Бела кућа поводом „атомског споразума” са Ираном прети „европским савезницима”

ТРАМП ЖЕЛИ ДА УВУЧЕ ВОДЕЋЕ ЗЕМЉЕ ЕУ И У НАСИЛНО СВРГАВАЊЕ ВЛАСТИ У ТЕХЕРАНУ

  • Берлин објавио да су унутар ЕУ почеле консултације и да ће уследити заједнички, усаглашени одговор америчком председнику који отворено најављује да ће САД, ако их из ЕУ не подрже, иступити из споразума „шесторке” са Ираном који је био закључен у лето 2015-те

           ДОНАЛД Трам је објавио да је последњи пут продужио америчку подржку „атомском споразуму” са Ираном и отворено запретио да ће САД из њега једнострано иступити ако „европски савезници” не подрже захтев Вашингтона да тај документ дуде измењен.

          На штету Ирана.

          Нагласио је да „атомски споразум” има крупне недостатке” и позвао „кључне земље ЕУ” да се – поред пружања подршке кориговању тог документа – придруже парирању „агресији Ирана” и обезбеђивању подршке „иранском народу” у свргавању власти.

          Истовремено је водећим земљама ЕУ  поручио да ће – ако га не подрже – сматрати да „подржавају атомске амбиције иранског режима” и да су против „иранског народа”.

          Ово је, нема сумње, отворени и брутални притисак на ЕУ.

          Неки експерти процењују да Трамп намерно „поизводи хаос” јер је то једини начин да држи ЕУ  под контролом и да продужи живот америчкој хегемонији.

          Неки су чак уверени да је ова претња више уперена против ЕУ  него против самог Ирана. Зато што је ЕУ главни економски и технолошки конкурент Американцима.

          Како је ноћас објавило Министарство спољних послова Немачке, Берлин и његови партнери из ЕУ примили су Трампов демарш „к знању”, пажљиво ће да проучити и заузети заједнички став.

          Немачки шеф дипломатије, Зигмар Габријел, упозорио је претходно да његова земља не види никакав разлог да се Ирану поново уводе санкције

          „Атомски споразум” са Ираном закључен је у лето 2015-те, а потписале су га, поред САД  и Техеана, и Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Немачка.

          На основу тог документа, Барак Обама је 16. јануара 2016-те скинуо са Ирана вишегодишње санкције.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари