Протест против Заева у Скопљу, он оптужио Иванова да је стао на пут Македоније у ЕУ и NATO

ОКУПЉЕНИ СКАНДИРАЛИ „ЈЕДНО ЈЕ ИМЕ – МАКЕДОНИЈА”, ЗАЕВУ ПОРУЧЕНО ДА ЈЕ ПРЕШАО ЦРТУ

  • Учесници протеста поручили влади да одлуку о националним питањима може доносити само македонски народ и нико други
  • Влада Зорана ЗАЕВА оптужила председника Македоније Ђорђа ИВАНОВА да наноси штету земљи и њеним грађанима и да не доприноси уласку земље у ЕУ и NATO. У њеном саопштењу се тврди и да се Иванов служи „недопустивим манипулацијама” и директно ради против „учвршћивања македонског идентитета”

          ИСПРЕД македонског Собрања у Скопљу одржан је протест неколико удружења против договора о промени имена те земље у Република Северна Македонија, што је саопштио премијер Зоран Заев.

          Окупљени грађани блокирали су булевар 11. Октобар, а за саобраћај су биле затворене и околне улице, док су парламент штитиле полицијске снаге, јавила је агенција МИА.

          Председавајући удружења Свемакедонски национални савет - Македонијум, Страшо Олумчев, рекао је да су се окупили спонтано да би изразили револт због онога што се догодило у уторак, преноси МИА.

          Он је нагласио да право на одлуку о националним питањима има само македонски народ и нико други.

          Учесници протеста су певали патриотске песме и скандирали:  „Једино име је – Македонија!”.

          Тражили су оставку владе. Било је бачено и неколико „молотовљевих коктела”.

          Олумчев је окупљенима рекао: „Заев је прешао црту после које више не може да буде премијер!”

          Македонски председник Ђорђе Иванов саопштио је да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане.

          Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји Македоније.

          Грађани, а не председник Ђорђе Иванов, одлучују о будућности Македоније, саопштила је влада у Скопљу после одлуке Иванова да не подржи споразум са Грчком о имену бивше југословенске републике.

          Македонска влада саопштила је да жали због чињенице да председник Иванов није успео да превазиђе своје слабости и увиди перспективе које се отварају за земљу након споразума између Скопља и Атине о новом називу земље - Република Северна Македонија. Нагласила је да Иванов наноси штету Македонији и њеним грађанима и да не доприноси уласку земље у ЕУ и NATO.

          Ово је Заеву и онима који стоје иза њега било мало, па се у саопштењу владе тврди и да се Иванов служи „недопустивим манипулацијама” и да директно ради против „учвршћивања македонског идентитета”.

          И додаје да председник Македоније гура земљу у изолацију и стаје на пут њеној будућности, а да је суштински „сам себе изоловао”.

         (Факти – Танјуг)
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари