti Katalonce za pravljenje nereda, nego će ih uglavnom prikazivati kao žrtve i ugnjetene, moraju da postignu uspeh i u ovome. Na sve načine će nastojati da se stvori takva slika, ali i takva ocena stanja. Tek onda pod formom zaštite nacionalnih i ljudskih prava Katalonaca moguće je medjunarodno priznanje Katalonije.

Izvršiti mirnim putem priznavanje nezavisnosti secesionistički nastrojenih republika (Slovenija, Hrvatska...Kosovo) je suviše olako i nesigurno priznavanje jer onda države koje bi to priznale dolaze u sukob sa medjunarodnim pravom zato što su dužne da poštuju teritorijalnu celovitost postojeće suverene država (SFRJ). Države pojedinačno mogu da izvrše priznanje, ali to nije dovoljno. Najvažnije je i problem je što ne mogu da postignu i priznanje u UN.

Kao da je postojao dogovor izmedju rukovodstva separatističkih republika i onih moćnika koji su ih spolja podržavali da se ide za obične ljude na tu najtežu krvoločnu i ubijajuću varijantu. Ispalo je nužno da bi se postiglo medjunarodno priznanje da treba najpre režirati i napraviti sukobe i rat u zemlji ( koristiti i lažne operacije), a onda koristeći lažne dokaze i lažljivu propagandu išlo se na dokazivanje da ih ugrožava JNA, Srbi, vlasti Jugoslavije, itd. Izazivači sukoba tada traže zaštitu prava svojih " mirnih i ugnjetenih naroda" da bi im se pod formom zaštite priznalo i pravo na otcepljenje tj. pravo na nezavisnu državu.
Ovo zlo je ujedno bila i sigurnost za evropske države jer manje je verovatno da bi se njihovi separatisti usudili da prolivajući krv ostvare svoje ciljeve. A da su priznanje npr. samo Slovenije izvršili mirnim putem već tada bi i svojim potencijalnim separatistima dali jasan znak da mogu i oni mirnim putem da izvrše otcepljenja.

Odmah na primeru Slovenije je to jasno jer Slovenija je i po tada važećem našem Ustavu i pratećim zakonima mogla da ostvari otcepljenje mirnim putem, ali tadašnje rukovodstvo Slovenije nije odabralo miran put! Zlovenačko rukovodstvo isprovociralo je rat za granične table pa je Zlovenačka teritorijalna odbrana krenula u sukobe sa JNA. Sukobi su kratko trajali i vojska JNA se ubrzo povukla u kasarne, ali se još dugo čekalo da im se omogući da napuste (S)Zloveniju.

Slično je i sa Hrvatskom, jer da je Hrvatska čekala da obezbedi uslove za otcepljenje mirnim putem to bi dugo trajalo i bilo bi još je složenije nego u Sloveniji. ... Šiptari su još 80-tih godina gotovo stalno bili u pobunjeničkom stanju i izazivali konflikte, a u čekanju još bolje prilike da i oni nekako udju u što veće sukobe pa da im onda kao ugroženima i ugnjetenima taj moćni svet pomogne i propagandno i vojno i politički te da im se obezbedi tj. prizna i država.

Zorbas's picture
Zorbas 14:12 11.10.2017.

 • +5
Voting is closed.

Ама тачно исто тако сам УВЕК мислио!

Zorbas's picture
Zorbas 14:31 11.10.2017.

 • +5
Voting is closed.

Ама тачно исто тако сам УВЕК мислио!

Slobodanka's picture
Slobodanka 22:23 10.10.2017.

 • +8
Voting is closed.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 22:37 10.10.2017.

 • +11
Voting is closed.

Nije ovaj ni malo naivan.
On je napravio korak naprijed i sada je stekao povoljnu poziciju za pregovore i da poveća stepen Autonomije. Ovo će biti za Katalonce dovoljno a jak fitilj i početak domino efekta za pojedine države Evrope: francuske, Njemačke i pomalo Italije.

Slobodanka's picture
Slobodanka 10:33 11.10.2017.

 • +8
Voting is closed.

Po čemu su Katalonci baš ugnjeteni i grubo diskriminisani od strane države Španije i to na takav strašan način da samo otcepljenjem mogu da obezbede svoja nacionalna i ljudska prava?! Olakim priznavanjem nezavisnosti otcepljenih država dolazi se u sukob sa medjunarodnim pravom jer treba da se poštuje teritorijalna celovitost postojećih suverenih država.

"...Ovde dolazimo do ključnog pitanja koje je još uvek prilično nejasno a glasi: Kada odredjene etničke manjine unutar suverene države i van kolonijalnog konteksta stiču pravo da iskoriste spoljašnje samoopredeljenje tj otcepljenje?
Knopp navodi da je ova odredba deklaracije iz 1970 postala "interpretativni standard za secesiju" kao krajnju meru preduzetu radi otklanjanja konstantnog i flagrantnog kršenja ljudskih prava ili nepredstavljanja ili nedovoljnog predstavljanja etničkih ili verskih grupa u državnoj vlasti.
Ista autorka, sumirajući pozitivno medjunarodno pravo, naglašava da pravo na samoopredeljenje može biti tumačeno tako da opravdava otcepljenje samo u slučajevima kada ne postoje manje drastične mere koje bi mogle osloboditi odredjeni narod od ugnjetavanja."...
http://bgcentar.org.rs/bgcentar/wp-content/uploads/2013/11/Istorija-prav...

wrtikappa's picture
wrtikappa 00:32 11.10.2017.

 • +7
Voting is closed.

Legao na rudu!!!

crni71's picture
crni71 05:49 11.10.2017.

 • +7
Voting is closed.

Jedino Slobodankin komentar ima smisla.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 06:53 11.10.2017.

 • +7
Voting is closed.

Srbija sa JNA nije mogla da uzme Zagreb to Zapad ne bi dozvolio zato se i islo na varijantu pobunjenih oblasti pa sta bude.

Zapad je jos od Trumana bio spreman da brani Jugoslaviju od ruske invazije, a kamoli da vojno intervenise u posvadjanoj i podelje oj zemlji.

DLM's picture
DLM 12:02 11.10.2017.

 • +1
Voting is closed.

Koja si ti trolcina!
zasto bi Srbija uzimala Zagreb? Ili zasto bi JNA to radila pa JNA je bila armija federacije i zasto bi okupirala svoj teritorij, ti ocito imas problema sa logikom!
Zapad brani YU opet bulaznis, prouci malo istoriju Crvena armija je vec bila u Jugoslaviji kao saveznik i ucestvovala u oslobadjanju nekih delova od tog zapada, a saveznika ne okupiras, to radi samo NATO-korporacija, primjer je okupacija Kosova i Metohije i ostalih YU banana pa je svuda postavila svoje kvislinske vlade koje samo klimaju glavom i kao paraziti zive na ledja svojih naroda!

Додај коментар