Предложили и војну неутралност Кијева и трговински споразум Русија-ЕУ о Украјини

БИЗНИСМЕНИ ИЗ ЕУ, УКРАЈИНЕ, РУСИЈЕ И САД ПРЕДЛОЖИЛИ ДЕСЕТ ПРИНЦИПА ЗА РАЗРЕШЕЊЕ УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ

Клаус Шваб

  • Иницирали да безбедност и суверенитет Украјине преузме на себе међународна заједница, а Украјини препоручили да размотри могућност свог неутралног војног статуса
  • Заложили се за инклузивни политички процес који ће водити децентрализацији власти у Украјини, уз обезбеђивање додатне власти регионима и гаранције (језичке и друге) националним мањинама
  • Предложили да се у најскорије време у Женви одржи сусрет лидера европских земаља, Украјине, Русије и САД - да би био подстакнут процес помирења
  • Траже се се посебно предвиди како се могу избећи нове и укидати већ уведене санкције и контрасанкције у складу са достизањем циљева мировног процеса и успостављања нормалног пословног дијалога и односа

         ВЕЋА група бизнисмена из ЕУ, Украјине, САД и Русије – која се састала у Женеви на иницијативу председника и оснивача Светског економског форума Клауса Шваба – разрадила је 10 принципа за разрешење украјинске кризе.

         Русију су на овом скупу представљали: шеф компаније Роснано Анатолиј Чубајс, шеф Сбербанке Герман Греф, шеф ВТБ банке Андреј Костин и генерални директор компаније „Северстаљ” Алексеј Мордашов.

         Из Кијева су у Женеву допутовали: извршни директор компаније Horizon Capital Наталија Јареско, оснивач инвестиционо-консултантске групе EastOn Виктор Пичук, губернатор Доњецке области – тајкун Сергеј Тарута и председник компаније KM CORE Јевгениј Уткин.

         САД су представљали председник савета директора Alcoa Клаус Клајнфелд, председник PepsiCo Индра Нуји и извршни директор компаније Ernst and Young Марк Вајнбергер.

         У име ЕУ су „седели”: председник управе компаније BASF Курт Бок, шеф Европске инвестиционе банке Вернер Хојер и извршни директор компаније Siemens Дхо Кезер.

         Први „принцип” им је: држати се 12 тачака утврђених 5. Септембра у Минску.

         Други: уздржавати се од провоцирајуће и агресивне реторике, а окренути се поштеном и конструктивном дијалогу.

         Трећи: одредити циљеве које треба достићи у унутарукрајинском дијалогу, између Русије и Украјине и у четвороуглу Украјин-ЕУ-Русија-САД.

         Четврти: безбедност истока Украјине треба да буде поверена ОЕБС – све док не буде гарантована њена коначна територијална безбедност.

       Пети: започети инклузивни политички процес који ће водити децентрализацији власти у Украјини, уз обезбеђивање додатне власти регионима и гаранције (језичке и друге) националним мањинама.

         Шести: безбедност и суверенитет Украјине преузима на себе међународна заједница, а Украјини се препоручује да размотри могућност свог неутралног војног статуса.

         Седми: предвидети како се могу избећи нове и укидати већ уведене санкције и контрасанкције у складу са достизањем циљева мировног процеса и успостављања нормалног пословног дијалога и односа.

         Осми: утврдити и реализовати план економске обнове уништеног за време конфликта и обезбедити хуманитарну помоћ истоку Украјине.

         Девети: стабилизовати украјинску економију, са закључивањем трговинског споразума о Украјини између  ЕУ и Русије, а потом можда и са Евроазијском економском комисијом.

       Десети:  у најскорије време у Женеви организовати сусрет лидера европских земаља, Украјине, Русије и САД да би био подстакнут процес помирења.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари