Побуна у Порт Саиду, најмање 27 убијених

ЕГИПАТСКИ САВЕТ ОДБРАНЕ НАЈАВИО УВОЂЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

  • Насиље у Порт Саиду избило након изрицања смртних пресуда 21-ој особи због учествовања у нередима на фудбалској утакмици 1. фебруара прошле године, током које је погинуло 74 људи. На смрт је осуђена 21 особа од укупно 73 оптужених за насиље на фудбалском стадиону
  • Ситуација се даље заоштрава јер су актери побуне на јуриш заузели локалну полицијску станицу и дочепали се оружја

        НАЈМАЊЕ 27 људи погинуло у сукобима у Египту након изрицања смртне пресуде 21-ој особу због учествовања у нередима на фудбалској утакмици прошлог фебруара.

       Стотине људи су повређене у нередима у граду Порт Саиду на североистоку земље.

       Ситуација се даље заоштрава јер су актери побуне на јуриш заузели локалну полицијску станицу и дочепали се оружја.

       Египатски Савет одбране саопштио је да су се у земљи стекли услови за увођење ванредног стања.

       Демонстранти су се окупили код затвора где се налазе многи од осуђених, а државни медији су раније објавили да су се испред затвора чули пуцњи. Полиција је испалила сузавац на демонстранте, који су узвратили каменицама и Молотовљевим коктелима.

       Сукоби уследили су након обележавања друге годишњице од револуције и свргавања председника Хоснија Мубарака. На митинзима, који су се претворили у масовне сукобе, живот је изгубило седам особа, док је више стотина повређено.

       Насиље у Порт Саиду избило је након изрицања смртних пресуда за 21 особу због учествовања у нередима на фудбалској утакмици 1. фебруара прошле године, током које је погинуло 74 људи. На смрт је осуђена 21 особа од укупно 73 оптужених за насиље на фудбалском стадиону.

       Судија је у саопштењу, које је преносила државна телевизија, рекао да ће пресуду за преостале 52 оптужене особе објавити 9. марта. Међу оптуженима су и деветорица полицајаца.

       Убрзо након изрицања пресуде, двојица полицајаца су убијена кад су рођаци осуђеника на смрт покушали да се пробију до затвора у Порт Саиду како би ослободили све осумњичене за насиље, саопштили су званичници. У тим сукобима је најмање 14 људи убијено, а 175 повређено.

       Породицама осуђеника придружили су се и становници Порт Саида, гневни јер се њихови суграђани сматрају одговорним за трагедију на стадиону и почели су да изазивају насиље по улицама.

       „Ово није правда. Како је могуће да су баш сви осуђени на смрт“, упитао је Мухамед Араби, учесник протеста у Порт Саиду.

       Војни оклопни транспортери и војна полиција послати су на улице Порт Саида после избијања нереда. Мада о томе није издато званично саопштење, војска је послата да помогне полицији да заштити државне институције у граду.

       Док је пресуда изрицана у суду у Каиру, чланови породица погинулих у нередима узвикивали су са галерије: „Бог је велики“.

       „Задовољна сам пресудом. Хулигани који су убили нашу децу добили су смртну казну. Наша деца су отишла у Порт Саид да гледају фудбал. Како то да су на стадиону изгубила живот? Наша деца су била добра, образована деца“, каже мајка једног од настрадалих младића.

       Већина Египћана криви полицију што није спречила уношење оружја и нереде на стадиону.

       Навијачи фудбалског клуба Ал-Ахли, чије су припаднике 1. фебруара напали навијачи ривалског клуба Ал-Масри, рекли су тада да ће изазвати нове нереде уколико осумњичени не буду осуђени на смртне казне.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари