Пуџдемон одложио проглашење независности Каталоније ради преговора са Мадридом

ПАРЛАМЕНТ У БАРСЕЛОНИ НАДЛЕЋУ ХЕЛИКОПТЕРИ, А ОКО ЊЕГА НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ПОЛИЦИЈСКИХ ВОЗИЛА

Карлес Пуџдемон

  • Председник каталонске аутономије нагласио да се проглашење независности само одлаже за краће време
  • Карлес ПУЏДЕМОН посланицима: „Каталонија је стекла право да буде независна држава, али вам влада предлаже да сачекамо са њеним проглашењем. Предлажем парламенту да одложимо ступање на снагу декларације о независности да би био могућ дијалог (са Мадридом). Милиони наших грађана сматрају да је независност Каталоније једини начин да сачувамо своју самоуправу“

        КАТАЛОНСКИ вођа Карлес Пуџдемон изјавио је вечерас да ће преузети мандат да Каталонија постане независна држава у форми републике, али да суспендује проглашење независности на неколико недеља у очекивању дијалога са централним шпанским властима.

        „У овом историјском тренутку, као председник Каталоније желим да пратим жељу народа да Каталонија постане независна држава, гласачки листићи су били за независности и то је оно с чим ја желим да идем напред“, рекао је Пуџдемон.

        Посланицима је рекао: „Каталонија је стекла право да буде независна држава, али вам влада предлаже да сачекамо са њеним проглашењем. Предлажем парламенту да одложимо ступање на снагу декларације о независности да би био могућ дијалог који би водио усаглашавању и преговорима“.

        Пуџдемон је нагласио да Мадрид у преговорима са Барселоном мора узети у обзир гласање на референдуму и додао:

        „Милиони наших грађана сматрају да је независност Каталоније једини начин да сачувамо своју самоуправу“.

        Он је осудио у говору у регионалном парламенту „радикално одбијање“ централних власти у Мадриду да преговарају о референдуму о независности Каталоније.

        Председник Каталоније почео је говор у парламенту Каталоније са сат времена закашњења.

        Медији су пренели да су могући разлози за кашњење били контакти за међународно посредовање у решавању каталонске кризе, што шпанске власти иначе одбијају.

        „Налазимо се у изузетном тренутку који има историјске димензије“, рекао је Пуџдемон на почетку говора и додао је неопходно смањити тензије.

        Извори блиски шпанској власти рекли су Франс пресу да посредовање ради преговора са Пуџдемоном „није могуће“.

        Регионални парламент се налази под повећаним мерама безбедности испред којег се налази неколико десетина полицијских возила, док хеликоптери надлећу здање.

        Полицијско присуство је појачано на стратешким местима Барселоне као и на аеродрому.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари